IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Türk

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 27 Kasım 2015, 00:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (-1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
BayırBucak




Bugün Bayır Bucak Yayladığı sınır kapımızın hemen öbür tarafında durmaktadır. Hatay’ın avatana katıldığı yıl*lardan başlamak üzere sürekli olarak Türkiye özlemlerini dile getirmişlerdir. 1935 yılı sonunda Bayır-Bucak’da “Fellah savaşı” adıyla bilinen Türkmen – Nusayri çatışması da pek önemlidir. Araplar Fransızlar himayesinde, Sünnîsi ve Alevîsi ile Türkmenler üzerine çullanmışlardır. Bugün milletvekili olan Mehmet Şandır ve Hatay’daki aydınlar*dan İsmet Bozoğlan’ın da köyü olan Gebere başı çekmiş*tir. Nevrez Sohta adlı bir Türkmen ağası bu çarpışmaların bütün maddî yükünü, malı ve mülkünü satarak karşılamış ve sonunda başarısız olunca Gazi’nin emri ve himayesin*de Hatay’a göçürülmüş, burada da kendine temin edilen maddî serveti hemşehrilerine harcamıştır. Bunun yanında yine o zamanlarda 570 Bayır-Bucaklı Türkmen Yayladağı Türk Ocağı’na kayıt yaptırarak genel kurulunda oy kullan*mışlardır. Bunlara “Altay Grubu”adı verilmiştir.

Bayır-Bucaklılar Cumhuriyet iktidarlarının orta zama*nında henüz tam olarak hudut kesinleşmediği ve zaman zaman tazyiklerden ötürü sınırların açılması ile Türki*ye’ye koşmuşlardır. 1952-1967 arasaında açılan Türkiye sınırından birçok Türkmen’in geçmesi orada nüfusu azaltmıştır. Bugün Yayladağı başta olmak üzere Antakya, İskenderun ve özellikle Kırıkhan’da binlerce Bayır Bucak*lı yaşamaktadır. Nevres Ağa için Kırıkhan Karadurmuşlu Köyünde Ağa’nın kızından torunlarının da katkısı ile bir cami yaptırılmıştır.

Geride bıraktığımız son 75 yılda Bayır ve Bucak Türk*menleri çok büyük eziyetlere maruz kalmışlardır. Manda ve Bağımsızlık döneminde bir taraftan Arap Milliyetçiliği diğer taraftan Fransızlar’ın baskıları her türlü inkişafınönüne geçtiği gibi herkes “Türkiye Casusu” diye potansi*yel suçlu sayılmışlardır. Gayri resmî yollardan gelenlere Türkiye’de gerek akrabaları ve gerekse Cumhuriyet hü*kümetleri gerekli desteği vermiş, en azından düzgün bir eğitim yapmaları için imkânlar sağlamıştır. Sanıyorum 1960′lı yıllarda Yayladağı, Reyhanlı, Kırıkhan, Belen ve İskenderun’da yatılı bölge okulları bu maksatla açılmış*tır. Bu sebeple Türkiye’ye gelenlerin durumunun çok kötü olduğu söylenemez. Baas devrinde ise hudutlar güvenli hale getirilmiş olduğundan illegal geçişlerin önü alınmış ve Bayır-Bucak’a tam bir baskı uygulanarak yasal yollar*dan Türkiye’ye eğitim için gelenler sürekli takip edilmiş ve âilelerine kan küstürülmüştür. Bu devirde Nusayrîler iktidarda olduğundan Lazkiye Vilâyetine bağlı olarak Türkmenler’in toprak reformu, turistik amaçlarla kamu*laştırma adı altında malları ellerinden alınmış ve insanlar yokluğa mahkûm edilmiştir. Suriye’nin Arap okullarında okuyanlara devlette iş verilmemiştir. Bütün bu sebeplerle en güzel alanların sahibi olan Bayır-Bucaklılar tam bir ik*tisadî çöküntüye sevk edilmişlerdir.

75 yılın en büyük kaybı olarak, Bayır-Bucaklılar hudut kapısı dolayısiyle sadece Yayladağlılar ile ilişkilerini sür*dürebilmişler, diğer bölge Türkmenlerinden uzaklaşmak zorunda kalmışlardır. Bizim çocukluğumuzda görülen Bayır-Bucak’tan gelen-gidenler, evlenmeler 1970′lerden sonra tamamen kesilmiştir. Dolayısiyle “Türkmenili”nin orta yerden bölünmesinde tam bir başarı sağlanmıştır. Türkmenler kuzeye geldiklerinde Kesep Ermenilerinin, güneye gittiklerinde Lazkiye Nusayrîlerinin azgın bakış*larına maruz kalmışlardır. Doğuda İdlip topraklarında ise Araplaştırma politikaları sonuç vermiş ve evvelce Türkçe konuşan birçok Türkmen, tıpkı Halep Türkmenleri gibi Arapça konuşan “Türk Araplar” haline gelmiştir. Nusayri iktidarların İdlip, Hama, Hums ve Halep’teki çalışmala*rından sonuç alınınca mal-mülk ve can korkusu ile 50 yıl evvel Türklüğü için canını veren insanlar devlete iştirak ederek tam bir asimilasyona kendi gönülleri ile atlamış*lardır. Suriye devlet çatısında bu gibi Türkmen asıllı Araplar’ın yüzbinlercesinden bahsedilmektedir. Tabii olarak ellerine bazı imkânlar da geçtiği için kendileri olmasa bile çocukları tam bir “Arab” durumuna düşmüştür.

İşte tam bu noktada Bayır-Bucaklılar milliyet olarak ayakta durmayı, en azından dil ve kültürlerini korumayı başarmışlardır. Bugün tam Türkiye Türkçesi ile Arab ak*sanına kapılmadan, sınırlarımız dışında, belki de arı duru Türkçe’yi konuşan tek “Dış Türk cemaati”dir. Okullarda devlet lisanı Arapça olduğu halde ancak eğitim sonrası Türkçeye zaman ayırabilen Türkmenler’in bu derece dille*rine tutkularının izahı pek zordur.

Ellerinde mallan kalanlar hayvancılık ve çiftçilikle uğ*raşırken, Lazkiye’nin içi ve Akdeniz kıyı şeridine yakın olanlar balıkçılıkla geçimlerini sağlamaktadırlar. Meyve ve sebze bahçeciliğinde bol ürün sağlamaktadırlar. İktidar dolayısiyle her ferdi “Bey” olan Nusayrîler ile himayelerle hep zengin olan Hıristiyan ve Ermeniler, belki Bayır-Bucaklılar olmasa açlarından ölür, bir amele bile bulamaz*lardı. Doğuda Cisrişuğur bölgesinde en ağır işleri Türk*menler yapmaktadır. Zeytin ve elma toplama bunların işi, ihraç devletin işidir.

Araplar’ın ürettikleri sol ideolojilerde bugün hemen hemen tek bir Bayır-Bucaklı göremezsiniz. Türkmenler oldukça kaderci, tam bir muhafazakâr ve dindar insan*lardır. Kesinlikle dinî inançlarını tartışmazlar ve başka mezheplere de yöneldiklerini göremezsiniz. Dinî tefrika yaratan Arab fetvaları ancak kendilerini bağlar. Tek eşlilik en önemli gelenekleridir. Ahlaklı, namuslu, temiz insan*lardır. Kuseyr bölgesinde aynı soy ve boydan olan insan*lardaki kavgacılığı bunlarda katiyyen göremezsiniz. Biraz bu derece uysallıklarının kurbanı olmuşlardır. Kuseyrli Türkmenler isyankâr olup hiçbir ortamda kendilerini ez*dirmezler. Bugün dahi Antakya sokaklarında aynı durumu görüp müşahede etmek mümkündür. Yalnız bir türlü bo*zulmayan müşterek bir tarafları vardır ki, her iki cemaat Türkmenleri de ırklarına ziyadesiyle bağlıdırlar.

__________________
Vatan ne Türkiyedir Türklere, ne Türkistan Vatan, büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan."
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bayırbucak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık