IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 11 Haziran 2009, 22:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İrc Olayinin (Çet veya CHAT ) Hayatimizdaki Yeri




İRC İZLENİMLERİ

Bilgisayarın hayatımıza girmesiyle bazı insanların davranışlarını, düşüncelerini, konuşmalarını kısaca yaşayışını da bilgisayara göre değiştirdiğini görür olduk. Televizyonu bilgisayardan seyretme, kuranı, müziği bilgisayardan dinleme, ezan saatlerini bilgisayar uyarısı ile öğrenme, evdeki eşyaları bilgisayara göre düzenleme, bilgisayar vasıtasıyla arkadaş bulma ve muhabbet etme vs. vs. vs... işlevi ve maharetleri açısından bilgisayar hayatımızın bir parçası oldu. Bilgisayar o kadar “biz” oldu ki; aile okul ve arkadaş hayatımızı değiştirdi. Hele hele internette bağlıysa bilgisayar sorma gitsin. Bir curcuna ki anlatmakla bitmez. Her türlü (hayır, şer fark etmez) siteye giriş imkanı sağladığı gibi çıkışı olmayan bir maceraya sürükler insanı aslında.

Bunca bilgisayar kullanıcısının yine Internet ortamında buluştukları, dertleştikleri bir yer vardır elbet (her kurum veya kuruluş çalışanlarının bir araya geldiği eğlendiği Lokal’ler gibi). İşte bizde bu yazımızda “internet lokallerinden” yani kısa adı çet’ten bahsedeceğiz.



Chat Kelimesi



İngilizce bir kelime olup (ki biz buna bundan sonra çet diyeceğiz) Türkçe karşılığı; sohbet etmek, muhabbet etmek, laklak etmek olup çetleşmek, çettirivermek, chatlamak bu kelimenin Türkçe versiyonlarıdır. Türk Dil Kurumu tarafından her ne kadar kabul edilmese de bu kelimeden türetilen deyimler vardır. Çete gelmek, çette görüşmek, çet aşkı, çet mübareği, Allah çetini versin, Allah seni çetçi başı (Op, ircop, admin) yapsın vb deyimler bunlara örnektir.



Sosyal Hayatları



“Sosyal hayat da ne demek” cümlesi onlar tarafından çok sık kullanılan cümleler arasındadır. Yaşadığımız hayattaki sorunları bir kenara bırakarak çet odalarındaki olayları ve sorunları önemseyen insanlardır. Örneklerini hep çetten verirler. Orada yaşadıklarından anlatırlar. Genelde söze; “Sölediğin bu konu geçen çette başıma geldi” şeklinde başlarlar. Onların sosyal hayatları sanal dünyadır. Sosyal hayat ise onlara göre sanaldır. Kullandıkları dil de çette kullandıkları dildir. “Tamam” yerine “okkee” kelimesini kullanırlar. Ancak, çetten anlamayan insanın bu konuşma tarzından bişi anlamadığı her halinden bellidir. Namaz kılarken, arkadaşlarıyla muhabbet ederken, yemek yerken, tatildeyken hep çetteki sorunlar kafasını meşgul eder. Hatta bazılarının yanlışlıkla 4 rekatlık namazları 5 rekata çıkardığı vakidir. Gerçek hayatta onların ne olduğu önemli değildir. Çette karizmatik olmaları yeter de artar bile. Hayatında olamayacağı kadar güçlü, yakışıklı, bilgili ve müslümandır. Ve o dünya insanları onu öle tanımaktadır. Onun için bu karizmanın çizilmesinden daha kötü bir durum yoktur. Bilgisayar bünyesinde yaşadıklarından çoğunun arkadaşı yoktur. Bundan ziyade zaten çevresiyle pek ilişki kurabilen biri değildir. Onlar için çetteki arkadaşları yeterlidir.



Ne yer, ne içer, nasıl yaşarlar?



Genellikle fast food denilen aperatif yiyeceklerle beslenirler. Bilgisayar başından kalkamadıklarından yemek ve uyku düzenleri sağlıklı değildir. Aceleyle mutfağa koşarak ayakta bişiler atıştırmayı tercih edenler genelde kötü çetçi, mutfaktan yiyecekleri alıp bilgisayar başında atıştıranlar iyi çetçi olarak adlandırılırlar. Ancak mutfakta yemeyi tercih edenler bilgisayar başından ayrıldıklarından takma adlarının başına veya sonuna (örnek olarak takma adımız abuzer olsun) abuzer_away, abuzer_yemek_yiyo, abuzer_yoq, abuzer_mama_yiyo, abuzer_karpuzyer, abuzer_disarda, abuzer_mesgul, abuzer_gelecek, geberesice_abuzer, abuzer_tikiniyo gibi ekler getirerek bilgisayar başında olmadıklarını karşı tarafa bildirirler. Cafelerde olanlar ise cafe sahibini çağırarak yüzüne bile bakmadan hatta eğer o an çetteki muhabbeti komikse gülerek “hihihi kaşarlı bi tost alabilirmiyim” diyerek açlık gidermeye çalışırlar. İbadet edenler ise abuzer_namazda, abuzer_dua_ediyo, abuzer_ucuyor takma adlarını kullanırlar.



Flört veya Kız arkadaş



Çette ki kız arkadaş genelde evden katılan bayanlardır. Kafelerden katılan kız arkadaşlar kalıcı olmayan kız arkadaşlardır. Ama kız arkadaşların hiçbir zaman kız arkadaş olarak kalmadığı, ilerde bunların isim değiştirip Flört adını aldığı bilinmektedir. Gerisi malum. İslami kanallarda ise bu durum daha da farklıdır. Flörte dinen cevaz verilmediğinden kız arkadaşlar burada “abla, kardeş, bacı, namusum” adını almıştır. Bir zaman sonra isimle hitap etmeler, “Karşılıklı konuşmamızda dinen ne sakınca olabilir ki” demeler, “yolda seni görmemle resmini bana göstermen arasında ne fark var ki” şeklindeki cümlelerle resim istemeler, “vallaha kız kardeşim seni çok merak etti bakmak istiyor resmine” deyip yalan söylemeler kendini göstermektedir. Resimler alınır gönderilir. Eğer kız veya erkek beğenilmezse “çok samimi bir dost ifadesi var yüzünde senin” denilerek karşı tarafın beğenilmediği ifade edilir. Beğenilmişse “gözlerin çok güzelmiş”, “başörtünün rengi en sevdiğim renk”, “ne güzel gülmüşsün, Allah sahibine bağışlasın hehehe” gibi sırnaşma ifadeleri gözlenir.

İşin enteresan tarafı bu samimiyet ilerledikçe aşırı derecede hoşlanmalar ve bu işi resmiyete dökmek isteyenler çıkmaktadır. Evlenme teklifi almak bir kızın çet hayatının dönüm noktasıdır. Seven iki insan arasındaki kıskançlık vs kavgalar aynen burada da yaşanmaktadır. Seven bir insanın başkalarıyla konuşması burada ihanet olarak adlandırılır. Aşkım, hayatım, canım, sevdiğim, meleğim, gözümün nuru vs sevgi ifadeleri burada çok sık kullanılır. Her zaman aynı çet odasında buluşulur ve hangi saatte gelineceğine genelde kız tarafı karar verir (erkek delikanlılık yaparak zamanını ona göre ayarlar). Bu ilişkiye dini bir kimlik kazandırmak için genelde ilk teklif erkek tarafından gelir ve “nikah kıydıralım” der. Kız buna ezelden razıdır. Kız tarafından geldiği de vakidir. Nikah kıyacak hocalar aranır. Ama kimse buna razı gelmez. İşi tatlıya bağlayamayanlar genelde ilerde yaparız inşaallah diyerek nikah meselesine ara verirler. Çette nikah olur mu? Bilmem vallahi, ben olmaz dedim. Bir de siz sorun bakalım olur muymuş.

İlişkinin bitmesi ya dedikoduyla, ya daha güzel sözler söyleyen başka birinin ortaya çıkmasıyla yada taraflardan birinin telefon faturasını yatıramaması sonucu bağlantının kesilmesiyle olur. Erkek veya kızın anne-babaları tarafından durum fark edildikten sonra dayak yiyerek ilişkiye mecburiyetten son vermeleri çok az görülen bir bitiş şeklidir.



Karşı Cins



Çette karşı cins faktörü çok önemlidir. Genelde bekarlar ve aile hayatında problemi olanlar, az sayıda da macera peşinde olanlar çette karşı cinsi ararlar. Karşılıklı resim istemeler, kalıcı olması için mail adresi içi yalvarmalar ve hatta nazlanmalar karşılıklı iki cins arasındaki kur olarak nitelendirilir. İlk başta herkes abidir, abladır yada kardeştir. Çet müdavimlerinin her tanıştığı bayan onun için ilk bayandır ve ondan önce hiç kimseyle bu derece samimi muhabbet etmemiştir. Eğer bayanda erkeğin muhabbetinden hoşlanmışsa ve o an muhabbet edecek kimseyi bulamamışsa “çok şekersin yaaa” gibi gaz verici kelimelerle erkeğin bu konuşmaya devamı sağlanır. Muhabbetin ertesi güne ve daha sonraki günlerde devam etmesini sağlamak için genelde mail adresleri istenir. ICQ numaraları için dil dökülür. Telefon numarası vermek her babayiğit bayanın harcı olmadığı gibi verenlerde azımsanmayacak kadar çoktur. Ama uzun bir muhabbetten sonra yine telefon numarası vermeyen bayan, erkek tarafından “amaaaaaann sende çok sıktın beee” ifadesiyle uğurlanır. İslami kanallarda ise, genelde karşı cinsi konuşturmak oldukça zordur. İslami kanallara giren her bayan ve erkek dini kimliğini ve bilgisini yanına alarak gelir. Onlar artık birer mücahit ve mücahidedir. Ve dine hizmet için bu kanallara gelmişlerdir. İlk selam genelde erkek tarafından bayana verilir. Ve geçerli bir mazereti, bir sorusu veya isteği vardır. Yada çok edebi bir cümleyle yahut bir ayet veya hadisle söze başlarlar. Bu ilk giriş kimlik tespit girişidir. Kıvrak zekası olanlar hemen konuşturur bayanı. Ve muhabbet alır başını gider. Bazı erkekler tam bir mücahittir. Bayanlarla konuşmaz!. Kadının sesi haramsa(!) yazısı da haramdır mantığıyla yola çıkarlar ve asla bayanlarla konuşmazlar. Erkek bayanı etkilemek için olmadık dini meseleler açar ve bir şeyler anlatmaya çalışır. Bayan kendini ispatlamak arzusundadır ve doğruda yanlışta olsa itiraz eder. Amaç meseleyi tartışmak değil, erkek için bayanla konuşma bayan içinse erkekle konuşma dürtüsünü tatmin etmektir. Dini hassasiyet taşıyan bazı kimseler, islami kanallarda gideremediği geyik muhabbet ihtiyacını zurna, ayna, ayva vs kanallarda gidermeye çalışırlar. Bu kanallarda olduğu gibi asla cinsellik konuşulmaz. Yinede konuşmak isteyenler ise soru cevap şeklinde meseleye girerler ve “Allah, hakkı anlatmakta haya talep etmez” hadisi şerifinin altına bürünürler.

Çete giren her erkek aslında çok esprilidir. Hepsi birer Cem Yılmaz veya Yılmaz Erdoğan’dır. Espri delikanlının yitik maldır, nerde bulsa alır. Karizma süsleyicidir. Karşı cinsi etkilemenin ilk yolu kullanılan takma addır. Bekar21m, yanliz_cocuk, abuzer_citirkizlara_chat_ogretiyo, KaRiZMaTiK, hanedan vs... Eğer islami bir kanaldaysanız zıt takma adlar daima ilgi çeker; ateist22m, ilahiyatci_hoca, fetvaci_naci. İslami kanalda olmasına rağmen gayri islami takma adıyla kanala gelenler hemen atılırlar. Bazı islami kanallarda ise yaş, cinsiyet bildiren takma adlar, bayan takma adları kanallara sokmazlar. Bu durumda iş başa düşer ve araştırmacı gazetecilik ruhu olanlar bayanları gene bulur. Erkekler vakar, bayanlar ise namus ve edep abidesidirler.

Bir çet odasında bayanların bulunması o odanın reytinginin artması demektir. Bu sebeple genelde operatörler bayanlardan seçilir.



Tebliğ



Hayatın her safhasında olduğu gibi burada da tebliğ vazifesini üstlenenler olmuştur. Çete girenler mücahit olurda bu mücahitlerin amacı geyik olmaz elbette. Amaç bilgisizleri bilgilendirmek, tam bir islami internet ortamı oluşturmaktır. Bu uğurda kanallar, serverler açılır Müslümanlar davet edilir. Gaye global islam portalı olmak, müslümanların buluştuğu yer imajına sahip olmaktır. Her ne kadar islamı kendi tekeli altına alma eleştirisiyle karşılaşsalar da bu onlar için kabul edilir bir eleştiri değildir. Çünkü her şey Allah (cc) rızası için yapılmaktadır. Her çet odasının bir vaizi vardır ve o kimse o odanın din işlerinden sorumludur. Aynı zamanda fetva makamıdır. Diğer vaizler ise bilgisiz ve bu işin ehli olmayan kimselerdir. İnanılması gereken tek mercidir. Dini sohbetler genelde kanalın genelinde yapılır herkes tarafından görülür. Menkibe dediğimiz dini hikayeler anlatılır. Fetvalar hükümler verilir. Din devletleri kurulur yıkılır. 1000 yıldır aşılamayan meselelere çareler bulunur. Hatta bazı islam kanalları reyting arttırmak için medyada tanınmış isimleri kanallarına davet ederler ve soru sordururlar. Bazı odalarda haftalık sohbetler yapılır. Ama şu ana kadar çete gelenlerin hemen hemen hiç birinde çete geliş amacı olarak “dinimi öğrenmek için internetteki islami çet kanalına bi gideyim” düşüncesi olmamıştır. Ama her nedense ısrarla bunu telaffuz etmektedirler.

Herkes mübarektir herkes cennetliktir. Herkes hocadır. Ne kadar dini bilgin varsa pardon! dilin varsa o kadar mübareksindir. Çette insanlar yazılarıyla tanındığından ağzı parmakları iyi laf edenler önemli kimselerdir.



Op user ilişkisi (çetçi ile çetçi başı )



Op, operatör kelimesinin kısaltılmış şeklidir. Yönetici demektir. Her çet odasının bir veya daha fazla operatörü olabilmektedir. Bunlar genelde elit tabakayı oluşturur. Herkesle konuşmazlar. Yönetim kadrosunu oluştururlar. Adil olmaya çalışanlar olsa da gene de her yeri düzeltemeyeceklerinden bir süre sonra onlarda şakşakçı zihniyete tabi olurlar ve “el öpenlerin çok olsun” kelimesini sık kullanmaya başlarlar. Küçük dağların yaratıcılarıdır. Kanala girdiklerinde “ooooo abimiz (veya ablamız) geldi” kelimesini duymaktan büyük zevk alırlar. Kanala girer girmez “var mı arkadaşlar bir sorununuz, sizi rahatsız edenler vs” sorusunu sorarlar ve günlük raporlar şakşakçılar tarafından verilir. Userler şakşakçı zihniyete sahip kimselerdir. Oplar onların abileri veya ablalarıdır. Op olmuş bir bayanın ulaşabileceği daha ileri bir makam yoktur. Şakşakçı zihniyetin sebebi, kanalda voice (+) veya op (@) olma sevdasıdır.



Dil


Günümüz Türkçe’sine benzer bir dil kullanılmaktadır. Veya kısaltılmış Türkçe de denebilir. Argonun her türlüsüne rastlamak mümkündür. İslami terimlerden argolar türetilmiştir. “V” harfi yerine “w” harfini kullanmak, “l” harfi yerine “L” harfini kullanmak, “naber” yerine “naaper” kullanmak konuşmaya kattığı uçukluk bakımından tercih edilen bir yöntemdir. Aşağıda kullanılan bazı kısaltmalar ve manaları verilmiştir:

Slm, sim : selam

s.a, slm alk : selamun aleyküm

a.s : aleyküm selam

w.a.s : ve aleyküm selam

nsl : nasılsın

nrd : nerden

nbr : naber

tbr : tebrikler

orti : ortak

u : sen

ok, okey : tamam

asl : yaş ve cinsiyet

m : erkek

f : bayan

ii : iyiyim

tşk : teşekkürler

elh : elhamdulillah

hamd : hamdolsun

est. : estağfirullah

byee : hoşça kal

: ) : Gülmek

: @ : Kızmak, üzülmek

; ) : göz kırpmak vs...



hihihi, hahaha, hehehe, hohoh, kikirkikir, puhaha, zuhaha, muhaha ve daha değişik versiyonlar kahkaha atma şekilleridir. Kullanıcılar türkçe karakterler kullanamadıklarından takma adlarındaki türkçe harfleri anlamsız bir şekilde belirtirler. Mesela “şımarık” kelimesini ingilizceden hareketle “shImarIk” olarak değiştirirler. Bazı türk kullanıcılar klavyeleri türkçe olmasına rağmen yazılarını ingilizce karakterlerle yazmaya (karizma meselesi) çalışırlar. İslami kanallarda isim, yaş, sormak çok abestir. Muhabbetin ilerleyen merhalelerinde kendiliğinden ortaya çıkması suretiyle anlaşılır.



Tartışma, Münakaşa, Münazara


Kesinlikle yapılamaz. Yukarda da belittiğimiz gibi amaç biriler öğrenmek ve doğruyu bulmak olmadığından yapılan tartışmalar sadece kendini ispatlamak babındadır. Bu tür münakaşaların sonucunda mutlaka darılan bir taraf vardır. Ya kanalı terk etmeyle veya özelden kendini başkalarına haklı göstermeye çalışmakla sonuçlanır. En çok tartışılan konular, siyaset, partiler, kadınlar, ideolojik fikirlerdir. İslami kanallarda ise bu tartışmalar cemaatler, mezhepler, başörtüsü, şimdiye kadar islam alimlerinin sonuca bağlayamadıkları meseleler, hadisler vs... islami kanallarda asla dinsizlik tartışmalarına müsaade edilmez. Onlar kafirdirler ve kanaldan hemen banlanmaları (kapı dışarı edilmek) gerekir.

Tartışmalarda her zaman suçlu başkalarıdır. Özeleştiri yapmak kazirmayı yerlere sürdüğünden tercih edilmez. Yapılan tartışmalarda her zaman haklı olan taraf, hızlı yazan kişidir. Opun, ircopun fikirlerine karşı bir fikir söylemek kanallardan ve serverden atılmayı göze almak demektir.

Kanallar arasında hatta serverler arasında aşırı derece çekememezlikler vardır. Başka kanallara caka satmak için kanal “clone” denilen sanal isimlerle doldurulur. Bu isimler genelde bayan isimleri (yeni başlayanlar hemen takılırlar oltaya) olur. Bir çetçinin rakip kanalda bulunması küsmek ve konuşmamak için yeter sebeptir. Başka kanallardan çetçi çağırmak için bot denilen otomatik reklamcılar kullanılır.

En iyi rakip nefes almayan rakiptir düşüncesinden hareketle rakip kanallar ele geçirilmeye çalışılır. İslami serverlerin amacı bu alemde tek olmaktır. Bu hedef uğruna her şey caizdir düşüncesini benimserler. Rakip servere girip küfürlü konuşmak, önemli çetçiler hakkında dedikodular yaymak, yalan söylemek, iki yüzlü davranmak Allah rızası için (!) istemeyerek yapılan davranışlardır.



Portreler


Gerçek hayattaki insanla çetteki insan tamamen farklı kişilerdir. Hayatında hiç olmadığı kadar iyidir, yakışıklı veya güzeldir, güçlüdür, yardımseverdir, bilgilidir, alimdir, duygusaldır. Yani bütün iyi hasletler onda toplanmıştır. Küçükken doktor olmayı isteyipte olamayanlar çette doktordurlar, polistirler, zengindirler. Arabası olmayanların arabası vardır. Evliler bekardır, bekarlar çok zengindir. Orası tamamen karakter pazarıdır. İsteyen istediği karakteri alır kullanır. Kendi karakterini kullanan çetçilere çok az rastlanır. Çok çirkef insanlar çete girmekle bir anda mübarek adını alabilir. Ogün çetten çıkan insana “bugün Allah için ne yaptın” sorusu sorulduğunda verecekleri en güzel cevap “bu sözü Hz. Ömer’in sölemediği yönde söylentiler var siz ne dersiniz bu konuda?” dır.

İslami kimliği olmayıpta islami davrananlar çoktur. Kuran okumasını bilmeyipte çette islam hakkında vaazlar verenler görülebilir. Bu durum kendilerine hatırlatıldığında bir anda anlam verilemez bir şekilde hırçınlaşmaktalar, agresif hale gelmekteler ve söyleyeni “saçma fikirli” olmakla suçlamaktadırlar. İslam hakkında konuşmak, vaazlar vermek, sevilmek, “bu abi harika biri yaaa” dedirtmek duyulabilecek en harika iltifatlardır. Gerçek hayatta kendini ispatlayamamış insanın, kendisini isbatladığı, değer verildiği, övüldüğü tek yer olduğundan her türlü egoların tatmin edildiği yegane yerdir.

Admin, ircop veya op olmuş kimse nirvana’ya ulaşmış kimsedir. Hele hele bide resminin bulunduğu internette sitesi varsa karizma tamamdır. Çetteki bu statüleri normal hayatlarına da yansır ve yürüyüşleri bile değişir. Bir komutan, bir imparator, bir hükümdar edasıyla yürürler. Ve çetçi başları çetçilere “tebamdan biri” gözüyle bakarlar. Onlara acımak merhamet göstermek, banlanmış kişilerin banını kaldırmak merhametli çetçi başının hasletlerindendir.

Müthiş derecede sahiplenme özellikleri vardır. Bu kanal veya server kimin diye sorulduğunda “İnşaallah hepimizin” cevabını verseler de içten içe “benimmmm, ben yaptımm, ben kurdum, burası benim çöplüğüm” sesleri duyulur. Bazıları ise çok yapmacıktır. İlk iki kelime konuşulduktan sonra hemen tanışmaktan şeref duyarlar (!).



Sonuç


Başta da söylediğimiz gibi, bir curcunaki anlatmakla bitmez. Yazılacak eklenecek çok şey var elbet. Yazımızdan kendisine pay çıkaranlar olacaktır. Ben böle yapmıyorum ki diyenler olacaktır. “Evet bu benim işte” demesede aslında ta kendisi olanlar çıkacaktır. Üzülerek belirtmeliyim ki, yukarıda anlatmış olduğumuz hadiseler, kişiler ve karakterler çet dediğimiz bu lanet ortamda vardır ve olacaktır da... İyiler, gerçekten muhterem olanlar, samimi Müslümanlar, amacı, gayesi Allah rızası olanlar, gerçekten Müslüman olup MÜSLÜMAN özelliklerini taşıyanlar... Onlar, eli öpülesi kimseler... Onlar, bu ortamda azınlık olanlar... Onlar, haklarını helal etsinler...


kaynak:diyadin

__________________
...yoruldum patron! "
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 11 Haziran 2009, 22:28   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: İrc Olayinin (Çet veya CHAT ) Hayatimizdaki Yeri




Araştırmalara katılmamak elde değil, fakât şöyle birşeyde var bu kısaltmalar sadece bizim ülkemizde bulunmuyor ( idk = i dont know gibi ) ayrıca, dilimizi bozanlar "naaper" gibi yine iyi olurda, o kişiler genellikle kızlar için böyle yapıyor.. Açıkçası ben IRC'i ilgisizlerin girdiği bir platform olarak görüyorum, herhangi bir global server'a girdiğinizde otomatik selamlaşmalar bulur sizi genellikle "selam, asl?" "selam güzel kız naber?" gibi.. Kendisine güveni olmayan / arkadaşlarından ilgi görmeyen kişilerin girdiği platform olarak görüyorum açıkçası. Tabii ki bu bilinçsiz kullanıcı için geçerli, irc'nin bitmesinin baş etkeni budur, kullanıcı bilinçlendikçe IRC'den soğur ve bırakır. Bırakmayanlar ise herhangi bir global serverda bir kanal açar ve bilinçli arkadaşlarıyla sohbet amaçlı bulunurlar veya bir server açar arkadaşlarıyla sıcak ortam kurup orada konuşurlar
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 12 Haziran 2009, 00:03   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: İrc Olayinin (Çet veya CHAT ) Hayatimizdaki Yeri




Güzel çalışma kardeş tşk ler.
Akşamları yapacak işim yok chattiriyorum nabim.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 18 Temmuz 2009, 14:05   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: İrc Olayinin (Çet veya CHAT ) Hayatimizdaki Yeri




Son zamanlarda internet ortamında chat odalarına girip yabancı kişilerle sohbet etme ile ilgili yaşanan sorunlar hepimizi üzüyor bu sorunları göz ardı etmeyip duyarlı olmak zorundayız..
Aksi taktirde birbiri ardına yaşanan hadiseler sosyal patlamalarıda beraberinde getiricektir.Bunun önlemenin yolu kişilerin bilinçlenmesi ve problemlerin farkında olarak çözüm yolları araştırmalarıdır..
Sohbet etme duygu ve düşüncesini başka kişilerle paylaşma herkezin ihtiyacı bununla beraber uygun kişilerle yapılmayıncada bir çok sıkıntıya yol acıyo..
Kişi en yakınları ailesi,arkadaşları duruken duygu ve düşüncelerini hiç tanımadığı kişilerle paylaşmaya neden ihtiyac duyar?

Herkezin ders alıcağı bir konu teşekkürler..


Konu [Ruya] tarafından (18 Temmuz 2009 Saat 14:10 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
cet, chat, hayatimizdaki, irc, olayinin, veya, yeri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Google Sohbet Chat Aramalarinda Yeri Olan Siteden Kaliteli Değişim S3m1h Link değişimi 5 01 Kasım 2011 19:48
Hayatimizdaki 1'ler ve 0'lar TImezOne Genel Paylaşım 0 03 Mayıs 2008 01:35