IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Eylül 2013, 14:54   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Barikat Hayatı ( Biyografisi )




Bugün Türkiye’nin en çok tartisilan gruplarindan biri olan ve 2002 yilinda yayinladiklari ilk albümleri ‘Günesin Çocuklari’ ile Türkiye Hiphop hareketininin yönünü, tümden degistiren Barikat, 1996 yilinda Jöntürk öncülügünde, sivil bir gençlik hareketi olarak Günesin Çocuklari adiyla Bursa’da kuruldu.



Uzun bir süre sonra, 40’i askin kemiklesmis kadrosuyla, 2001 yilina dek, yüzlerce söylesi, konferans, tiyatro ve film gösterileri, müzik ve siir dinletileri düzenleyerek toplumsal dönüsüme katkida bulunmaya çalisti.
Bursa Amatör Yazarlar ve Sanatçilar Dernegi’ni kurdu. Simurg Yayinevi’ni ve ‘Bursa Gençlik Merkezi’ni açti.
Sokak çocuklari, uyusturucu, aids, çevre kirliligi, rütük, parali ögrenimi, savas, terör ve siddete karsi; irk, din, dil, mezhep, sinif, yas, cinsiyet, cinsel yönelim ayrimciliklarina karsi pek çok protesto eylemleri düzenledi.
Uzun yillar, Günesin Çocuklari adiyla bir kültür sanat / düsün dergisi yayinladi.



1996 yilindan itibaren start verdikleri 1. Günesin Çocuklari Türkiye Dans Yarismasi ile birlikte, tüm alternatif gençlik hareketlerine destek vermek amaciyla, rap, rock, punk, halk müzigi etkinlikleri projelerini hayata geçirmeye basladi.
Düzenledikleri yüzlerce organizasyonla, binlerce gencin sahne alarak kendisini ifade etmesine katkida bulundu.



1997 yilinda, Jöntürk, Mutlu, Ayhan, Kus, Hasan, Alper kadrosuyla yolarina rap müzik yaparak devam etti.
Türkiye’de hiphop kültürünün saglikli gelisimi amaciyla, Türkiye’nin ilk ve tek ‘Hiphop Kültür Merkezi’ni açti.
1998 yilinda Radyo Press’te, ‘Kuslara Yem Veriyoruz’ adiyla Türkiye’nin ilk hiphop/rap programi yapti.
Bursa’da, Rapor2, Nefret, Umut Ertek, Lewo, Karakalp, Kanun, İzmir Youg Energy Crew, Takım 34, Bursa City B-Boys, Dream Night Breakers’ın gibi pek çok hiphopin pek çok kez konserlerini düzenleyerek sesini duyurmasina katkida bulundu.
Yeni rapperlarin seslerini duyurmalarina katkida bulunmak amaciyla ‘Microphone Control Türkiye Rap Yarismasi’ni; Türkiye’nin ilk ‘Hiphop Festivali’ni; ‘Boys Of Sun Türkiye Hiphop Oscarlari’ni; bes yil boyunca geleneksel ‘Günesin Çocuklari Türkiye Dans Yarismasi’ düzenledi.



1999 yilinda, kadro degisikligine giden grup, 2000 yilina dek, Jöntürk, Elçi, Çiglik, Kus olarak yoluna devam etti.



2000 yilinda, Jöntürk, Murat Pakten, Yargi ve Refleks‘ten olusan yeni kadrosuyla 2002 yilinda Zihni Müzik’ten ‘Günesin Çocuklari’ adli ilk albümlerini yayinlayarak, bu albümleriyle ortaya koyduklari sosyal, kültürel ve politik tavirla, Türkiye’de caka satmak, bögürmek ve küfretmek olarak görülen ‘Underground’ ve ‘hard core’ rap anlayisini yeni bastan yazip, Türkçe rap’in yurt genelinde kökten degisimini sagladi.



Egemen kültür karsisinda, toplumun ezilen, dislanan, dudak bükülen kesimin çigligini haykiran Barikat, yazdiklari derin ve anlam yüklü balyoz gibi sert liriklerinde, devleti, hükümeti, basbakani, fasizmi, militarizmi, irkçiligi, milliyetçiligi, savasi, siddeti, terörü, her türlü ayrimciligi, kokusmus egitim ve saglik sitemini, varolan geleneksel aile kurumunu, tüketime ve sömürüye dayali müzik sektörünü korkusuzca topa tuttu.
Sinirsiz, özgür, esit evrensel bir dünya için, albümlerinde, Yunus Emre, Hacı Bektas, Jack London, Mevlana, Babailer, Spartaküs, Pir Sultan Abdal, Bruno, Dadaloglu, Mustafa Kemal Atatürk, Sef Seattle, Asik Veysel, Ruhi Su, Galilo, Yasar Kemal, Einstein, Asik Mahsuni Serif’e selam yollayan Barikat, etnik enstrümanlari hiphop rap müzikte kullanmayi küçültücü bulanlara karsin, kimi parçalarinda baglama, bendir, kavala, kanun, darbuka, ney ve zurna’yi cesurca (inatla) kullanarak, ilk kez ‘Anadolu hiphop’ kavramini ortaya atti.



Bu arda, grubun beyini olan Jöntürk’ün, ‘Kediler Cumhuriyeti’, Dünyaya Gelmeme Hakki’, ‘Barisa Son Çagri’, ‘Siyah Göldeki Genç Kirmizi Baliklar’ adli kitaplarindan sonra, Türkiye’de hiphop kültürü üzerine yazilan ilk kitap olan ‘Bir Gençlik Çigligi Hiphop Kültürü’ adli kitabini, 2003 yilinda, Akyüz Yayin Grubu’ndan yayinladi.
Sosyal, kültürel ve politik muhalif duruslariyla, Türkiye’nin ilk halk konserlerini, yardim ve dayanisma konserlerini veren grup olan Barikat, Kayseri, Sivas, Adana, Gaziantep, Konya, Corlu, Isparta, Mersin, Canakkale, Eskisehir, Denizli, Silivri, Kocaeli, Gökçeada, Yalova, Cınarcik, İstanbul ve Bursa gibi yurdun dört bir yaninda verdikleri yüzlerce halk konserleri, yardim konserleri, dayanisma konserleri, protesto konserleri ile yüz binlerce insana seslenen tek hiphop grubu olmayi basardi.



2003 yili sonunda, 120 yillik deneyimiyle, dünyanin en saygin müzik firmalarindan biri olan EMI’den, Erol Büyükburç, Sahsenem, Anima, Turbo, Maho-b, Halil-b, Sentez, Tolga Aksoy, Buldozer featleri bulunan ‘Hava Su Toprak Ve Ates’ adli ikinci albümlerini yayinlayarak, gerek altyapisi, gerek baskaldirici edebi lirikleri, gerekse kullandiklari farkli vokal teknikleriyle tüm yurtta genis ses getirmekle birlikte, alternatif müzik elestirmenleri ve yazarlarinin övgüsünü kazanarak tüm ulusal basinda büyük ses getirdi.



Bu arada, Türkiye hiphop hareketinde, yeni yeni rapperlarin ortaya çikmasini ‘wack mc’ söylemiyle engelleyen; farkli seslere, çok seslilige ‘çatlak sesler’ söylemiyle saldiran; hiphopi -bögürme, küfür, bidi bidi edebiyati, ahkam kesme, caka satma, sidik yaristirmalarla- halktan kopararak hafta sonu partilerine ve internet atismalarına mahkum eden; hiphopin evrensel durusuna karsin irk, din, dil, mezhep, sinif, cinsiyet ve cinsel yönelim ayrimciligi yapan çikar gruplarina karşi verdigi siki mücadeleyle de taninan Barikat, bu girisimine karsi, bu çikar gruplarinca ugradigi çirkin hakaret ve karalama kampanyalarina karsin, bu konudaki kararliligini sürdürüyor.



İkinci albümlerinde bulunan Özbek sanatçi Şahsenem ile düet yaptiklari ‘Geceler Günlerimi Gömer’ adli parçaya ilk profesyonel kliplerini çeken Barikat, ‘F Tipi Dünya’ parçasina da çektikleri son derece politik klip sansüre ugrayarak yayinlandi.



Su an, 6 ekim 2004’te raportaj.com katkilariyla, Maho-b, Doga, Deli Mc, Makale Crew, Dirilis, Ghetto, Karamurat, Barıs, Kan-ka, Gri, Canhür / Mc Zehir, Korkut, Kaptan, Sansar, Sektör2 gibi pek çok rapperin seslerini duyurmalarini saglamak amaciyla Zihni Müzik’ten ‘Anadolu Kaplanlari’ adli toplama albümü yayinlamaya hazirlanan Barikat’tan Jöntürk, 2004 yili sonu, ‘Yeraltinda Savas Var’ adli yeni kitabini yayinlamaya hazirlaniyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
barikat, biyografisi, hayatı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
MT Hayatı ( Biyografisi ) Ecrin Sanatçılar 0 12 Eylül 2013 22:01
Rahdan Hayatı (Biyografisi) Ecrin Sanatçılar 0 12 Eylül 2013 21:56
Rapozof Hayatı ( Biyografisi ) Ecrin Sanatçılar 0 12 Eylül 2013 21:56
Sahtiyan Hayatı ( Biyografisi ) Ecrin Sanatçılar 0 12 Eylül 2013 21:54