IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Mayıs 2008, 12:15   #1
Çevrimdışı
Lin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İlik naklinde sınırlar kalkıyor




Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Pediatrik Kemik İliği Nakil Ünitesinin, Avrupa Kemik İliği Birliğinden aldığı akreditasyon ile hastalar, kardeşleri dışında yurt içi ve yurt dışında da uygun donör bulma şansı elde etti.

EÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Kemik İliği Nakil Ünitesi sorumlusu Prof. Dr. Savaş Kansoy, Türkiye'de ilik naklinin daha çok kardeşten yapıldığını, ''kardeşine şifa olmak için'' doğan çocuklar olduğunu kaydetti. Bir kardeşin diğerine uygun donör olma şansının yüzde 25-30 olduğunu belirten Prof. Kansoy, şunları söyledi:

''Kardeşin donör olma oranı, doku tiplerinin uyup uymaması ya da başka özellikler nedeniyle yüzde 30'u geçememektedir. Gelişmiş ülkelerde kemik iliği ve kordon kanı bankalarının güçlendirilmesi sayesinde kardeş donörü olmayan hastalar için uygun kemik iliği kök hücre bulma şansı yüzde 80'e yükselmiştir.''

ÜNİTE 10 YILDIR HİZMET VERİYOR

Prof. Dr. Kansoy, kurucusu olduğu ünitenin 10 yıldır hizmet verdiğini, merkezin kuruluşundan bu yana 26'sı 2007 yılında olmak üzere toplam 108 nakil gerçekleştirdiklerini, yatak kapasitesinin artırılmasıyla yıllık transplant sayısını 45-50'ye çıkarmak istediklerini kaydetti.

Son 5 yıllık istikrarlı çalışmaları, yapılan nakil sayıları ve merkezin donanımına bakılarak Avrupa Kemik İliği Birliği tarafından geçen haziran ayında akredite edildiklerini belirten Kansoy, akreditasyonun daha sonra sürekli hale getirildiğini söyledi.

Prof. Dr. Kansoy, akreditasyonun sürekli hale gelmesiyle hem yurt içi, hem yurt dışı kardeş dışı kemik iliği donörlerinin taranmasının ve bulunması halinde donör ya da ürünün getirilmesinin ve nakledilmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Kansoy, ünitelerinde ayrıca kemik iliği, kök hücre nakli alanında tüm girişimlerin yapıldığını belirterek, ''Klasik kemik iliği naklinin yanı sıra periferik kan kök hücre ve kordon kanı nakli yapıyoruz. Kök hücreleri izole eden sistemlerin yanı sıra depolama sistemlerine de sahibiz. Ege Üniversitesi Kordon Kanı Bankası aracılığıyla kordon kanı depolaması da yapılmaktadır'' diye konuştu.

TÜRKİYE'DE KAYITLI VERİCİ SAYISI YETERSİZ

Prof. Kansoy, Türkiye'de kayıtlı kemik iliği vericisi sayısının yetersiz olduğunu da ifade ederek, ''Türkiye gibi nüfus yoğunluğu fazla olan bir ülkede en az 150 bin kayıtlı verici ve çok güçlü kan bankaları olması gerekiyor. Şu anda ülkemizde 30 bin civarında kayıtlı verici var, bunun 5 kat artması gerekiyor'' diye konuştu.

Kemik iliği nakil sayılarının son yıllarda arttığına işaret eden Prof. Dr. Kansoy, Türkiye'de 20 yıldır pediatrik ilik nakli yapıldığını, toplam sayının 1100 olduğunu, bu rakamın yarısının son 4 yılda gerçekleştiğini söyledi.

Prof. Dr. Kansoy, nakil merkezlerinin sayıca artırılmasından ziyade, merkezlerin kapasitelerinin artırılması ve personel ihtiyacının karşılanması gerektiğini kaydetti.

Kendi merkezlerinde kardeşten nakil bekleyen 30 hasta dışında, 60 hasta için kardeş dışı donör arayışının sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Kansoy, '' Önümüzdeki aylarda kardeş dışı kök hücre nakilleri seri halinde yapılacaktır'' dedi.

TÜRKİYE'NİN 3. KEMİK İLİĞİ BANKASI İZMİR'DE OLACAK

İlik vericisi olmak isteyenlerin Ankara ve İstanbul'daki ilik bankalarına başvurması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Kansoy, burada doku grupları belirlenerek veri sistemine kayıt olan kişiler ile ihtiyaç duyulduğunda kemik iliği bankası aracılığı ile temasa geçildiğini söyledi.

Prof. Dr. Kansoy, şu bilgileri verdi:

''Bize çok sayıda verici başvuruyor, kanlarını alarak kan bankalarına ulaştıracak bir sistem henüz mevcut değil. Gönüllülerin, bizzat gidip, Ankara'da ve İstanbul'daki bankalara kan vermeleri gerekiyor. Çeşitli yerlerden alınıp bankalara ulaştıracak bir sistemin kurulması faydalı olur. EÜ'de kemik iliği bankası kurulması yönünde karar alındı.

İlik bağışlamak isteyenler başvurup, kan verecekler. Doku grupları ve diğer testler yapıldıktan sonra uygun olan vericiler belirlenecek. İhtiyacı olan hastalar için ilgili merkezin başvurusu ile eldeki veriler değerlendirilerek, gönüllü vericilere çağrıda bulunulacak. Uygun kök hücreler elde edilerek hastaya nakil işlemi gerçekleştirilecek.''

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ilik, kalkiyor, kalkıyor, naklinde, sinirlar, sınırlar, İlik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Saç naklinde yenilikler Zen Saç Modelleri ve Bakımı 0 19 Mayıs 2013 15:56
Eğitim ve bilgi paylaşımında sınırlar kalkıyor! Deep Türk Telekom 0 24 Kasım 2011 02:33