IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 19 Temmuz 2010, 15:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
iki yüzlü insan nasıl olur




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Resma dikkatli bakın.

Sonra 2 3 metre kadar uzaklaşın bir daha bakın. Farkedebilecekmisiniz acaba..nasıl oluyor iki yüzlü insan ...


İki yüz yüzlü insanlar…
Psikolojik tabiriyle "Maske", Mevlana'nın ifadesiyle "Olduğun gibi görünememe yahut göründüğün gibi olamama", J.G.JUNG'un deyişiyle "Persona" (olmayan bir karakteri yaşamak) ve "ikiyüzlülük" özü sözü bir olmayan, nabza göre şerbet veren, ne şiş yansın ne de kebap felsefesine inanan, bulunduğu yere, ortama ve zamana göre şekil alan ve bunun gibi daha binlerce değişik kâraktere bürünerek davranışlar sergileyen insanların temel özelliğidir.
Bu saydıklarımız günümüzde o kadar artmış ve yaygınlaşmıştır ki sadece iki yüzü değil "iki yüz tane, yüzü" daha olsa kâfi gelmeyecektir. Tüm bunlardan sonra ben de yeni bir tanım ve kavram çıkarmamak için iki sayısının yanına iki sıfır daha koymayı yeterli buldum ve ortaya "İki yüz yüzlü insan tipleri" çıkıverdi. İşte olay bundan ibaret…

Niçin kendimiz için değil de başkaları için hareket ediyorduk? Kendi benliğimizde olmayan hâlleri, tavır ve davranışları nasıl benimser olmuştuk? Her gün taktığımız bu maskelerin bizi bizden alıp götürdüğünü ne zaman anlayacaktık? Olduğu gibi görünen insan sayısı yok denecek kadar az mıydı; yoksa az olduğu için mi görünmüyorlardı?...
Öyle bir hale gelmişiz ki yaşadıklarımızı, duygularımızı, düşüncelerimizi, hislerimizi olduğu gibi aktaramıyor ve paylaşamıyoruz. İç dünyamızda yaşadıklarımızı dış dünyaya belli etmek işkence gibi olmuş. "Modern İnsan" maalesef kendisine bile yabancılaşmış. Birlikte olduğu insanlar arasında bile yalnızlık çeken modern insan, kendi benliğiyle arasına uçurumlar ve aşılmaz setler çektiği için önce kendisine sonra da diğer tüm insanlarla yabancılaşmıştır. İletişim kurduğu insanlarla çıkar ve kendi egosunu tatmin etme prensibi o kadar ileri bir boyuta ulaşmış ki, bu durum "Güvensizlik atmosferi"nin her yeri kaplamasına neden olmuştur.
MASKE İLE İKİYÜZLÜLÜK AYNI MIDIR?

Maske ile ikiyüzlülüğü aynı anlamda kullananlar olmuşsa da aslında bu ikisi bir birinden çoğu yerde ayrılırlar. Jung'un "Persona" adını verdiği maske, toplumsal hayatın düzeninde oldukça önemli bir yere sahiptir. Aşırı derecede kullanılmadığında, uyum ve düzen için, toplumsal normlar ve gelenekler için gereklidir.
Evet, her maske İkiyüzlülük anlamına gelmez. Mesela statü ve rollerden kaynaklanan maskeler ikiyüzlülük değildir; bilakis yapılması gereken görevin getirdiği normal bir davranıştır. Buradaki maskelerde herhangi bir sorun yoktur.
Şöyle ki; bir mezar bekçisi ne kadar mutlu olursa olsun, ölen bir insanın cenaze merasiminde maske takıp mutluluğunu gizlemek zorundadır. Bilir ki o statünün görevi hüzünlü görünmektir. Sadece bekçinin değil oradaki tüm insanların o anki rolleri bunu gerektirir.
Bir cenazede gülen bir insan gördünüz mü hiç? Oysaki oradaki çoğu insan hüzünlenmemiştir bile. İnsan, hayatının en mutlu günü bile olsa cenaze merasiminde maske takmak zorundadır. Maske takmadığında toplum tarafından dışlanacağını ya da "Sorunlu biri olarak atfedileceğini" bilmelidir.
Yahut şöyle diyelim: Bir evlilik töreninde herkes gülüp eğlenirken; siz asık bir suratla, somurtarak orada bir mahkeme duvarını andırırsanız durumunuz ne olur? Bu nedenle maske, bir insanın yaşamını devam ettirebilmesi için, toplumla uyumlu bir hayat yaşayabilmesi için çoğu yerde gereklidir. Kişi kendi benliğini kaybetmediği, kendi özüyle yabancılaşmadığı müddetçe maske işlevini sürdürmelidir; fakat bu durum dengede tutulmalıdır. Kişi toplumla sorun yaşamamak için kendinden uzaklaşmamalıdır. Toplumla uyum içinde olayım derken; kendi benliğiyle uyumsuz bir vaziyete düşmemelidir.
Günümüzde öyle bir seviyeye gelmişiz ki maske takmadan hayatımızı devam ettiremez olmuşuz. Maskeyi kendi gerçek yüzümüzü göstermemek için gereksiz yerlerde ve zamanlarda kullanır olmuşuz. Kendimizde olmayan binlerce karaktere bürünmek için takar olmuşuz maskeyi. İletişim kurduğumuz, bağlandığımız insanlara kendimizi güzel göstermek için olduğumuzdan farklı hâl, hareket, tavır ve davranışlarda bulunuyoruz. Oysa iletişimin sağlam temeller üzerine bina edilebilmesi için her iki tarafın da birbirlerini gerçek yüzleriyle görmeleri gerekir. Kişi kendinde olmayan bir karakteri yaşadığı müddetçe hem kendisinden soğuyacaktır ve hem de başkaları için yaşayan bir "canlı" olacaktır.
Nasrettin Hoca yaşlılık halinde bir gün canı sıkılır. Bunun üzerine ok atarak vakit geçirmek için kendisine bir hedef belirler ve başlar atış yapmaya. Fakat bir türlü hedefi tutturamaz. Bu duruma iyice kızmaya başlayan Hoca:
"Nerede o gençlik yıllarım, hep on ikiden vurduğum o yıllar nerede?..." der. Daha sonra dinlenmek için bir ağacın altına oturur ve:
"Gençliğini de gördüm senin!" diyerek insanın kendisini kandıramayacağını vurgular.
Ve son olarak:
"İnsan kendini görücüdür."
alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
iki, insan, nasıl, olur, yüzlü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
William Shakespeare / Kendini boşuna harcamış olur insan AftieL Şairler ve Şiirleri 0 05 Haziran 2014 22:49
Dünya insan yüzlü köpeği konuşuyor! Düş Haber Arşivi 0 07 Şubat 2013 16:39
Iyi insan nasıl olur Zen İslamiyet 0 12 Aralık 2012 16:21
Yahu insan bu kadar mı mal olur? Lucifer Haber Arşivi 0 09 Nisan 2010 17:57
Müslüman, güler yüzlü olur Collettivo İslamiyet 0 05 Ağustos 2008 17:26