IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 18 Eylül 2010, 13:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sanal Dünyanın Devletleri




Sanal Dünyanın Devletleri
Chat imparatorluğunun kralı `admin`. Onun altında başbakan `ırcop` var. Chat sayfasının alt birimi `kanal`ın kurucusu `founder`dir. Onun altında `op`lar bulunuyor… İşte sanal dünyanın devlet teşkilatı…
Gençlerin yegane iletişim alanlarından biri haline gelen chat ortamları adeta bir devlet teşkilatı gibi yönetiliyor. Chat odalarının da cuhmurbaşkanları, başbakanları ve yerel yöneticileri, ağaları var. İstediklerine `dayılık taslayan` chat dünyası ağalarının ve krallarının anayasaları ve resmi dilleri de mevcut. İstemediklerini chat cumhuriyeti vatandaşılğından uzaklaştırıyorlar. Chat cumhuriyetlerinin düşmanları ve klavye delikanlıları chat yöneticilerinin korkulu rüyası. Bu düşmanlar önemli askeri tekniklerle yöneticiler tarafından ustalıkla yenilebiliyor. Bir chat sitesinin satışı 8- 9 bin doları buluyor. Satılırken çoğu zaman bu yöneticiler de transfer oluyor. Chat sitesinin yönetimi meşrutiyet sistemine dayanıyor. Chat sayfasının kralı bütün yetkilerin sahibi. Ona adıyla sanıyla `admin` diyorlar.
Onun altında başbakan `ırcop` var. Chat sayfasında değişik kanallar mevcut. Her kanal kurucusuna `founder` deniyor. Founderler kanal ağaları, kanalın belediye başkanları. Onların altında `op`lar (operatör) yani kanal muhtarları bulunuyor. Op`ların kıdemli olanına `sop` deniyor. Op`lar chat insanlarıyla iletişim kuruyor. Diğer chat ağaları ise `ağır takılıyor` kullanıcılarla muhatap olmuyor. Onlar sandalyesini arkaya döndürüp konuşuyor, emir veriyor gerektiğinde. Üç yıldır chat dünyasında `op`luk yapan Erdi Yaşar`a göre, `Bir chat kanalında op olabilmek için aday kişi, kanal ağaları tarafından bir hafta gözlem altına alınıyor. Hali tavrı konuşmaları izleniyor. En önemlisi de günde on saat chat sitesinde yazışıyor olması lazım.`
MERSİN`DEN GELDİLER, DÖVÜP GİTTİLER
Chat kanalına selam veren op robotları aynı kelimeleri tekrar edip duruyor: slm, nbr… Chat kanalına giren korsan reklam robotları da var. Ziyaret edilmeyen bir siteniz varsa, chat kanalına girip, `slm
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
sitesinde bekliyorum seni` gibi mesajlarla sitenizin reklamını yapabiliyorsunuz. Op`lar sizi farkederse, hemen size yol veriyor.

Chat ortamında yapılan kavgaların en önemli nedenlerinden biri, bir kızın chat kanalında selam vermesi, o sırada kanalda bulunan erkeklerin de `bu selamı sana değil bana verdi` tartışması. Bir de klavye delikanlıları var. Erdi Yaşar anlatıyor: Klavye delikanlıları klavye başında sayar, döker, asar keser, erkeklik taslar. Ama karşı karşıya gelince pısar kalır. Geçen gün klavye delikanlısı arkadaşım o kadar erkeklik taslamış ki Mersin`den gelip dövüp gittiler. Net kafe sahibi Adem Yenikaya ise, `Bazen minicik çocuklar bile sanal alemde klavye delikanlılığına soyunuyor` diyor.
Ağrı Dağı`ndan uçtum, sanal aleme düştüm
Chat yöneticileri kendi aralarında, chat sitesindeki diğer üyeleri kısa süreliğine dondurarak gizli toplantılar düzenliyor, kararlar alıyor. Bu toplantılarda kanal kurucusu founder genellikle kendi arkadaşı olan sop ve op`ları kolladığı için genellikle krıgınlık ve dargınlıklar başgösteriyor. Bazen haksızlığa uğrayan op`lar toplu biçimde istitfa ediyor ya da grev yapıyor. Aynı zamanda op`lar, da bulundukları kanal üyelerinin bir araya geldiği zirveler, piknikler düzenliyorlar. Bu zirvelerde, tanışan üyeler gruplaşmaya ve kanal içinde gerçekleşen sohbetlerinde çete gibi hareket etmeye başlıyorlar çoğu zaman. Bu zirvelerde op ve sop`lar baş köşeye kuruluyor, saygıda kusur görmüyor. Özellikle Anadolu`nun küçük yerleşim birimlerinin chat kanallarında sohbet eden kişiler gerçek yaşamda da artık arkadaş grupları, ya da çok samimi dostluklar kurabiliyor.
Chat dünyasında İslami selamlaşma
Chat devletlerinin kendilerine has dilleri de var. Bu dili konuşmayanlar chat aleminin `ötekisi` olmaya mahkum. V, y, g harflerini kullanmadan konuşmak gerekiyor öncelikle. Soru sorarken de `S`leri bir daha bulunmamak üzere kaybetmeli bu ortamda. `Ne haber` demek için `nbr` diyor, cevabını iyiyim yerine `ii` olarak alıyorsunuz. Vallahi, walla oluyor bu dilde. Meşgulseniz `plz` diyerek sohbetinize ara verebiliyor, `u` diyerek size soru sorana `ya sen` şeklinde karşılık verebiliyorsunuz. İslami usul selamlaşma da var istiyorsanız. Size `s.a.` yazarak selamun aleyküm diyene `a.s` yazarak aleykümselam diyebilirsiniz. Eğer sanal ortam sizi kesmiyorsa ve karşınızdakini artık görmek istiyorsanız, ona `reelde görüşelim` teklifini sunabilirsiniz. Bazen de klavye delikanlılarına sinirlenen kullanıcıların savurduğu tehdit cümlesi oluveriyor, `reelde görüşelim` ama bu kez cümle sonunda bir `ulan` oluyor.
Sanalın acemileri ev kızları
Chat aleminin kurdu Erdi Yaşar, kanala yeni girenlerin kız mı erkek mi olduğunu hemen anlıyor. Eğer misafir, yani quest modunda giriyorsa `bu bir ev kızıdır` diyen Yaşar, `Ev kızları bilgisayar bilgisine hakim olmadığından sitelere kayıt olmayı beceremiyor` şeklinde konuşuyor. Chat ortamında en çok online olanlar da Yaşar`ın gözlemlerine göre muhasebeciler ve sekreterler.
Kıl etme beni atarım seni
Chat müdavimi Kerim Aytunç, bazı opların `kıl olduğu kişileri yahut grupları` kanaldan keyfi olarak attığını söylüyor. Chatten kovulduğu için onuru kırılan kişilerin, bu sefer opun üstündeki yöneticiye gidip şikayet edebildiğini anlatan Aytunç, hemen mahkeme kurulup haklı haksızın ayırd edildiğini ve gereğinin düşünüldüğünü anlatıyor. Bir op, başka bir kanala sohbet etmek için giremiyor, girerse yetkisi siliniyor. Bu tarz sitelerde, operatör olmak isteyen nitelikli insanlar olursa, internet üzerinden sınav yapıldığını söyleyen Yaşar, bu gizli sınavda her olumlu özelliğe bir artı verildiğini belirtiyor. Chat kanallarında, operatör olan kişileri nicklerini başındaki `@` harfinden tanıyabiliyorsunuz.
(Alıntı)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 23 Eylül 2010, 23:45
Noyan
Bu Mesaj Noyan tarafından silinmiştir.
Cevapla

Etiketler
devletleri, dünyanın, sanal


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
ABC Devletleri Violent Sözlük 0 15 Mayıs 2013 20:40
Tarihte Türk Devletleri. Zen Tarih 0 13 Aralık 2012 19:34
Sanal dünyanın yalanları Kalemzede İslamiyet 0 12 Temmuz 2011 01:39
Büyük Türk Devletleri YapraK Tarih 0 13 Nisan 2009 19:16