IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Ekim 2014, 19:13   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Disk Kayması Tedavisi




Disk Kayması Tedavisi

Disk kayması geçiren çoğu kişi ameliyat olmadan iyileşir. Bu süreç içersinde ağrınızı dindirmek için, ağrı kesici almak gibi, deneyebileceğiniz şeyler vardır.

Ağrınız geçmezse, ameliyat olmayı değerlendirmek isteyebilirsiniz. Ameliyat bazı kişiler için çok iyi sonuç verir. Fakat sonrasında yeniden ağrınız olursa, tekrar bir operasyon geçirmeniz gerekebilir.

Kendi Başınıza Yapabileceğiniz Şeyler

Aktif kalmak, ağrı kesici almak ve ısı kullanılması tedavilerinin tamamı ağrıdan kurtulmanız için uygulanabilir. Disk kayması için ne kadar iyi sonuç verdikleri gösteren yeteri kadar araştırma yoktur, fakat bunlar diğer sırt ağrısı türleri için faydalı olurlar.

Aktif kalma, yapabildiğiniz kadar çok işe gitmenin içinde yer aldığı normal aktivitelerinizi devam ettirmeniz anlamına gelir. Uzun süre hareketsiz oturmaktan kaçmalısınız. Yürüyüş ya da yüzme size faydalı olabilir.

Hangi aktiviteleri yapmayı seçerseniz seçin, ağrınızı daha da kötü hale getirmemek için dikkatli olun. Yaklaşık 2 kilodan daha ağır herhangi bir şey kaldırmayın. Herhangi bir zorlayıcı esneme ya da döndürme hareketi yapmayın.

Parasetamol gibi ağrı kesiciler kısa vadede faydalı olabilir. Eğer hala şiddetli bir ağrınız varsa, doktorunuz parasetamol ile kodein gibi daha güçlü ilaçları birlikte almanızı önerebilir. Doktorunuz önermeden asla ilaç kullanmayın. Bu ilaçların çok fazla alınması tehlikeli olabileceği için, ağrı kesicileri önerilen dozdan daha fazla almadığınızdan emin olmanız gerekir.

Bazı kişiler buz torbası kullanılmasının ya da ısı lambası veya sıcak su şişeleri gibi ısı tedavilerinin bazı sırt ağrılarını dindirmede faydalı olabildiklerini söyler. Bunların disk kayması ağrıları için faydalı olup olmadığını gösteren herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Derinize zarar verebileceğinden dolayı, buzu ya da yüksek ısı derinizle direkt olarak temas ettirmeyin. Buz ve ısıyı 20 dakikadan daha fazla uygulamayın.

Disk Kayması Ameliyatı

Bazı kişiler zarar görmüş diskin düzetilmesi ameliyatından fayda görürler. Ameliyat, diskin bir sinir üzerine baskı yapmasını önlerse ağrınızdan daha çabuk kurtulabilirsiniz. Fakat bu operasyon herkeste işe yaramaz. Bir operasyonu geçirmeden önce, sırt ağrınızın zarar görmüş bir diskten kaynakladığından emin olmanız gerekir. Bir disk kaymanız olduğunu kesinleştirmeniz için bir MR çektirmeniz gerekir. Aksi halde bu ameliyat faydalı olmaz.

Bu ameliyatı gerçekleştirebilmesi için üç temel yöntem vardır.

• Standart ameliyat (açık diskektomi)
• Mikroskop kullanılan ameliyat (mikro diskektomi)
• Laparoskopik ameliyat (perkütan diskektomi)

Yapılan araştırmalar, ilk iki türün birbirleri kadar iyi sonuç verdiğini gösteriyor. Bir yıl sonrasında, ameliyat olan kişilerin üçte ikisi, ****oterapi gibi diğer tedavileri yaptıranların üçte biri kıyaslandığında sonuçlardan tamamıyla memnun kaldığı ortaya konulmuştur. Fakat ameliyatın etkileri uzun sürmeyebilir.

Bu ameliyatlarında bütün ameliyatlarda olduğu gibi kanama, enfeksiyon ve anesteziye karşı bir alerjik reaksiyon gösterme gibi bazı riskler içerir.

Lazer ya da ısı tedavisi kullanımı zarar gören diskin çıkarılması için yapılan diğer uygulamalar arasında yer alır. Ayrıca, günümüzde bazı kişilerin zarar gören disklerinin yerine omurgalarına yapay diskler yerleştiriliyor. Bu tedaviler için yapılan araştırmalar ilk safhalarındadır.

Diğer tedaviler

• Masajda, terapistler ağrınızı dindirmeye çalışmak için deriniz ve kaslarınızı ellerini kullanarak ovarlar

• TENS makinesi, ağrıyı hafifletmeye çalışmak için elektrik akımı kullanır

Ağrınızı şiddetliyse, doktorunuzun önerebileceği diğer üç tedavi:

• Omurganızı içine yapılan steroid enjeksiyonları ağrınızı iltihaplanmayı azaltabilir, fakat bunun üzerine yapılan çalışmalar yeteri kadar net değildir. Ağrı kesiciler almak da aynı faydayı sağlayabilir.

• Kas gevşetici ilaçlar sırt ağrılarının diğer türlerinde faydalıdır. Fakat bunları disk kayması için alınması üzerin araştırma yapılmamıştır ve bunlar size uyku hali verebilir. Ayrıca, bunlar sizde bağımlılık yapabilir.

• Antidepresan ilaçlar bazen sırt ağrıları için kullanılır. Disk kayması için alınması üzerine yapılmış yeterli bir araştırma yoktur. Ciddi yan etkileri olabilir.

Traksiyon ( omurgayı çekme gücüyle gerginlik oluşturulması), korse ya da atel giyme ve yatak istirahatı eskiden kullanılan tedavilerdendir. Fakat yapılan araştırmalar, günümüzde bunların faydalı olma ihtimallerinin olmadığını gösteriyor.

Bana ne olacak

Disk kaymasından oluşan ağrı, 10 vakanın 9’unda tedavi görmeden iyileşir. Fakat bu zaman alabilir. Bazı kişiler için iyileşmek uzun sürmesine karşı, çoğu kişi altı hafta içersinde düzelir.

Disk kaymasından oluşan sırt ağrısı, tedavi olsanız da olmasanız da tekrarlayabilir. Sırtınızı tekrar zarar görmesinden nasıl kaçınacağınızı öğrenmeniz önemlidir. Bir şeyler kaldırdığınızda ya da uzun bir süre oturduğunuzda sırtınızı korumanın yolları hakkında bir ****oterapist size tavsiyelerde bulunabilir.

Yazar: Dr. Bedri Ergun TOPSEVER

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
disk, kayması, tedavisi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bel kayması Ve Tedavisi Amelia Sağlık Köşesi 0 29 Mart 2014 19:55
Fobi Tedavisi Nedir – Fobinin Tedavisi Hakkında Bilgiler ELa__ Ruh Sağlığı 0 21 Mayıs 2012 16:15
Disk kayması tedavisi ALeMCi Sağlık Köşesi 0 15 Nisan 2012 23:56
Disk kayması nedir? ALeMCi Sağlık Köşesi 0 15 Nisan 2012 14:49