IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 04 Nisan 2015, 01:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Samanyolu'ndaki en uzak yıldızlar bulundu.




Gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi'nde Dünya'ya en uzak mesafedeki yıldızları keşfettiklerini açıkladı. Samanyolu'nun sınırını çizdiği öne sürülen yıldızlar sırasıyla 775 ve 900 bin ışık yılı mesafede yer alıyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

İki yıldız, Samanyolu'nda Güneş'e bilinen en uzak mesafede yer alıyor. [Fotoğraf: NASA]

Gökbilimciler, Samanyolu'nun en uzak noktasında parlayan yıldızları keşfettiklerini açıkladı. ULAS J0744+25 ve ULAS J0015+01 adı verilen yıldızlar, Samanyolu'nun uydu galaksisi Büyük Macellan Bulutu'ndan en az beş kat daha uzak bir mesafede yer alıyor.
Araştırmada yer alan Haverford College'dan John Bochanski, "İki yıldıza olan mesafemiz tanımlayabilmemiz için çok fazla. 900 bin ışık yılı ötedeki ULAS J0015+01'den Dünya'ya ulaşan ışık yıldızı terk ettiğinde, atalarımız daha ilk ateşi yakıyordu" dedi.
Gövdesini oluşturan ana diskin genişliği 100 bin ışık yılı olarak tahmin edilen Samanyolu Galaksisi, geçmişinde etkileşime girdiği cüce galaksilerden geriye kalan sayısız yıldızla çevrelenmiş durumda. Gökbilimciler, bu yıldızların en az 500 bin ışık yılı mesafede bir alana yayıldığını bilse de, Samanyolu'nun gerçek sınırları henüz bilinmiyor.

Andromeda'ya komşusu olacak kadar yakınlar
Keşfedilen yıldızların 'kırmızı dev' olduğunu belirten Bochanski, bu sayede keşfin mümkün olduğunu belirtti. Kırmızı dev yıldızlar, Samanyolu'ndaki yıldızların yüzde 70'ini oluşturan kırmızı cücelerden 10 bin kat daha parlak gök cisimlerini temsil ediyor.
Gökbilimciler, iki uzak yıldızı keşfetmek için UKIRT Kızılötesi Derin Gök Taraması programında kullanılan Hawaii ve New Mexico eyaletlerindeki teleskoplardan yararlandı. Elde verilen veriler, Arizona'daki MMT Gözlemevi'nde bulunan 6.5 metrelik teleskopla sağlanan spektroskopik bilgilerle doğrulandı.
Araştırmacılar, ULAS J0744+25 ve ULAS J0015+01 yıldızlarının uzaklıklarını tespit etmek için birçok yöntem kullandıklarını belirtti. Samanyolu'na en yakın mesafede yer alan Andromeda Galaksisi, iki yıldızın bulunduğu mesafenin sadece üç katı uzaklığında yer alıyor.
Astrophysical Journal Letters dergisinde yer alan araştırma, Samanyolu'nun evrimi ve yıldızların oluşumu hakkında yeni bilgiler sunacak.
Space.com'a açıklama yapan Bochanski, "Bu yıldızlar Samanyolu'nun oluşumundan geriye kalan en parlak kozmik cisimler olabilir... Daha fazla gözlem yaparak Samanyolu'nun eteklerinde yeni yıldızlar bulmayı ve yeni modeller yapmayı amaçlıyoruz" ifadesini kullandı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bulundu, en, samanyolundaki, uzak, yıldızlar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Betül Demir - Uzak Uzak Lcia A, B, C, Ç 0 29 Eylül 2014 15:12
Yıldızlar ve Burçlar CtrL Burçlar, Fallar ve Kehanetler 2 30 Ekim 2013 15:48
Yıldızlar Süslü Burçlar, Fallar ve Kehanetler 10 24 Şubat 2009 06:14