IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 24 Eylül 2013, 20:56   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye'nin Okuma Alışkanlığı




Türkiye´nin kitap okuma karnesi zayıf çıktı. Bin kişiden sadece birinin kitap okuduğunu ortaya koyan araştırma utanç verici rakamlarla dolu. Gençlerin yüzde 70´i hiç kitap okumuyor.

Çocuk Vakfınca yapılan ''Türkiye'nin Okuma Alışkanlığı Karnesi'' araştırmasında temel ihtiyaç maddeleri sıralamasında Türkiye'de kitabın 235. sırada yer aldığı kitap için yılda kişi başı 45 sent harcandığı ve genel olarak düzenli kitap okuma alışkanlığı oranının binde 1 olduğu belirlendi.

Vakıftan yapılan yazılı açıklamada araştırma sonuçlarına göre nüfusun yüzde 88'inin okur-yazar olduğu belirtilerek Türkiye'nin temel okur-yazarlık düzeyinin iyi durumda olduğu ancak ilköğretimin 6. sınıfından itibaren okuma ilgisinin azaldığı 6-13 yaş grubu okullaşma oranının kızlarda yüzde 87 erkeklerde yüzde 92 olduğu kaydedildi.

Erkeklerde 25 yaş ve üstü nüfusun yüzde 71'inin ilkokul mezunu 25 yaş ve üstü kadın nüfusunda ise bu oranın yüzde 27 olduğu okul öncesi nüfusun (0-6 yaş grubu) 8.5 milyon olduğu 0-2 yaş grubundakilerin yüzde 1'inin 3-4 yaş arasındakilerin yüzde 3'ünün ve 5-6 yaş grubundakilerin ise yüzde 16'sının okul öncesi eğitim aldığı bildirildi. Öğrencilerin yüzde 60'ının mevcudu 30 ve daha kalabalık sınıflarda okuduğu belirtilen açıklamada dünya ortalaması 26 olan derslik başına düşen öğrenci sayısında en kalabalık sınıfların İstanbul'da bulunduğu okullarda program dışı okuma etkinliklerine çok az yer verildiği çocuk kitapları gazete ve dergilerden yararlanma oranının çok düşük olduğu öğrencilerin kütüphane alışkanlığının zayıf olduğu köy çocuklarının yüzde 60'ının ilköğretimde ders kitabı dışında kitap okumadan mezun olduğu kaydedildi.

-KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARIN OKUMA ALIŞKANLIKLARI-

Açıklamada araştırmaya göre kız öğrencilerin öğretmenlerini erkeklerin ise ailelerini model aldığı ders dışında düzenli kitap okuma oranının kızlarda yüzde 86 erkeklerde yüzde 72 olduğu üst gelir grubundakilerin roman alt gelir grubundakilerin de daha çok hikaye kitapları okuduğu belirtildi. Türkiye'de en çok basılan çocuk kitabı türleri arasında hikaye roman ve masal kitaplarının bulunduğu kaydedilen açıklamada çizgi roman yayıncılığının televizyonun yaygınlaşmasına paralel olarak büyük ölçüde azalma gösterdiği en az yayının ise çocuk hakları kültürü alanında yapıldığı bildirildi.

EN ÇOK BASILAN KİTAPLAR

Açıklamada araştırmaya göre en çok basılan 5 kitabın sırasıyla; Keloğlan masalları Nasrettin Hoca fıkraları anonim Türk masalları Dede Korkut hikayeleri ve Ömer Seyfettin hikayeleri olduğu yabancı kitaplar arasında en çok basılan eserler arasında ise La Fontaine fablları Andersen masalları Grim masalları ve Çocuk Kalbi'nin yer aldığı kaydedildi.

-TÜRK ÇOCUKLARI NE KADAR KİTAP OKUYOR?-

Araştırma sonuçlarına göre Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Projesi (PIRLS) çerçevesinde 35 ülke arasında Türkiye'nin 28. sırada olduğu ihtiyaç maddeleri sıralamasında Türkiye'de kitabın 235. sırada yer aldığı uluslararası ortalamada öğrencilerin evlerinde 25'ten fazla kitap bulunurken Türkiye'de çocukların sadece yüzde 19'unun evinde 25'ten fazla kitaba sahip olduğu belirtildi.

GENÇLERİN YÜZDE 70'İ YETMİŞİ HİÇ OKUMUYOR

Türkiye'de yılda kişi başı yapılan kitap harcamasının 45 cent olduğu gençlerin yüzde 70'inin hiç kitap okumadığı genel olarak düzenli kitap okuma alışkanlığı oranının ise binde 1 olduğu bildirildi.

YÜZDE 40'IMIZ KÜTÜPHANE GÖRMEMİŞİZ

Açıklamada araştırmaya göre Türkiye'de nüfusun yüzde 40'ının hayatı boyunca kütüphaneye gitmediği yüzde 31'inin birkaç kez gittiği kütüphaneye gidenlerin ise sadece yüzde 8'inin kitap okumak amacıyla gittiği kaydedildi.

ALINTIDIR

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
alışkanlığı, okuma, türkiyenin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Okuma ve Ders Çalışma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır? Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 28 Haziran 2013 17:36
Çocuklara okuma alışkanlığı nasıl kazandırılmalıdır ? Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 08 Mart 2012 23:32
Kitap okuma alışkanlığı. Kalemzede Atatürk Köşesi 0 18 Eylül 2011 15:02
Çocuğunuza Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmada Altın öneriler Ecrin Çocuk Sağlığı 0 10 Ağustos 2011 05:04
Çocuklarınıza Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırın. Kralice Aile Evlilik ve Çocuklar 0 23 Nisan 2008 17:11