IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Gülümse

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Mart 2022, 00:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Clark Gable Kimdir





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


BİYOGRAFİ

Clark Gable (1 Şubat 1901; Ohio ABD - 16 Kasım 1960, Kaliforniya, ABD ) Akademi Ödüllü oyuncu ve ilk dönem sesli sinema oyuncularından birisidir.

Evlilikleri;

Josephine Dillon (e. 1924; b. 1930)
Maria Langham (e. 1931; b. 1939)
Carole Lombard (e. 1939)
Sylvia Ashley (e. 1949; b. 1952)
Kay Williams (e. 1955; ö. 1960)

Çocukları; John Gable, Judy Lewis

1999 yılında Amerikan Film Enstitüsü, Clark Gable'ı Tüm Zamanların En Büyük oyuncuları arasında 7. seçmiştir. 1934 yılında Bir Gecede Oldu (It Happened One Night) filmiyle en iyi erkek oyuncu Oscar Ödülünü aldı. En ünlü filmi ise, Vivien Leigh ile başrolleri paylaştığı 1939 yapımı Rüzgâr Gibi Geçti'dir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


YAŞAMI

Clark Gable Kimdir ve Clark Gable Filmleri isimli listemiz ile beraberiz. Clark Gable 1901 yılında doğmuş Amerikalı sinema oyuncusudur. Genç hayranlarının sert bakışlı oyunculuk yeteneği ile göz dolduran Clark Gable film çevirdiği yıllarda fırtına gibi esen, sesli sinema devrinin başlangıç sürecinde sinemaya verdiği yüksek gayret sayesinde başrol rollerde oynamış ve en yüksek gişe hasılatları kıran bir aktör olarak tanınmıştır.

Clark Gable Amerikan Film Enstitüsü tarafından ‘Tüm Zamanların En İyi Erkek Yıldızları’ arasında 7. Sırayı alan aktör olarak bu sıralamada yer almıştır. Gable’ın babası Ohio’lu bir çiftçidir. Çocukluk yıllarında arkadaşları tarafından Clarkie, Gabe ve Billy olarak çağrılan aktör daha sonraları Clark Gable olarak isim değiştirmiştir. Annesini 6 aylıkken beyninde kötü huylu bir tümör oluşması sonucu kaybeden Cable akrabaları tarafından bir süre büyütüldü. Ancak mezhebinin Katolik olmasından ötürü aile içinde bazı problemlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bir süre devam eden bu sorun Clark’ın anne tarafından olan akrabaları çözülmüştür.

Cable’ın babası 1903 yılında bekârlığa veda ederek kendi şehrinden olan Jenie Dunlap ile evlenmiştir. Dunlap’ın yerleşim bölgesi olan Hopedale yerleşiminde arazi satın alarak orada yeni bir ev yaptırmış ve ailesini buraya taşımıştır. Sakin bir karakteri olan Clark çocukluk devrini 16 yaşına kadar süreç içinde burada geçirmiştir.

1917 yılında liseye gittiği yıllarda karşılaştığı maddi güçlükler içinde kalan aktörün babası ve ailesi ile birlikte çiftçilik mesleğine dönerek Ravenna kasabasına taşınma kararı vermiş, ancak bu yeni yaşam biçimi Clark’ı pek mutlu edici olmamıştır. Okulunu bırakan aktör çok yakın bir arkadaşıyla birlikte Akron’da lastik fabrikasında çalışmaya başlamıştır. Akron Clark Gable için bir dönüm noktası olmuş gösteri sanatları ve sahne oyunlarıyla tanışma imkânını yakalamıştır. Bunu yakalamasıyla birlikte babasıyla beraber bir süre petrol bölgelerinde sondajcılık yapan aktör baba mesleğini terk etmiş ve oyunculuk şansını denemeye karar vermiştir. Öncelikle 2.sınıf tiyatrolarda küçük sahne rolleri alarak ilk adımlarını atmıştır. Bu işi sürdürürken Oregon’a taşınarak bir giyim mağazasının kravat reyonunda satış görevlisi olarak çalışmıştır. Dükkana alışverişe gelen müşterilerden biri olan oyuncu Josephine Dillon, Gable’a oyunculuğa devam etmesini söylemiş ve oyuncuyu himayesine almıştır. Dillon aktöre yürüyüş ve davranış biçimlemeleri konusunda hocalık yapmış. Kendisine filmlerinde birkaç deneme rolü vererek bu imkanı sağlamıştır. 1924 yılında Gable’ın profesyonel tarzda menajerliğini üstlenen Dillon mali desteğiyle kendisini Hollywood’a götürerek sanatçının rol yeteneğini gösterme çabasında bulunmuştur. Aralarındaki iş ilişkisi zamanla aşka dönüşerek Josephine ve Gable evlenmeye karar vermiştir.

1930’lu yıllarda Gable, Brodway sahneleri tarafından aranılan iri yapılı, sert görüntülü ve gerçekçi karakterleri canlandıran biri olarak kabul edilmiştir. Kendisine gelen pek çok teklifleri kabul eden Gable sorunlar yaşadığı eşi Josephin Dillon’dan ayrılmış bu ayrılığın ardından geçen çok kısa bir süre içerisinde Teksas’ın tanınmış ve ileri tabakaya mensup bir aile olan, aynı zamanda Clark’tan yaşça büyük Ria Franklin Prentiss Lucas Langham adlı kadınla yeniden dünya evine girmiştir. Şansı açılan aktör Broadway sahnelerinde rol almaya başlamış, MGM film şirketinin dikkatini çekerek sözleşme imzalamış bu surette profesyonel film oyunculuğuna adımlarını atmıştır. Gable’ın rol almış olduğu ilk sesli filmlerden biri 1931 yılında çekilen “The Painted Desert” adlı çalışmadır. William Boyd’un yönetmenliğini yaptığı western tarzı olan bu filmde kötü bir gangsteri canlandırmış, fiziği ile buradaki yapımcıların da dikkatini çekerek Gable’a Greta Garbo ve Joan Crawford’la çevrilen filmlerde oynama imkânı sağlanmıştır. MGM şirketinde ününe ün katan aktör bu ünü doruğa çıkartmak amacıyla diğer ünlü aktrislerle birlikte film çekmeye devam etmiştir. Bu filmlerden en çok beğeni toplayan projeler zamanın ünlü aktristi Jean Harlow’la çekmiş oldukları “Red Dust”ve “Saratoga” adlı filmlerden oluşmuştur. Clark Gable 1932 yılına kadar MGM şirketiyle soluk kesmeden çalışmıştır. Ancak anlaşılması zor ve agresif olan aktörle anlaşmazlık noktasına gelindiğinde, Gable MGM’ şirketinin sahibi Louis B.Mayer tarafından Columbia film stüdyolarına göndererek düşük maliyetli filmlerde oynatmıştır.

Filmin içeriği komedi türünde olduğundan ortaya çok şaşırtıcı bir durum çıkmış, Gable bu filmiyle ‘En iyi Erkek Oyuncu’ dalında ‘Akademi Ödülü’ almıştır. Ödüllü bir sanatçı olan Gable, eski firması olan MGM şirketine tekrar geri dönerek film çalışmalarına devam etmiştir. Bir yıl içerisinde başka bir projeye daha imzasını atan aktör “Mutiny on the Bounty” filminde rolüyle ikinci kez ‘Akademi Ödülü’ne aday olmuştur.

1960 yılında, Marilyn Monroe, Montgomery Clift ve Eli Wallach gibi dönemin diğer popüler isimleriyle birlikte, Arthur Miller'ın modern western tarzında yazığı,John Huston'ın yönettiği "The Misfits", ünlü aktörün son çalışması oldu. Bu filmin ardından, 16 Kasım 1960 tarihinde Los Angeles'ta kalp krizi geçiren Gable, hayatını kaybetti. Bu, sadece Gable'ın değil, aynı zamanda Marilyn Monroe'nun da son filmiydi. Bazı spekülasyonlara göre, at sahnelerinin çekimi esnasında, atlar tarafından epey hırpalanması sonucunda, zaten önceden iki defa spazm geçirmiş olan Gable'ın kalbi, bu ağır şartlara daha fazla dayamadı. Diğer bir söylentiye göre ise, ünlü aktör, uzun zamandır sıkı bir diyet uyguluyordu ve filmin çekimleri esnasında da kullandığı diyet haplarını arttırmıştı.

59 yaşında hayata gözlerini yuman Gable'ın ölümü, birçok gazetede "Kral öldü" şeklindeki başlıklarla haber edildi. Elde edilmesi zor başarılara imzasını atan Gable, oynadığı üç film Akademi ödülü kazanmış nadir aktörlerdendir. Ünlü oyuncu Loretta Young'dan, Judy Lewis (1935) adında bir kızı olmuş; ölümünden dört ay sonra ise, son eşi Spreckels'den John Clark Gable (1960) adlı bir oğlu dünyaya gelmiştir. Mezarı California'da, eski eşlerinden Carol Lombard'ın mezarının yanında bulunmaktadır....



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

...

ALINTI

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
...ruhun şarkı söylerse, hayat seni mutlaka dansa kaldırır...

Konu Gülümse tarafından (08 Mart 2022 Saat 00:13 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 08 Mart 2022, 00:15   #2
Çevrimiçi
# Forum Dedesi #
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Clark Gable Kimdir




Eline sağlık aynen günceldir..

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
biyografi, clark gable, oyuncu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ira Clark Biyografisi ( Hayatı ) AftieL Sporcular 0 07 Haziran 2014 21:59
Issız Bir Aşkın Kıyısında - Deneane Clark AftieL Kitap Tanıtımları 0 22 Mayıs 2014 04:33
Kalbim Evine Döndü - Deneane Clark AftieL Kitap Tanıtımları 0 22 Mayıs 2014 04:32
Stil İkonu: Clark Gable oneofgirl Ah Erkekler 0 16 Ağustos 2013 15:49
Danny Clark~ Hesna Felsefe 0 30 Ocak 2011 19:30