IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Ocak 2015, 20:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hormonal İlaçlar ve Doğum Kontrol Haplarının Migrene Etkisi




Hormon ilaçlarıyla migren nasıl başlar? Tedavisi nasıl yapılmalıdır?



Kadınlarda aylık döngüde hormonlar değişir. Ayın ortasında yumurtlama olur, hamilelik gerçekleşmezse takiben progesteron hormonu artar. İki hafta yoğun artıştan sonra aniden düşer. Progesteronun düşmesini takiben kırk sekiz saat içinde kanama olur. Bu dönemde östrojen de minimal düzeydedir. Kanama sonrası artışa geçer. Hormonlardaki ani değişimlerin âdet dönemindeki migrenin nedeni olduğu düşünülmüş, hatta hormonal takviye tedavileri denenmiş ama migreni kontrol etmekte başarılı olunamamıştır.



Hormonlardaki keskin değişim migrenin gerçek nedeni değildir. Sadece tetikleyicidir. Hastada hormonal dengesizlik ve migrene yatkınlık varsa migren atağını başlatır. Dışarıdan verilen hormonlar dengeyi yapay olarak daha da bozar. Âdet dönemi migrenini başlatabilir, var olanı artırabilir hatta diğer zamanlara da yayabilir. Bu durum ertesi gün hapı veya geciktirici kullanan migrenli kadınlarda sık görülür. Sadece bir kez kullanılsa bile doğum kontrol hapı da migreni başlatabilir.



Hormonal dengesizlik neredeyse tüm kadınlarda vardır. Olağan kabul edilen bu durum premenstrüel sendrom (PMS) olarak adlandırılmaktadır. PMS, hassaslaşma, alınganlık gösterme, gerginlik, ağlama eğilimi, sinirlilik yanı sıra çökkünlük gibi duygu durumunda dalgalanmalarla yorgunluk hissi, aşırı uyuma eğilimi, çevreye ilginin azalmasıyla dikkat çeker. Göğüslerin dolgunlaşması, hassaslaşması, vücutta ödem ve sıvı tutulumu görülebilir. Bulantı, kusma, kabızlık, ishal, iştah artışı, aşırı susama, alkole tahammülsüzlük, cinsel istek artışı da olabilir. Sivilceler çıkabilir. Nedeni tam olarak açıklanamamaktadır. Aslında bu durum hormonal dengesizliğin göstergesidir. Kadınların olağan hali değildir.



Bu hastaların tedavisinde hormonal dengesizlik mutlaka düzeltilmelidir. Tedavide nöral terapi yanı sıra hipofizi olumsuz etkileyen diş-çene kompleksi bozucu alanları gözden geçirilmelidir. Hastalara da geciktirici, doğum kontrol hapı gibi dışarıdan hormonal ilaçları kullanmaması öğütlenmelidir.



Doğum kontrol hapıyla başlayan migren öyküsü

Tedavi öncesi:

-30 yaşında bankacıyım, 25 yaşına kadar başım hiç ağrımamıştı. Yirmi beş yaşımdan beri hemen her regl dönemimde başım ağrıyor. Korkunç bir ağrı, beni perişan ediyor. Çoğu zaman işe bile gidemiyorum.

-Peki yirmi beş yaşında ne oldu? Hayatınızda ne değişti?

-Çalışmaya başlamıştım, işlerim yoğundu. Biliyorsunuz bankacılık stresli bir meslek. Onun dışında bir şey olmadı. Aynı yıl evlendim, çok da mutluydum.

-Baş ağrınız evlendikten sonra mı başladı?

-Galiba… Ama evlilik beni zorlamadı ki, severek evlendim, eşim de çok anlayışlıydı. Balayından döndük, sonra regl oldum, ilk migren atağımı yaşadım.

-Nasıl korunuyordunuz?

-Eşim korunuyordu.

-Doğum kontrol hapı kullandınız mı?

-Hayır, kullanmadım.

-Baş ağrınız başlamadan önceki yıllarda regl öncesi şişkinlik, sinirlilik, hassasiyet ve sancı olur muydu?

-Evet, halen var. Hatta evlendikten sonra daha da arttı. Tüm vücudum şişiyor, gergin oluyorum, sinirleniyorum, kanamalarım sırasında hem başım ağrıyor, hem sancım oluyor. Bir de evlenince geçer, demişlerdi.

-Doğum kontrol hapı, geciktirici gibi hormon hapı kullanmadığınızdan emin misiniz?

-Bir defa evlenmeden önceki ayda kullandım. İlaç kullanmayı sevmediğim için bıraktım. Kullandım sayılmaz.



Tedavi sonrası:

“Migrenimi başlatan nedenin bir kez kullandığım doğum kontrol hapı olması beni çok şaşırttı. Ama daha öncesinde hormonal sorunum olmasa, -regl sancılarım sorun olduğunun göstergesiymiş- bu durum gerçekleşmezmiş. En önemli neden yirmi yaş dişlerimmiş. Nöral terapi yapıldı, yirmi yaş dişlerim çekildi. Şimdi hem migrenimden hem de evlenince geçer dedikleri ama geçmeyen regl sancılarımdan kurtuldum. Başım ağrımıyor, anlamadan ve sıkıntı yaşamadan regl oluyorum. Bazen iyi ki migren olmuşum diyorum. Migrenimin tedavisini olurken yıllardır çektiğim regl sancılarım da düzeldi.”

Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
doğum, doğum kontrol, etkisi, haplarının, hormonal, hormonal ilaçlar, kontrol, migrene, ve, İlaçlar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Vitamin haplarının zararları nelerdir? Vitamin haplarının yan etkileri PySSyCaT Vitaminler 0 15 Kasım 2014 23:09
Doğum Kontrol Merhemi aLya Aile Evlilik ve Çocuklar 0 28 Aralık 2011 10:19
Doğum Kontrol Haplarının Yan Etkileri Dilara Kadın Sağlığı 0 24 Ağustos 2010 11:58
Doğum, Doğum Kontrol ve Doğum İle İlgili Herşey Lady Aile Evlilik ve Çocuklar 0 22 Nisan 2010 15:53