IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

3Beğeni(ler)
  • 1 Post By Perius
  • 1 Post By Freedom
  • 1 Post By glu

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 02 Ocak 2011, 16:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Elhamdülillah laikiz... | Can DÜNDAR




'Elhamdülillah laikiz...'
Can DÜNDAR
----------------

Ben pek dindar bir insan değilim... Ama dinine bağlı bir aileden geliyo­rum. Anneannem başını örter. Rama­zanlarda oruç tutulur. Kandillerde "mübarek olsun" denir.
Yıllar yılı ben okula giderken üç kulhuvalahu bir elhamla, anamın soluğu arkamdan geldi. Ba­şımdan aşağı nice kurşunlar döküldü.
Ama yeri gelince evde içki de içildi, sigara da... Saza da gidildi, baleye de... Tipik bir Türk ailesi işte... Ama söylemek istediğim şey, bu tipikliğin nasıl da hoş bir toplumsal ahenk yarattığı değil.
Tersine, dikkat çekmek istediğim şey; bu tür, din sohbetlerinin hep böyle bir "canım biz de müslüman evladıyız" nakaratıyla başlaması...
Son dönem tartışmalarında bu kısa girizgahı genellikle bir "ama...”bağ­lacı izliyor ve ardından la­ikliğin erdemi üzerine uzun uzadıya vaazlar veri­liyor.
Amaç belki, hem müs­lüman, hem laik olunabi­leceğini kanıtlamak, ama ben artık bu söylemi terketmek gerektiğine inanı­yorum.

* * *

Neden mi?
Bu yaklaşım, tartışmayı "tartışmanın yasak oldu­ğu" bir alana çekiyor da ondan...
Askerde "talim saatleri­nin namaz saatlerine göre ayarlanmasını" isteyen bir gruba bizim komutan "evladım, ben de müslümanım. Talim yüzünden namazı kaçırırsam, kaza kılıyorum" demiş ve onları kazandığını sanmıştı. Oysa "bazı namazların kazasının olmayacağı" ya­nıtıyla karşılaştı.
Bu durumda "neden olamazmış" diyemezsiniz. Lafa "müslümanım" diye girdiyseniz geri de dö­nemezsiniz. Biraz zorlanırsınız.
Nitekim öyle de oluyor.
Ayet tartışmasına girenler sonunda "İslama gö­re kadınların başını örtmek zorunda olduğunu" kabul ediyorlar. "Din ayrı siyaset ayrı" diyenler, İslamın hiç de öyle bir din olmadığını çok geçme­den anlıyorlar.
İş, laikler için tam bir kördüğüme dönüşüyor.

* * *
Her tartışmada "aile albümü"müzü açarak ken­di yaşam tarzımızı da gereksiz bir tartışmaya açmış oluyoruz: "Peki anneannemiz örtünüyorsa, biz neden örtünmüyoruz?", "hem namaz kılıp, hem yılbaşında içki içmek, gerçekten İslama uy­gun mu?" derken sohbet otomatikman, sizi bir "din tartişmasının" içine çekiyor. Oysa hepimiz biliyoruz ki, İslam pek tartışmayı sevmez. Bazı mukaddes kavramları tartışmaya açanların başına gelenler ortada...


Buradan itibaren ikinci yanılgı başlıyor:
Yine lafı laikliğe getirmeye çalışan birileri he­men İslamm nasıl bir "hoşgörü dini" olduğunu anlatmaya girişiyor. Tabii tartışmaya açılmayan birşeyin neyi, nasıl hoşgördüğü sorulamıyor.
Kimse kusura bakmasın (yakmasın mı deseydim) ama ne zaman bu hoşgörü meselesi açılsa benim burnuma Sivas dolaylarından yanık koku­su geliyor. "Dinimiz hoşgörü dini" diyenleri de, bozuk para ve kırık sandalye yağmuru altında, Si­vas sanıklarına "iyi haliniz görüldü, cezanız indi­rildi" diyen mahkeme heyetine benzetiyorum.

* * *

Ayılalım artık.
Nasıl iyi müslümanlar olduğumuzu anlatmaya çalışarak laiklik savunusu yapamayız.
O devir geçti. Yıl boyu içki içip, Ramazan'da oruç tutanlar eski bir nesildi ve şimdi maalesef tarih oluyorlar.
"Yeni İslam", herkesi tercihe zorluyor:
"Ya klübün kurallarıyla oyna, ya vazgeç..."
"Müslümanım diyorsan örtünmelisin". "Tanrı­ya inanıyorsan, içmemelisin". "İslama inanıyor­san, şeriat için savaşmalısın".
Çünkü kitap öyle yazıyor.
Kitaba inananların bunları savunmalarında bir tutarsızlık yok. Bana tutarsız gelen, lafa "biz de müslümanız ama" diye başlayan bazı laiklerin ayet tartışmalarıyla aksini ispatlama çabası...
Ben bu anlamda ateistleri çok daha tutarlı ve samimi buluyorum. Çünkü İslama bağlanıp, şeri­atı reddetmek bana "ya İslamı bilmemek, ya da samimi olmamak" gibi geliyor.
Şimdi bir de "nüfusunun yüzde 99'u müslüman olan Türkiye.." girizgahı moda oldu. Düşünün ki o yüzde 99'un içinde Aziz Nesin de var, Ataist dergi çıkaranlar da... Peki içki içen müslüman sayılmıyorsa, bu oran yüzde 80 oranında azalmaz mı? Bu oran tartışması hangimizi nereye götüre­bilir?

* * *

Gelelim "Laik yanılgı"ların sonuncusuna:
Son zamanlarda "Atatürk'ün de iyi bir müslü­man olduğunu" anlatan nutuklar türedi.
Yapmayın Dostlar;
Bu yolla Atatürk'ü Refah'a sevdiremeyeceğiniz gibi, halka da yanlış tanıtmış olursunuz.
Benim önerim şu:
Herkes anneannesinin nasıl giyindiği bilgisini kendine saklasın. Kenan Evren, Kur'an'dan ayet­ler okumayı seviyorsa kürsüde değil, evinde oku­sun. Tansu Çiller, ezan sesi seviyorsa yalısının bahçesine camii yaptırsın. Ama kimse laiklik adı­na bize dini masallar anlatmasın.
Atatürkçüler ille İslam tartışacaksa hadi gelin Mustafa Kemal'in yıllarca gizlenen konuşmala­rını raflardan indirelim.
Göze alabiliyorsanız, O'nun Kazım Karabekir'e "herşeyden önce din anlayışını kaldırmalı­yız" dediğini ortaokul din kitaplarına koyalım. Bir ingiliz yazara söylediği "benim dinim yok. Ba­zen bütün dinler denizin dibine batsın istiyorum" sözlerini Diyanet İşleri Başkanlığı'nın girişine asalım.
"Anneannem müslümandı", "Atatürk dindar­dı", "İslam toleranslıydı" derken, bir şeriat ikti­darını ufukta gördük. Sizce yöntemi değiştirme­nin zamanı gelmedi mi?

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 06 Ocak 2011, 14:36   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Elhamdülillah laikiz... | Can DÜNDAR




O ne güzel tıpkı senin fikirlerini yansıtıyor
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
evet bence de kürsüden nutuk şeklinde dua okumaya benzemiyo git camiide evinde kıl dua et güzel demiş.Askerdeyken olayını sorgulamaması garip körü körüne yazmş gibi geldi şaşırttı.Galiba Türkiye'nin coğrafi yerini blmiyor ne güzel diyolardı UYURSAN ÖLÜRSÜN sen namaz kılarken düşmanın seni vurmayacapı ne malum ama siz ona da namaz kılarken öldü şehit oldu dersiniz disiplini elden bıraktı demezsiniz.Dün said nursi hayranlarının Cnn TÜrk'te dediği 5 vakit namaz kılmayanlar Haindir eski rahiplerden farkları yok afaroz ilan etsinler tam olsn.16.yyda Avrupa'nın durmundayız bence avrupa bizi geçmedi biz geriledik bu apaçık ortada.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 06 Ocak 2011, 18:00   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Elhamdülillah laikiz... | Can DÜNDAR




Toplumun yaşadığı ikilemi çok güzel anlatmış. Paylaşım için teşekkürler Baron.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 06 Ocak 2011, 18:39
Ruhadam
Bu Mesaj SNOOPY tarafından silinmiştir. Sebep: gereksiz tartışma
Alt 06 Ocak 2011, 18:44
Aragorn
Bu Mesaj SNOOPY tarafından silinmiştir. Sebep: gereksiz tartışma
Alt 06 Ocak 2011, 22:24
BaRoN
Bu Mesaj SNOOPY tarafından silinmiştir. Sebep: gereksiz tartışma
Alt 06 Ocak 2011, 22:54   #4
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Elhamdülillah laikiz... | Can DÜNDAR




yok yok hizbullah ya. Asip kestiler ya. Onlar laikligi engelliyor ya. boşverin biz alim , hoca , imam ayaklarina yatanlarina inanmiyalim. laiklik yolunda tam bir " ateist " olma çabasi gösterelim.

ya beyler siz nasil görmek istiyorsaniz öyle bakiyorsunuz. şunu bilin. Önce " Ahiret ". Laikligin faydasi nedir anlamiyorum. insanlar debelenmeli tartişmali neden benim annem kapanamiyor neden benim öbür dünyadaki ve bu dünyadaki haklarimla oynaniyor. Kimene kim kapaniyorsa kapansin. Madem ki laik olacaksiniz.

Şunu söylemedende geçemicem. Sizin ceediniz degilmiydi hanimlarinin , analarinin , bacilarinin başlari örtülüydü. Ozaman laiklik yokmuydu. Onlar o namusla dünyaya hükmettiler.


Konu SNOOPY tarafından (08 Ocak 2011 Saat 20:33 ) değiştirilmiştir. Sebep: tartışmaya iten kısımlar silindi.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 06 Ocak 2011, 23:24
Aragorn
Bu Mesaj SNOOPY tarafından silinmiştir. Sebep: gereksiz tartışma
Alt 06 Ocak 2011, 23:30
BaRoN
Bu Mesaj SNOOPY tarafından silinmiştir. Sebep: gereksiz tartışma
Alt 07 Ocak 2011, 15:53   #5
Çevrimdışı
glu
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Elhamdülillah laikiz... | Can DÜNDAR




Tamam iyi hoş bir kul yapımı olan bir kul tarafından ortaya atılan bir siyasi yönetim şekli Laiklik için dininizin getirdigi bazı kurallardan feragat ettiniz peki ya sonrası ? Peki ya ölümden sonraki Baki hayat ? Bunları birçoklarınız çok düşünmüştür eminim. Aslında Can Dündar'ın dediklerine bi yerde katılmıyorum. Hem Laik Hemde Müslüman olunabilir. Bunun olması için Laikligin biraz esnetilmesi gerek. Laiklik biraz esnedigi zaman bir kaoscu grubu ortaya çıkıyor ve Türkiye elden gidiyor aman koşun hemen bir iki Cumhuriyet mitingi düzenliyelim yetmedi hemen gidip bir iki okulda eylem düzenliyelim aman koşun laikler koşun...
Hepimiz aklı eren insanlarız ve yine birçoklarımız birşeyleri görmüştür/duymuştur/okumuştur. Barı o okuduklarınızın yüzü suyu hürmetine böyle, Laiklik elden gidiyor yok Türkiye parça pinçik oluyor gibi cahil insanların agızlarına plasenk olmuş cümleleri kullanmayın ya. Adım kadar eminim sizlerde bir takım şeylerin olmasını istiyorsunuz ama mahalle baskısından çekiniyorsunuz hemen rol yapıyorsunuz. Bu şunu söylüyorum ; Bu ülkede Ergenekon yapılanması ve Balyoz darbe planlarının bulunmasına sevinmeyen insan ne Laiktir, Ne Cumhuriyetcidir , ne Vatanseverdir nede Müslümandır. Bunların hiç biri olamaz o darbe planlarının yanında olan. Ki son aylarda neler oluyor hepimiz biliyoruz. Üniversitede bir takım hareketlenmeler oluyor bunları yapanlar kim ? Sizler sanki bilmiyormusunuz ? Bal gibide biliyorsunuz çıkın cesaretiniz varsa diyin o olayları düzenliyenler Serefsizlerdir desenize. Bırakın bu rol yapma işini aslınıza dönün Milliyetciyseniz milliyetci gibi davranın..
Alıntı:
Dün said nursi hayranlarının Cnn TÜrk'te dediği 5 vakit namaz kılmayanlar Haindir eski rahiplerden farkları yok afaroz ilan etsinler tam olsn.16.yyda Avrupa'nın durmundayız bence avrupa bizi geçmedi biz geriledik bu apaçık ortada.

Tabi haindir. Hatta hainden daha beterdir. Müslümanım diyorsan açacaksın Kuran-ı Kerim'i bakacaksın Allah-c.c- ne buyurmuş namaz hakkında. Kuran'ı hakkıyla okudugum zaman Tüylerin diken diken olur ondan sonra bilmem Nutukmuş veya başka bir kitapmış çöpe atarsın o Kuran'ı baş ucundan eksik etmezsin.
Alıntı:
Galiba Türkiye'nin coğrafi yerini blmiyor ne güzel diyolardı UYURSAN ÖLÜRSÜN sen namaz kılarken düşmanın seni vurmayacapı ne malum ama siz ona da namaz kılarken öldü şehit oldu dersiniz disiplini elden bıraktı demezsiniz.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) 300 kişilik ordusuyla savaşa giriyor ve namaz vakti geldiginde 150 asker namaz kılıyor digeri Çarpışmaya devam namazını bitiren çarpışmaya geliyor kılmayanlar kılmaya gidiyor. 300 kişilik orduyla binlerci kişilik düşmana karşı bu yapılmışsa şimdi neden yapılmasın ? Osmanlı Devleti 400 Sene boyunca Avrupa ve Tüm dünyayı nasıl titretti sanıyorsun ? Savaşa çıkarken Akıllarında sadece Allah'ın dinini en uzak nere götürebiliriz nerelere ulaştırabiliriz gayesi vardı. Bu tarz şeyleri böyle küçümseme.. Neyse Yorumum biraz konu dışında oldu ama bazı gerçekleride görmek gerek. Laiklik için dinimizden vazgeçmemiz ,dinimizi 2. plana atmamız Aptallıktır, Salaklıktır bunun başka açıklaması olamaz..

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 07 Ocak 2011, 16:56
gncvoLkan
Bu Mesaj SNOOPY tarafından silinmiştir. Sebep: gereksiz tartışma
Alt 07 Ocak 2011, 17:04
Delorean
Bu Mesaj SNOOPY tarafından silinmiştir. Sebep: gereksiz tartışma
Alt 07 Ocak 2011, 18:18
glu
Bu Mesaj SNOOPY tarafından silinmiştir. Sebep: gereksiz tartışma
Alt 07 Ocak 2011, 19:09
Aragorn
Bu Mesaj SNOOPY tarafından silinmiştir. Sebep: gereksiz tartışma
Alt 07 Ocak 2011, 19:32
Ruhadam
Bu Mesaj SNOOPY tarafından silinmiştir. Sebep: gereksiz tartışma
Alt 07 Ocak 2011, 20:06
glu
Bu Mesaj SNOOPY tarafından silinmiştir. Sebep: gereksiz tartışma
Alt 08 Ocak 2011, 15:14
gncvoLkan
Bu Mesaj SNOOPY tarafından silinmiştir. Sebep: gereksiz tartışma.
Alt 08 Ocak 2011, 18:17
oLd
Bu Mesaj SNOOPY tarafından silinmiştir. Sebep: gereksiz tartışma.
Cevapla

Etiketler
dündar, laikiz, |


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Elhamdülillah Duasının Okunuşu Amelia Dualar 0 08 Ağustos 2014 21:47
Orhan Gencebay - Elhamdülillah Elysian M, N, O, Ö, P 0 30 Mayıs 2014 18:56
Elhamdülillah Ecrin İslamiyet 0 30 Kasım 2011 22:37