IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Şubat 2015, 18:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kaburga Kırıkları




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Göğüs kafesi içindeki kalp, akciğerler, karaciğer, dalak, büyük damarlar gibi hayati organlar, iki taraftan onikişer kaburganın ve üzerindeki kas ve dokuların oluşturduğu sert ama esneyebilir sağlam bir yapı tarafından korunmaktadır. Ön taraftaki kıkırdak yapılar, daha esnek olup, ortada sternum (iman tahtası kemiği) ile iki yandan birleşirler. Bu durum, hem iç organları korumak için gerekliği sertliği ve sağlamlılığı, hem de nefes alıp verirken ve hareket ederken gerekli esnekliği sağlar.

Göğüs bölgesini etkileyen çarpma, düşme, sıkışma, darp gibi bir durumlardan sonra, özellikle hareketle ve nefes almakla artan ağrı, o bölgede dokunmakla hassasiyet ve çıtırdama sesi varlığında kaburga kırığından şüphelenilir. Özellikle kemiklerin daha kırılgan olduğu yaşlılarda, ufak çarpmalar hatta zorlu öksürük ve hapşırıklardan sonra bile görülebilir. Kaburga kırığı olması travmanın şiddetinin ve ciddiyetinin bir göstergesidir.

Göğüs bölgesi röntgeni büyük oranda tanı koydurucudur. Ancak kaburga kırıklarının bir kısmı röntgende görülmeyebilir. Gene de alttaki hayati organlara verebileceği hasarın tayini için röntgen çekilmesi elzemdir. Gerektiğinde ultrason veya tomografi de çekilebilir.

Kaburga kırığı teşhisi konduktan sonra, eğer iç organlara ayrıca bir zarar vermemişse tedavide şu yol izlenir: Birden fazla kaburga kırığı varsa, hasta yaşlı, kronik sigara içicisi veya kalp hastalığı gibi ek bir durum varsa yatırılarak gözlemi gereklidir. Genç, tek kaburga kırığı olan ve ek hastalığı olmayanlara tedavi verilerek poliklinikten takip edilebilir.

Bazen travmanın hemen ardından ağrı olmayıp birkaç gün sonra şiddetlenebilir. Bazen de ilk çekilen röntgenlerde önemli bir şey yokken, hasta hareketleri ile birkaç gün sonra akciğer hasarı ortaya çıkabilir. Bu durumların önüne geçmek için, hasta travmayı takiben 2-3 gün sonra tekrar kontrol edilmelidir.

Tedavide ağrının kesilmesi ilk amaçtır. Göğüs kafesinin sarılması, korse takılması, nefes almayı önlediği için istenmez. Kırık olan kesimde vücut kendi hareketlerini kısıtlar ve bu da kas spazmına bağlı ayrıca bir ağrıya yol açar. Bunu engellemek için kas gevşeticiler kullanılmalıdır. Ayrıca ağrı sebebiyle öksürme baskılanır ve balgam rahat çıkarılamaz. Bu da akciğerde “atelektazi” denilen açılamama genişleyememeye ve sonunda zatürreeye yol açabilir. Bunu engellemek için de, solunum egzersizleri ve balgam çözücü ilaçlar tedaviye eklenmelidir.

Şiddetli, normal hayatı etkileyen ve hap şeklinde ağızdan alınan ağrı kesicilerle yeterli iyileşme olmazsa, kaburgalar arası sinirin bölgesel blokajı yapılmalıdır. Deneyimli göğüs cerrahlarının yapacağı bu tedavi ile yalnızca ağrıyan bölgeye ilaç verilmiş, diğer yan etkilerden korunulmuş olur.

Bazı durumlarda kaburga kırığı ameliyat ile tedavi edilmelidir. En az iki kaburganın en az iki yerinden kırılması ile her solunumda kırık kısmın ayrı hareket etmesi şeklinde olan "yelken göğüs" acil bir durumdur ve hemen müdahaleyi gerektirir. Hareketli kısım her solunumla bir yandan şiddetli ağrıya bir yanda da alttaki göğüs içi organların yaralanmasına yol açar. Hastanın uyutularak solunum cihazına bağlanması hayat kurtarıcıdır. Uygun olgularda ameliyatla kırık kaburgaları sabitleme tedavi seçeneğidir.

Göğüs duvarında içeriye hava giren açık yara oluşması durumunda ve başka sebepler için ameliyat gerekliliği (kürek kemiği, köprücük kemiği kırıkları veya akciğer yaralanmaları) durumunda hasta uyutulmuşken kaburgalara da ameliyatla sabitlenir.

Ağrı kesicilere dirençli inatçı ağrı ve uçları ayrık kaburga kırıklarında da ağrı devam ederse özellikle yan taraflardaki kırıklarda ameliyatla tamir gerekli olabilir.

Ameliyat teknikleri: genel anestezi altında, göğüs boşluğuna girmeden kırılmış kaburgaların vücuda uyumlu malzemelerle sabitlenmesi operasyonudur. Bu operasyonları uygulanan kişilerde ağrıda daha erken azalma ve günlük hayata dönüş süresinde kısalma görülmüştür.

Sonuç olarak, içerisinde koruduğu hayati organlar sebebiyle, kaburga kırıkları önemlidir, ciddiye alınmalı ve uygun bir şekilde tedavi edilmelidir.

__________________

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kaburga, kırıkları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kaburga dolması (mardin) Sır Yöresel Yemekler 0 24 Ocak 2011 17:02
Kaburga dolması (elazığ) Sır Yöresel Yemekler 0 24 Ekim 2010 16:07
Kuzu kaburga dolması Lady Dolma ve Sarmalar 0 08 Nisan 2010 14:43