IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Ağustos 2012, 22:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kemal Tahir Demir Kimdir? Biyografisi (1910-1973)





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kemal Tahir Demir Kimdir? Biyografisi (1910-1973)

Ünlü Türk romancısı, Kemal Tahir'in yaşamı oldukça çilelidir. Galatasaray Lisesi'nde okurken onuncu sınıftan ayrılarak hayata atılmak zorunda kaldı. Avukat kâtipliği, memurluk, gazetelerde musahhihlik, çevirmenlik, dergi sekreterliği, yazı işleri müdürlüğü gibi çeşitli işlerde çalıştı (1928-1936).

Bu sırada siyasi görüşleri yüzünden kovuşturmaya uğradı. Askeri isyana teşvik suçu işlediği ileri sürülerek 15 yıl hapse mahkûm edildi. 12 yıl çeşitli cezaevlerinde yattıktan sonra 1950'de af kanunundan yararlanarak hapisten kurtuldu. Ondan sonra ölümüne kadar verimli bir yazarlık dönemi yaşadı ve büyük üne kavuştu.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sanatı ve Kişiliği


Kemal Tahir, romanlarında Türkiye'deki toplum, tarih ve siyaset olaylarını köy, kasaba, kent ve ulus ölçüsünde ele alarak işledi. İlk romanları (Sağırdere, Körduman, Köyün Kamburu v.b.) köylü insanların serüvenlerini devlet-ağa-halk ilişkileri açısından anlatır. Bu ilişkilerin iktisadi temellere dayandığını kesin çizgilerle belirtir.


1960'tan sonra Kemal Tahir, romanlarında genellikle uzak ve yakın tarihin siyasi düzenle ilgili olaylarını konu edinir. Türk Dil Kurumu roman ödülünü alan Devlet Ana'da (1967) Osmanlı Devleti'nin kuruluş öyküsünü övgü ile anlatırken, adaletli bir düzenin özlemini ve koşullarını dile getirir.


Buna karşılık aynı yıllarda yazdığı bazı romanlarında (Bozkırdaki Çekirdek, Kurt Kanunu, Yol Ayrımı) Cumhuriyet dönemi ve bu dönemin simgesi olan batılılaşma akımları ve köy kalkınması konusunda oldukça kıyıcı eleştirilerde bulunur. Batıdan gelen özgürlük ve eşitlik gibi kavramların Türkiye'ye aynen uygulanamayacağım savunur. Bununla birlikte romanları son Osmanlı döneminden günümüze kadar Türk toplumunu çeşitli kesimleriyle yansıtan bir ayna niteliği taşır.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Babası Tahir Bey, annesi Nuriye Hanım'dır. Dört erkek çocuklarının en büyüğü Kemal Tahir'dir. Cezayirli Hasan Paşa Rüşdiyesi'nden sonra girdiği Galatasaray Sultanisi'ni annesinin vefatı üzerine yarım bırakarak katipliğe başlamıştır. Ambar memurluğu ve gazetecilik yapmış, Vakit, Haber, Son Posta, Yedigün, Karikatür, Karagöz, Tan gazete ve dergilerinde çalışmıştır. 1937'de Fatma İrfan Hanım ile evlendi.


1938'de 15 yıl ağır hapis cezasını İstanbul, Çankırı, Malatya, Çorum, Nevşehir cezaevlerinde çekti. 1950'de genel afla çıktı. İkinci eşi Semiha Sıdıka Hanım'dır. Aziz Nesin ile Düşün Yayınları'nı kurdu. Roman ve öykü yazarlığına ağırlık verdi. Metin Erksan, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz ile senaryo çalışmaları yaptı. 1968'de SSCB'ye gitti. 1970'de akciğer ameliyatı geçirmiş ve 21 Nisan1973'de vefat etmiştir


Edebiyata şiirle başladı. İlk şiiri İctihat'ta çıktı, Geçit, Varlık, Ses'te diğerleri yayımlandı. Şiirden öyküye ve romana geçti. Geçinmek için tefrika romanları ve Mayk Hammer serisi yazdı.


Nazım Hikmet'le olan yakınlığına rağmen yorumda ondan ayrıldı. Osmanlı Devleti'ne bakışını ve Batı'ya karşı tavrını romanlarında gösterdi. Marksist olmasına rağmen, Marksizmin Türkiye şartlarına uymadığını gördü ve Türk kültürüne has, bu topraklara özgü bir sol düşünce geliştirmeye çalıştı. Dogmatik sol tarafından gericilikle suçlandı.


Göl İnsanları, Sağırdere, Esir Şehrin İnsanları, Körduman, Rahmet Yolları Kesti, Yediçınar Yaylası, Köyün kamburu, Esir Şehrin Mahpusu, Kelleci Memet, Yorgun Savaşçı, Bozkırdaki Çekirdek, Devlet Ana, Kurt Kanunu, Büyük Mal, Yol Ayrımı, Namusçular, Karılar Koğuşu, Hür Şehrin İnsanları, Dam Ağası, Harem'de Dört Kadın. Nazım Hikmet'le yazışmaları Kemal Tahir'e Mapusaneden Mektuplar adıyla çıktı.


Rahmet Yolları Kesti'de eşkıyalığa getirdiği yorum tartışmalara yol açtı. Bozkırdaki Çekirdek'te köy enstitüleri macerasını anlattı. Kurt Kanunu'nda İzmir Suikastı konu edildi.


En çok sözü edilen eseri Devlet Ana'dır. Osmanlı'nın kuruluş dönemini anlatır. Sağırdere ve Körduman'da Çankırı ve Kastamonu'yu, Orta Anadolu köy hayatını yansıttı.


Rahmet Yolları Kesti, Yediçınar Yaylası, Köyün kamburu, Büyük Mal romanlarında toprak ağalığını, eşkıyalığı, toplumsal değişimi Çorum üslubuyla yazdı. Esir Şehrin İnsanları, Yorgun Savaşçı, Kurt Kanunu eserlerinde Osmanlı'nın yıkılışı ve yeni Türkiye'nin kuruluşunu Batı karşıtlığıyla anlattı.


Batı ile hesaplaştı, devrimlerin yapaylığı üzerinde durdu, kültür temellerine sahip çıktı. Dine bakışı devrimciler kadar sert olmadı, devlet geleneğine bakışı da. Tarihten ve gelenekten kopma noktalarını sert biçimde eleştirdi.


* Toplumcu yazarlarımızdandır.

* Eserlerinde köy insanı, gurbete çıkmış garibanların hayat şartlarını gözlemci bir tiple anlatmıştır.
* Eserleri: Esir Şehrin İnsanları, Yorgun Savaşçı, Devlet Ana,Hür Şehrin İnsanları, Köyün Kamburu…


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


ESERLERİ
ROMAN:

Sağırdere (1955)
Esir Şehrin İnsanları (1956)
Körduman (1957)
Rahmet Yolları Kesti (1957)
Yedi Çınar Yaylası (1958)
Köyün Kamburu (1959)
Esir Şehrin Mahpusu (1961)
Bozkırdaki Çekirdek (1962)
Kelleci Memet (1962)
Yorgun Savaşçı (1965)
Devlet Ana (1967)
Kurt Kanunu (1969)
Büyük Mal (1970)
Yol Ayrımı (1971)
Namusçular (1974)


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Karılar Koğuşu (1974)

Hür Şehrin İnsanları (1976)
Damağacı (1977)
Bir Mülkiyet Kalesi (1977)

ÖYKÜ:

Göl İnsanları (1955)

NOTLAR:

Kemal Tahir’in Notları

MEKTUP:

Kemal Tahir'den Fatma İrfan'a Mektuplar (1979)



Kaynak: Alıntılar

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İsmail Hakkı Dümbüllü Kimdir? (1897 - 1973) Biyografisi Sevda Oyuncular / Yönetmenler 1 08 Ağustos 2012 19:19
Mustafa Nazif Duran Kimdir? (1973) Biyografisi Sevda Şairler / Yazarlar 0 11 Temmuz 2012 03:07
Orgeneral Kemal Atalay (1910 - 2000) Liaaa Biyografiler 0 03 Mart 2012 14:21
Kemal Tahir. Sihir Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 28 Kasım 2011 09:32