IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Mayıs 2014, 20:11   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Halide Edip Adıvar




1882′de İstanbul’da doğdu. 9 Ocak 1964’te İstanbul’da yaşamını yitirdi. 1901′de Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nde mezun oldu. Öğretmenleri arasında Rıza Tevfik Bölükbaşı ile sonradan evlendiği ve ilk kocası olan Salih Zeki de vardı. İlk yazıları “Halide Salih” takma adıyla Tanin gazetesinde yayınlandı. Balkan Savaşı yıllarında hastanelerde çalıştı. Gerek bu çalışmaları, gerekse müfettişliği sırasında İstanbul semtlerini dolaşması, ona çeşitli kesimlerden insanları tanıma fırsatını verdi. Gericilerin tepkisinden çekindiği için 31 Mart Olayı’nda çocuklarıyla birlikte Mısır’a gitti. Ayaklanmanın bastırılmasından sonra yurda döndü. 1909′dan sonra öğretmenlik, müfettişlik yaptı. Kadınların toplumsal yaşama katılması ve eğitilmesi için çalışan Teâli-i Nisvan Cemiyeti’ni kurdu. 1912’de kurulan Türk Ocağı’na katıldı. 1919′da Wilson Prensipleri Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer aldı. Aynı yıl İzmir’in Yunan ordusu tarafından işgal edilmesini protesto için Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen mitingde yaptığı etkili konuşma büyük yankı uyandırdı. Hakkında soruşturma açılınca, 1917′de evlendiği ikinci eşi Adnan Adıvar birlikte Anadolu’ya geçerek Kurtuluş Savaşı’na katıldı. Çeşitli cepheleri dolaştı, Mehmetçiklere moral ve destek verdi. Kendisine önce onbaşı, sonra da üstçavuş rütbesi verildi.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Savaş sürerken Atatürk ile siyasi görüş ayrılığına düştü. 1917’de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile birlikte yurtdışına çıktı. Fransa ve İngiltere’de yaşadı. Amerika’da Columbia Üniversitesi, Hindistan’da Delhi İslam Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak dersler verdi. 1939’da Türkiye’ye döndü. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Filolojisi Kürsüsü Başkanı oldu. 1950’de milletvekili seçildi. 4 yıl sonra tekrar üniversiteye döndü. Ölümüne kadar kürsü başkanlığı görevini sürdürdü. 1910′da yayınlanan ilk [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ı “Seviye Talip” ile 1911′de yayınlanan ilk [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kitabı “Harap Mabetler” edebiyat çevrelerinde ilgiyle karşılandı.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ının kadınları, Batılı bir anlayışla idealize edilmiş, güçlü ve kültürlü kadınlardı. Kahramanlarının kişiliklerine, ruh yapılarına ve davranışlarına önem vererek bu özelliğiyle [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]nda yeni bir adım attı. Kurtuluş Savaşı döneminde ulusçu, milli duyguları öne çıkaran roman ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]kaleme aldı. “Yeni Turan”, “”[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]” ve “Vurun Kahpeye” bu dönemin eserleridir. En tanınmış romanı “[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]” yazarlığında olgunluk dönemini gösterir. Bu romanda Sinekli Bakkal mahallesinde yaşayan insanlar, aydınlar ve saray çevresi gibi 2′nci Abdülhamit döneminin farklı toplum kesimleri canlandırılır. Bu romanın yazıldığı yıllarda Türkiye bağımsız ve Batı yanlısı bir ülke olmayı tercih etmişti. Bir yandan da [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]tan beri süren Batı-Doğu çatışmasından kurtulamamıştı. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], “Sinekli Bakkal”da Doğu’nun değerlerini bulup çıkarmak, Batı’nın karşısına koymak amacındadır. Roman “roman yanıyla zayıf olmakla” eleştirildi. Halide Edip’in İngilizce yazılmış incelemeleri de var.
ESERLERİ
ROMAN:
  • Heyula (1908)
  • Raik’in Annesi (1909)
  • Seviye Talip (1910)
  • [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (1912)
  • Yeni Turan (1912)
  • Son Eseri (1913)
  • Mev’ud Hüküm (1918)
  • [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (1923)
  • Vurun Kahpeye (1923)
  • Kalp Ağrısı (1924)
  • Zeyno’nun Oğlu (1928)
  • [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (1936)
  • Yolpalas Cinayeti (1937)
  • Tatarcık (1939)
  • Sonsuz Panayır (1946)
  • Döner Ayna (1954)
  • Akile Hanım Sokağı (1958)
  • Kerim Ustanın Oğlu (1958)
  • Sevda Sokağı Komedyası (1959)
  • Çaresaz (1961)
  • Hayat Parçaları (1963)
ÖYKÜ:
OYUN:
  • Kenan Çobanları (1916)
  • Maske ve Ruh (1945)
ANI:
SİNEKLİ BAKKAL
İstanbul Aksaray’da, Sinekli Bakkal Sokağı’nda mahalle imamının kızı Emine, babasının karşı çıkmasına rağmen orta oyunlarında kadın kılığına girip oynayan Tevfik’le evlenir. Emine evlatlıktan reddedilir. Bu evlilikten bir kız çocuğu olur. Kızın adı Rabia’dır. Rabia, sesi güzel olan bir kızdır. Kur’an ve mevlit okur. Zaptiye Nazırı Selim Paşa’nın konağına bu amaçla gider. Sesine hayran olan Paşa, İtalyan müzisyen Pregrini’den Rabia’ya ders aldırır. Daha sonra Pregrini Müslüman olur ve Rabia’yla evlenir. Rabia’nın babası Tevfik, Milli Mücadele’ye katılır. Rabia’nın bir çocuğu olur. Tevfik dönünce baba kız Sinekli Bakkal’da yaşamaya başlarlar.
Yapıtın Özellikleri ve Önemi
Yapıt bir töre romanıdır. II. Abdülhamit Dönemini yansıtmasıyla önemli olan eser, edebiyatımızda en çok baskısı yapılan romandır.

__________________




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
adıvar, edip, halide


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
HİMMET ÇOCUK -Halide Edip Adıvar Afrodit Türk Dili ve Edebiyatı 0 25 Kasım 2013 01:32
Kalp Ağrısı - Halide Edip Adıvar xena Ne Okumalıyım? 0 02 Ocak 2013 16:07
Ateşten Gömlek - Halide Edip Adıvar - Kitap Özeti Violent Kitap Özetleri 0 14 Haziran 2012 21:41
Şaşırtan mektup - 'Şeytani kadın' Halide Edip Adıvar mı? Metin Serbest Kürsü 0 17 Ağustos 2008 17:03