IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Aralık 2014, 11:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Samsung'un Grafik İşlemcisi Seneye Geliyor




ARM'ın mikroişlemci mimarisi Cortex tasarımları ve grafik işlemci tarafında ise yine ARM'ın Mali tasarımlarını lisanslayarak üreten Samsung, kendi grafik işemcisini yakında duyurabilir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Günümüzdeki en büyük donanım üreticilerinden biri olan Samsung, SSD'lerdeki NAND Flash yongalar, RAM modülleri, işlemci ve pek çok irili ufaklı çipset üretimini yapıyor. Firmanın en çok kar eden bölümlerinden biri olan üretim kısmında yeni bir atılım yakında sonuca ulaşabilir.

Uzun zamandır kendi Exynos işlemcilerini üreten ve amiral gemi modellerinde kullanan Samsung, bu işlemcileri diğer üreticilere pek satmasa da, Samsung'un akıllı telefon ve tabletleri çok ciddi satış rakamlarına ulaştığı için Exynos işlemciler, Android ekosistemindeki en çok kullanılan işlemciler arasındaki yerini alıyor.

Samsung'un Exynos'taki katma değeri ne?

Mikroişlemci tasarımlarıyla özellikle mobil ve düşük güç tüketimli sunucular başta olmak üzere pek çok eşyada kendine yer bulan ARM, bu mimarilerini tasarlayıp lisanslıyor. Firmanın gelir modeli bu. Samsung da ARM mimarilerini lisanslayarak işlemcilerinde kullanıyor.

Örneğin Cortex A15 mimarisini duyuran ARM, Samsung gibi üreticilere bu mimariyi lisanslıyor. Samsung da bu mimariyi doğrudan ilgili Exynos işlemcisinde kullanıyor. Samsung'un bu noktada yaptığı katma değerler biraz üretim süreciyle alakalı.

Nanometre, kullanılan transistör teknolojisi, termal kabiliyetler, güç tüketimi gibi noktalarla beraber işlemcinin karakterini belirleyen Samsung, grafik işlemci tarafında da yine genel olarak ARM'ın Mali tasarımlarını lisanslayıp kullanıyor.

İddialara göre Samsung, kendi grafik birimini tasarladı ve önümüzdeki yıl kullanılacak seviyeye getirdi.

Nasıl olacak bu iş?

Grafik işlemciyi sıfırdan geliştirmek çok ciddi bir AR-GE isteyen bir durum. Intel gibi bir dünya devi bile AMD ve Nvidia'nın grafik kartlarına karşı çıkarttığı Larrabee projesini tam devam ettiremedi. Firma harici ekran kartı yerine gömülü çözümlere yöneldi.

Qualcomm'un günümüzde kullandığı Adreno grafik işlemcisinin temeli ise AMD / ATI tarafından geliyor. Qualcomm bu grafik birimini satın almış ve bunu geliştirmişti. Yani sıfırdan başlamak epey zor ayrıca patent sorunları da olası.

Samsung'un ARM'ın Mali ya da başka bir üreticinin grafik birimlerini kendine özelleştirdiği mi yoksa sıfırdan bir grafik birimi mi tasarladığı bilinmiyor.

Ama Samsung'un kendi isimlendireceği, kendisinin ürettiği bir grafik işlemci, 2015'in üçüncü çeyreğinde hayata geçebilecek. Firma böylece termal noktalarda ve grafik işlemcinin daha efektif kullanımı konusunda iddialı olabilecek. Bakalım böyle olacak mı?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
geliyor, grafik, samsungun, seneye, İşlemcisi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tizen’li Samsung Geliyor! SeckiN Samsung 0 03 Kasım 2014 10:37
Samsung Gear S Bu Güz Geliyor! Deep Bilim Dünyasından Son Haberler 0 29 Eylül 2014 01:11
Samsung Wave 2 geliyor! Slipknot Samsung 0 28 Ekim 2010 22:22
Samsung Galaxy'ler geliyor! Slipknot Samsung 0 29 Haziran 2010 19:36