IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Mart 2016, 16:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kemoterapi Kanser Tedavisi




Kemoterapi Kimyasal Tedavi (İlaç Tedavisi):
Kemoterapi, normal hücrelere olası en az zararı vererek, kanserli hücreleri öldürebilen bir ilaç tedavisi yöntemidir. Kemoterapi kanserli hücrelerin çoğalmasını engeller. Kemoterapi bazen kanser için ilk uygulanan tedavi yöntemidir. Bununla beraber, kemoterapi genellikle diğer tedavilerden sonra uygulanmaktadır. Kemoterapi ameliyat veya radyoterapi tedavisinden etkilenmeyen kanserli hücrelerin öldürülmesinde yardımcı olabilir.


Kemoterapi nedir?

Vücudu hastalandıran mikropları veya kanser hücrelerini kimyasal maddeler (ilaç) ile yok etme metodu. On dokuzuncu asrın sonunda Paul Ehrliche tarafından ortaya atılmış bir terimdir. Vücudu istila eden mikroorganizmaları hastaya zarar vermeksizin öldüren ilaçlarla yapılan tedavi şekli demektir
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Kemoterapide kullanılan ilaçlara genel olarak kemoterapötik adı verilir. Vücuda giren ve hastalık sebebi olan organizmalar çok çeşitli oldukları için (helmintler, amip, plasmodium, bakteriler, mantarlar, riketsiyalar ve virüsler gibi), kemoterapide kullanılan kimyevi maddeler (kemoterapötikler)de o oranda çeşitlilik gösterirler.
Vücut için habis olması, çabuk çoğalması ve normal vücut hücresinden ayrı biyokimyevi özelliklere sahip olması bakımından kanser hücreler de bakteri ve diğer hastalık yapan mikroorganizmalara benzetilebilirler. Kemoterapide kullanılan ilaçlar, genellikle kullanıldığı patogen etkenin (hastalık amilinin) cinsine göre sınıflara ayrılır: Antihelmintik ilaçlar (barsak parazitleri), antimalarial ilaçlar (sıtma ilaçları), antiamibik ilaçlar, antibakteriel ilaçlar (antibiyotikler) antiviral ilaçlar ve antineoplastik ilaçlar (kanser ilaçları).
Kemoterapinin amacı

Kanseri tedavi etmek. Kanser hücrelerine ait izler tümüyle ortadan kalktığında kanser tedavi edilmiş sayılmaktadır.
Kanseri kontrol etmek. Genel olarak kanserin yayılımını önlemek ve büyümesini yavaşlatmak, kanserin kontrol altında tutulması olarak kabul edilmektedir.
Kanserin yol açtığı belirtileri gidermek. Bazı kemoterapi uygulamalarının temel amacı hastanın yaşam niteliğini yükseltebilmek için ağrı ve benzeri belirtileri ortadan kaldırmak ya da hafifletmektir.
Kemoterapi nasıl uygulanır?

Kanser tipine ve kullanılan ilaçlara göre Kemoterapi genel olarak şu verilebilir:

1) Damar içine
2) Ağız yoluyla
3) Kas içine, cilt altına veya doğrudan ciltteki kanserli alanın içine enjekte edilerek

Kemoterapinin yan etkileri

Kemoterapi başlamadan önce birçok kişi yan etkilerin görülüp görülmeyeceğini, yan etkiler görülürse neler yapılacağını merak eder. Kanser hücreleri çok hızlı büyüyüp çoğaldıkları için Kemoterapi ilaçları hızlı çoğalan hücreleri öldürürler. Ancak vücudumuzda bazı normal ve Sağlıklı hücreler de hızlı çoğaldıklarından ilaçlar bunlara da etki eder. Böylelikle yan etkiler ortaya çıkar.
Bazı kişilerde bu yan etkilerin yalnızca birkaç tanesi görülebilir ve şiddeti kişiden kişiye değişir. Belli bir yan etkinin sizde görülmesi ve şiddeti verilen Kemoterapi'nin cinsine ve vücudunuzun Kemoterapi'ye verdiği reaksiyona bağlıdır. Kemoterapi'nin en sık görülen yan etkileri bulantı-kusma, saç dökülmesi ve halsizliktir. Diğer yan etkiler kan hücrelerindeki değişiklikler sonucu ortaya çıkan kanamalar, enfeksiyon ve kansızlıktır.
Saç dökülmesi

Kemoterapinin sık görülen yan etkilerindendir ancak her zaman olmaz. Aldığınız ilaçlara göre doktorunuz size saçınızın dökülüp dökülmeyeceğini söyleyecektir. Saçlar seyrekleşebilir ya da tamamen dökülebilir. Tedavi bittiğinde, hatta bazı kişilerde tedavi sırasında yeni saçlar çıkar. Bazı kişilerde de saçın rengi ve yapısı değişir.
Saç dökülmesi vücudun diğer yerlerinde de görülebilir. Yüzde, kol ve bacaklardaki, koltukaltı ve pubisteki kıllar dökülebilir. Saç dökülmesi birkaç tedavi sonra başlar, yavaş yavaş ya da tutamlar halinde dökülür, kalan saçlar donuk ve kuru bir görünüm alır.


aLinti..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kemoterapi kanser tedavisi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hormon Tedavisi, Kanser ve Gerçekler Ecrin Kadın Sağlığı 0 07 Aralık 2011 20:16