IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 30 Ekim 2012, 12:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Piyaz Nasıl Yapılır - Piyaz Türleri




Piyaz konusunda aklımıza ilk gelen köftenin yanında haşlanmış kuru fasulye ve dilimlenmiş soğan, maydanoz üzerine sirke, limon ve zeytinyağı katılımı ile hazırlanan soğuk bir salatadır. Fakat piyaz kelimesi Farsça’da soğan anlamına gelmektedir. Türkiye’de mutfak terimleri içinde soğanı ay şeklinde dilimleme anlamında da kullanılır.

Özellikle ülkemizde, Akdeniz’in batısından doğusuna kadar uzanan topraklarında ‘piyaz’ adını alan birçok yemek türüne rastlamak mümkündür. Farsça’dan dilimize giren ‘piyaz’ın ne zaman ve nasıl yemek türünün adı olduğuna dair bir bilgi henüz bulunmamaktadır. Bu piyaz çeşitlerinin salata kültüründe olduğu gibi uygulama alanı çok geniştir. Bakliyatlarla hazırlandığı gibi sadece zeytinle, maydanozla veya yumurtayla yapılabilir. Piyaz türlerine genelde soğan mutlaka katılır. Ancak katılmadığı tarifler de mevcuttur. Piyazın klasik sosu sirke-zeytin, yağ-limondur. Hatta eskiler sirke varken limonu kabul etmezler. Oysa ülkemizin güneyinde hazırlanan piyazlarda tahin, tarator, koruk suyu gibi katkılarla servis ediliyor.

Çalı, horoz, Selânik ve Dermason gibi mevcut fasulye nevilerinden piyaz için en uygunu Horoz fasulyesidir.
Bu fasulyeden, yarım veya bir kilo mikdarı alınıp geceden ayıklanıp tabiî halde su içine bırakmalı veya bazılarınca tercih edildiği gibi, ılık suda sabaha kadar bırakılmalıdır.

Bunun faydası: Br kere fasulye tanelerinin hacimleri büyür ve daha kolaylıkla pişer.
Yine bazıları, fasulyeye bir lezzet vermek için, soğan suyu da katarlar.
Fasulyeler, tamamiyle pişip yumuşak hale gelince, tabaklara bölünür.
Yaz mevsiminde, domates, taze soğan ve maydanoz ve yeşil biber veya ince halka, halka kesilmiş kuru soğan doğranarak güzel ve iştiha açıcı bir garnitür vücude getirilerek fasulye piyazının üzerine konulur.
Üzerine bol zeytinyağı, sirke gezdirilerek ve tuz ekilerek yenilir.

Fasulye piyazının haricinde dğer yaş sebze veya hububat ile yapılan piyazlar ancak aile mutfaklarına ve meraklılarına mahsustur. Sebzeli piyazlar lokantalarda pek fazla rağbet görmemiştir.
Bakla ezmesi
Nohut ezmesi
Bezelye ezmesi
Patates azmesi

Bunlar da, her ne kadar piyaz tertiplerinden ibaret ise de sadeyağla, daha ziyade garnitür kategorisine dahildirler ve zeytinyağı ile de (piyaz) sınıfına girerler ve tıpkı fasulye gibi pişirilirler.


alıntı


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yumurtalı Kuru Fasulye Piyaz (Salata) Tarifi Sevda Salatalar Mezeler 0 01 Temmuz 2012 19:41
Domates Kâsesinde Piyaz Dilara Salatalar Mezeler 0 23 Nisan 2010 13:00
Yumurtalı Piyaz YapraK Salatalar Mezeler 0 27 Aralık 2009 02:12