IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 04 Nisan 2010, 13:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kavramlar-Söylemler-Gerçekler




Her hangi bir olgunun-kavramın neyi işaret ettiği, içeriğinin ne olduğu onu kullana göre değişir. Siyasal alanda, her olgunun işaret ettiği/gösterdiği gerçeklik egemen olanın çıkarları ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmektedir.
Kavramlar ve dil, gerçekliğin orjinalinin kurgusal modellerinden ibarettir.Her dilsel yapı, onu kullananın, kontrol edenin ve egemen olanın sınıfsal,iktisadi ve kültürel ihtiyaçlarına göre içerik ve form alır.

Bu kısa bilgilerden yola çıkarak, söylemle gerçeklik/orijin arasında daima belli bir mesafe olduğunu; modellerin(söylemler,olgular, kavramlar ve genel olarak dilsel yapılar) ne kadar mükemmel olurlarsa olsunlar gerçeğin birebir aynısı olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bahis konusu Türkiye olduğu zaman, söylemle gerçek arasındaki mesafenin çoğu kere birbiriyle ilgisi bile olmadığı yaşanan somut, güncel pratiklerden açıkça ortaya çıkar.

Osmanlı'dan sonra bu ülkeyi kuranlar, ülkenin resmi ideolojisini anlatırken ülkede yaşayan herkesin ''sınıfsız ve kaynaşmış bir zümre'' olduklarını söylemişlerdir. Komunizmin Rusyayı kasıp kavurduğu, işçi sınıfı ve önderlerinin ciddi ideoloijik kazanımlar elde ettiği bir döneme denk düşen bu söylemin tarihi, dönemin kendine özgü koşullarıyla birlikte incelendiğinde çok net bir biçimde görülecektir ki bu söylem işçi sınıfı ideolojisi ve Osmanlı'daki sınıfsal aydınlanmalara karşıt geliştirilmiştir.
Ülkenin gelir dağılımı ve yurttaşların demokratik-sosyal hak durumları incelendiğinde oldukça acıklı bir sahne karşımıza çıkmaktadır. Binlerce kişinin çöplerden ekmek topladığı; buna karşın, zengin burjuvaların düğünlerinde binlerce doların havalarda gezdiği düşünüldüğünde sınıfsız ve kaynaşmış bir zümre retoriği yanılsamadan ibaret olduğu görülecektir.

Bu bağlamda bazı kavramları bu forumda tartışmaya açmak istiyorum. Yazımda da belirttiğim üzere ''sınıfsız bir toplum'' ve bununla bağlantılı olarak ''ulusal çıkar'' kavramlarından ne anlıyoryuz? Bu kavramların neyi işaret eder? Ve bu kavramların işlevleri nelerdir?

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 04 Nisan 2010, 14:26   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kavramlar-Söylemler-Gerçekler




Sınıfsız bir toplum: Eşitlik, adalet ve alt/üst kimlik tartışmalarının bile gündeme gelmediği, açlık sınırının bile ölçülmediği, kişi başına düşen reel gelir'in ABD doları karşısında boynunun bükülmeyeceği bir değerde olması, devletin insanlara, ülkesinde yaşayan etnik kimliği ayırmaksızın tüm haklarını verebilmesi, ülkede istihdamın olmasıdır.Bütün bunların sağlanmış olması durumunda sınıf ayrılığından söz konusu edemeyiz.
Ulusal çıkar: Aslında bu kavram pek de uzak değil bizlere, yıllarca hep ulusal çıkar, millet yararı diye diye avutulan bir toplumun bireyleriyiz, ne geldiyse başımıza şu ulusal çıkar'dan gelmedi mi? Imf anlaşmaları, para girişleri, borçlanma, ihracat ve ithalat'da yapılan yanlışlıklar, iç ekonomideki uzlaşmazlıklar, devletin memuruna işçisine emeklisine yaptığı güldüren, hatta psikoloji bozup yerlere yatıp kahkahalar attırtan yüzde nokta bilmem kaç artış yapılan zam paketleri.Tümü de ulusal çıkar nedenlerine sığınılmış yalanlardır.Koltuk çıkarından başka birşey değildir, ulusal çıkar varsa, bu halk neden işsiz, bu halk neden mutsuz?
Güzel konu teşekkürler.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
dediniz, kavramlarsöylemlergerçekler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Psikolojide Kavramlar Amelia Felsefe 0 11 Nisan 2014 20:49
Algı (Kavramlar) YapraK Felsefe 0 30 Mart 2009 21:47
Anlam (Kavramlar) YapraK Felsefe 0 30 Mart 2009 20:40
Töz (kavramlar) YapraK Felsefe 0 30 Mart 2009 20:38