IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Aralık 2013, 17:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hapşırırken bunu kesinlikle yapmayın!




Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, öksürürken ya da hapşırırken ağzın elle kapatılmaması gerektiğini belirterek, "Elinize yapışan virüsler ya da mikroplar kolay temizlenmez ve bu şekilde mikrop farklı kişilere bulaşabilir. Hapşırma ya da öksürme öncesi kağıt mendil kullanın ve hemen atın. Yanınızda mendil yoksa başınızı insanlardan uzak bir tarafa çevirerek havaya hapşırın" dedi.




Resul Özbek, grip gibi benzeri hastalıklardan korunmanın yollarını anlattı. Kış aylarında üst solunum enfeksiyonları olan grip ve nezle gibi hastalıkların görülmeye başladığını ifade eden Uzm. Dr. Resul Özbek, "Toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri, kalabalık iş yerlerinde birçok insanla temas oluyor. Bu temas sonrasında mikrop alabiliyoruz. Normalde bu tür hastalıklar aksırmak, öksürmek ve solunum yoluyla 1 buçuk metre kadar alana yayılırlar. Direk bu havayı soluyanlar ve damlacıkların temas ettiği yerlerden herhangi bir şey yiyip içenler bu virüsleri alabilirler dedi.

Giyim konusunda tedbirli olunması gerektiğini belirten Özbek, "Kış mevsimine göre giyinmekte fayda var. Aşırıya kaçıp çok terlemek ne kadar yanlış olacaksa, vücudu soğuktan korumayacak şekilde giyinmekte o kadar yanlış olur. Daha çok kalabalık ortamlar otobüsler kalabalık alışveriş ortamları hastalanmak için uygun alanlar. İş yerleri de mikropların bulaşmasına vesile oluyor. Özellikle soğuk havaların devam ettiği içinde bulunduğumuz Aralık ve Ocak ayı üst solunum yolu hastalıkları yoğun yaşanır. Boğaz ağrısı hafif ateşle belirir. Kalabalık ortamlarda insanlarla iç içe olmak hastalıkların tekrarlamasına neden olur. Her seferinde başka bir virüs alındığı için hastalık nükseder. En iyi korunma yolu solunum yolu ile bulaştığı için tedbir alınabilir. Hasta olana bir buçuk metreden fazla yaklaşmamak lazım. Hasta olan kişiler çevreyi korumalıdır. Öksürürken ağzımızı yüzümüzü tam kapatmak tedbir olur diye konuştu.

Hastalanma belirtisi görüldüğünde antibiyotik uygulanmaya başlandığını söyleyen Özbek, hastalık belirtilerinin kendini göstermesiyle mutlaka aile hekimine başvurulmasını istedi.

"MENDİL YOKSA HAVAYA HAPŞIRIN"

Özbek, nezle ya da grip konusunda tavsiyelerde de bulundu. Kış mevsiminde nezle ya da gribe yakalanmamak için ellerin sık sık yıkanmasında fayda olduğunu belirten Özbek, şöyle devam etti:

"Çoğu grip ve nezle virüsü dokunmayla geçer. Gripli olan birinin telefon, klavye veya mutfak eşyalarına dokunması grip virüsünün yayılması için yeterlidir. Bu mikroplar saatlerce, hatta bazı durumlarda haftalarca, başkası bu eşyalara dokununcaya kadar bu tür zeminlerde yaşayabilirler. Bu yüzden ellerinizi sıkça yıkayın. Öksürürken ya da aksırırken elinizle ağzınızı kapatmayın. Çünkü elinize yapışan virüsler ya da mikroplar kolay temizlenmez ve bu şekilde mikrop farklı kişilere bulaşabilir. Hapşırma ya da öksürme öncesi kağıt mendil kullanın ve hemen atın. Yanınızda mendil yoksa başınızı insanlardan uzak bir tarafa çevirerek havaya hapşırın."

"BOL SU İÇİN"

Üst solunum yolu hastalıklarından korunmak için bol sıvı içilmesini tavsiye eden Özbek, "Çok su içmek vücudunuzdaki virüslerin temizlenmesini sağlar. Günde 8 bardak su için önerisine uymuyorsanız yeterince su içmeye özen göstermelisiniz. İdrarınızın rengi açık sarı görünüyorsa yeterince su alıyorsunuz demektir, koyu sarıysa daha çok su içmelisiniz. Temiz hava alın. Hava almak önemlidir. Soğuk havalarda merkezi ısıtma sistemiyle ısınan ortamlardan dışarı çıktığınızda vücudunuz grip ve mikroplara karşı daha korunmasız olur. Soğuk havada içeride kalan insanlar, kuru ve aynı havayı sürekli soludukları için virüslere maruz kalırlar" ifadelerini kullandı. Özbek, mevsimine uygun meyve ve sebze yenmesinin metabolizmayı güçlendirdiğini de sözlerine ekledi.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bunu, hapşırırken, kesinlikle, yapmayın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İnternette Bunu Sakın Yapmayın! DaDaS Bilim Dünyasından Son Haberler 0 11 Aralık 2011 19:21
Dişlerinize bunu sakın yapmayın AngeLus Sağlıklı Bakım Önerileri 0 23 Ekim 2009 11:08
Bunu ona asla yapmayın. Lee Burçlar, Fallar ve Kehanetler 0 17 Kasım 2007 23:13