IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
2Beğeni(ler)
  • 2 Post By Sevda

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Ocak 2013, 19:27   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Selçuklu Mimarisinin Seçkin Eserlerinden Çifte Minareli Medrese İçin 'Müze' kararı




Selçuklu Mimarisinin Seçkin Eserlerinden,
Çifte Minareli Medrese İçin 'Müze' kararı



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad'ın kızı Hüdavent Hatun tarafından 1253 yılında yaptırılan tarihi Çifte Minareli Medrese'de geçtiğimiz yıl başlatılan onarım çalışmaları aralıksız devam ediyor.

Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ungan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çifte Minareli Medrese'nin restorasyonuna 2011 yılının Ağustos ayında yer tespiti yaparak başladıklarını söyledi. Çalışmalara zemin güçlendirmesiyle başlandığını belirten Ungan, daha sonraki aşamalarda medresenin iç ve dış yüzeyiyle, motiflerinin temizlendiğini ifade etti.

Medresenin avlu kısmında var olduğu düşünülen havuz için müze yetkilileri gözetiminde başlatılan kazıların tamamlandığını ifade eden Ungan, ''2011 yılı çalışmaları bu şekilde tamamlandı. 2012 yılında bilimsel kurulumuzla birlikte her ay toplantı yapıyoruz. Toplantıda alınan kararları değerlendiriyoruz. Daha sonra bunlardan çıkan sonuçları projelendirilip kurula gönderiyoruz'' dedi.

Ungan, çalışmalar sonucunda tarihi eserin batı cephesindeki alt odalarda pencereler çıktığına dikkati çekerek, ''Bu pencerelerimizi projelendirdik ve kurul onayına sunduk. Kuruldan onay çıktıktan sonra pencerelerimizin hepsini açacağız'' dedi.

-Medresede yapılan çalışmalar-

Eserin alt kat sağ tarafında bulunan iç kısımlarının ise Horasan harcıyla sıvandığını anlatan Ungan, şunları kaydetti:

''Sol kısımlarda ise taş ebatlarının biraz daha büyük olması neticesinde derzleme çalışmaları devam ediyor. Binanın tüm yüzeylerinde dolamit kumlama yapılarak eserin dıştan ve içten tüm taş yüzeyleri temizlendi. İşlemeli yüzeyler ise 3-4 kat kağıt hamuru kullanılarak temizlendi.

Ayrıca binada köklü bir çalışma olsun amacıyla avlu içerisinden geçirilen bir tesisat kanalıyla hem ısıtmayı sağlayacağız hem de kanal içinden zayıf ve kuvvetli akım geçireceğiz. Bu kanallar hazır. Kanallar aracılığıyla binanın yüzeyinde çirkin görüntüleri engellemiş bulunmaktayız.''

Medresenin avlu kısmında biriken kar ve yağmur sularını oluşturdukları drenaj sistemiyle dışarıya aktaracaklarını belirten Ungan, ''Binanın dış cephesinde boşlukların olduğunu fark ettik. Boşlukların içerisinde kalan kısımların hidrolik kireç enjeksiyon yaparak güçlendirme işlemimiz devam ediyor'' dedi.

Ungan, medresenin arka tarafındaki kubbe kısmında 50 metrelik taş kaplama bulunduğunu, bu bölümün bozulmuş kısım olduğuna dikkati çekerek, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Bu taşlar için 50'ye yakın ocakta araştırmalarımızı yaptık. En yakın ve en uygun taşı bularak bu işlemimizi de tamamlamaya gayret ediyoruz. Binanın külahında 3 yerde kuruldan geçen projede çelik halatla gerdirme var. Çifte Minareli Medrese'de çalışmalarımız devam ediyor. Medreseyi, restorasyon çalışmalarımız tamamlandığı zaman Vakıf Eserleri Müzesi olarak kullanmayı düşünüyoruz. İnşallah vakıf eserlerimizi ve teberrukat malzemelerimizi burada sergilemiş olacağız.''
Çifte Minareli Medrese'nin onarım çalışmalarının 2014 yılında tamamlanması hedefleniyor.

-Çifti Minareli Medrese-

Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad'ın kızı Hüdavent Hatun tarafından 1253 yılında yaptırılan tarihi Çifte Minareli Medrese, Selçuklu mimarisinin en seçkin eserleri arasında yer alıyor.

Erzurum'un simgesi haline gelen iki katlı Çifte Minareli Medrese, dört eyvanlı ve açık avlulu medreseler grubunun en önemli örneği olma özelliğini taşıyor.
Osmanlı padişahlarından 4. Murad'ın emriyle 'Tophane' daha sonra da 'Kışla' olarak kullanılan medrese, 1942-1967 yılları arasında Erzurum müzesi, günümüzde ise hem müze hem de resmi sergi salonu olarak hizmet veriyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Erzurum - Çifte Minareli Medrese.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cifte, seckin, selcuklu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hollanda'da ki Minareli Camiler Liaaa Dini Resimler 0 07 Temmuz 2012 19:05
BDP'nin Nevruz Afişi İçin Yasaklama ve Toplatma Kararı Cemalizim Haber Arşivi 0 13 Mart 2012 15:04
MİT’çiler İçin Yakalama Kararı N999 Haber Arşivi 0 10 Şubat 2012 16:05