IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sanem
  • 1 Post By Feronia

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Nisan 2018, 00:19   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Otizmde erken tanı çok önemli!




Günümüzde en bilinen ve en sık görülen yaygın gelişimsel bozukluk olan otizmle ilgili farkındalık yaratmak amacıyla 2 Nisan "Dünya Otizm Günü" kapsamında otizmle ilgili bazı noktalara dikkat çekiliyor. 2 Nisan "Dünya Otizm Günü" dolayısıyla yapılan açıklamada, doğuştan gelen ya da erken yaşlarda başlayan otizmde belirtilerin genellikle 30'uncu aydan önce görüldüğünü, özellikle 2006 yılından bu yana artış gösteren hastalığa günümüzde her 68 çocuktan 1’inde rastlandığını belirtildi.

Otizmin erken yaşlarda aileler tarafından fark edilmesinin, doğru eğitim ve ilaç kullanımı ile tedavide olumlu sonuç yaratacağı belirtilen açıklamada, otizmin, sosyal etkileşim, karşısındakini anlama ve kendini ifade etme gibi ihtiyaçları karşılamak için gerekli sözel ve sözel olmayan becerilerin gelişiminde gecikme ya da sapmaların yaşandığı nörogelişimsel bir bozukluk olduğu bildirildi.

Açıklamaya göre, otizmin tek bir belirtisi olmadığı için hastalığın tanısı otizm spektrum bozuklukları olarak ifade ediliyor.

Otizm belirtilerinin sayısı ve şiddeti bireyler arasında farklılık gösterebildiği gibi, bu belirtiler zaman içinde değişebiliyor. Zihinsel kapasite, uyum becerileri, ek tıbbi-psikiyatrik sorunların varlığı gibi nedenler otizmin görünümünü çeşitlendiriyor. Otizmin türleri arasında otizmi, asperger sendromu ve atipik otizm bulunuyor.

Açıklamada, otizm tanısının, ilgi alanının kısıtlı olması ve tekrarlayıcı hareketlerle kendini gösterdiği, belirtilerin tipik olarak yaşamın ilk üç yılında ortaya çıktığı kaydedildi.



"HASTALIĞIN EN BELİRGİN BELİRTİSİ İLETİŞİM VE TOPLUMSAL GELİŞİM ALANLARINDA BOZUKLUĞUN OLMASI"

Otizmin belirtilerinin, iletişim ve toplumsal gelişim alanlarında bozukluk, yineleyici, sınırlayıcı ilgi ve davranışlar ve bu alanlardaki bozuklukların 30'uncu aydan önce görülmesi olarak ortaya çıktığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hastalığa tanı konması bazı durumlarda gecikse de pek çok otizm belirtisi erken yaşlarda görülüyor. Belirtiler sıklıkla 30. aydan önce, bebeğin sessiz-sakin olması, seyrek ağlaması, sosyal iletişim becerilerinin az olması, uzun süreli göz teması kuramaması, konuşmanın gecikmesi şeklinde görülüyor. İlk yıllarda belirtilerin anne-baba tarafından anlaşılması zor olsa da erken tanı ve tedavi hastalığın gidişatını olumlu yönde etkiliyor. Erken belirtilerin neler olabileceği konusunda ailelerin bilgilendirilmesi ise bu noktada önem kazanıyor."



"AİLELER GENELLİKLE 2 YAŞLARINDA TIBBİ YARDIM ALMA GİRİŞİMİNDE BULUNUYOR"

Çocuğun gelişim basamaklarındaki gecikmeyi ailelerin 18'inci aydan sonra fark ettiklerini ve genellikle 2 yaşlarında tıbbi yardım alma girişiminde bulunduklarını belirtiliyor.

Başvuruların ancak yüzde 10'unda ilk başvuruda tanı konulmuş olsa da otizmin erken tanınması, bakımın başlaması ve okul öncesi yıllardaki erken girişim, otizmli birçok çocuğun belirtilerinin iyileşmesiyle sonuçlanıyor. Otizmin erken yaşta fark edilmesi, özel eğitimin daha erken başlamasına, aile desteğinin ve eğitiminin sağlanmasına, ailelerin stresle baş etme yöntemleri geliştirmesine, uygun tıbbi bakım ve tedavinin erken verilmesine olanak sağlayarak hastalığın gidişatını olumlu etkiliyor.



DANS VE MÜZİK OTİZMLİ ÇOCUKLARI SOSYAL HAYATIN İÇİNDE TUTUYOR

Açıklamaya göre, eğer bebek 6 aylık olduğu halde annesini tanımıyor, gülümsemiyorsa, 1 yaşını geçtiği halde işaret ile göstermiyor, ce-e, fışfış kayıkçı gibi oyunları oynamıyor, anlamlı 1-2 kelime söylemiyor, adı ile seslenildiğinde bakmıyor, göz teması kurmuyor, çevresinde olup bitenle ilgisiz görünüyor, bir ilişki ihtiyacı göstermiyorsa bu durum gelişim basamaklarında bir sorun olduğuna işaret ediyor.

Özel eğitim programları, dil-iletişim terapileri, dans ve müzik otizmli çocukları sosyal hayatın içinde tutarak hastalığın iyi yönde seyretmesine destek oluyor. Otizmle birlikte görülen dikkat ve davranış sorunlarının eğitime katılımı bozduğu durumlarda ise ilaç tedavilerinin olumlu etkilerini ortaya koyan çok sayıda bilimsel çalışma bulunuyor. Otizmli çocukların sağlıklı yaşıtlarıyla aynı okulda kaynaştırma eğitimi de büyük önem taşıyor. Bu süreçte okul, anne-baba ve çocuk psikiyatristinin iş birliği içinde olması hastalığın gidişatını olumlu yönde etkiliyor.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 03 Nisan 2018, 05:31   #2
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Otizmde erken tanı çok önemli!




Ilac tedavisi dedikleri sanirim hyperactivity/ yerinde duramamak/ dikkatini verememek icin
Oysa bu tur cocuklarin ihtiyaci duydugu gunluk enerji atma vucud hareketleri/ spor vs .. gibi seyler cocugu rahatliyor
tedavilerin bir cogunda ( iyi olan tedaviler) bunu zaten uygular
Hap uzun donemlik birsey .
Heleki ufak cocuklara beyini etkileyen- haplara bagimli birakmak son care

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
otizm, otizmin belirtileri, zihinsel


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Alzheimer’da erken tanı mümkün mü? Ebru Sağlık Köşesi 0 02 Mayıs 2016 15:23
Erken Tanı Ve Eğitimle Otizmli Bir Çocuk Yeniden Doğabilir Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 14 Kasım 2015 15:13
Deri Kanserine ``Ben Haritasi`` ile Erken Tanı System Sağlık Köşesi 0 04 Eylül 2011 14:13
Genler otizmde önemli... Dilara Sağlık Köşesi 0 30 Nisan 2009 16:55
Down sendromunda erken teşhis çok önemli! Dilara Aile Evlilik ve Çocuklar 1 13 Mart 2009 18:55