IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Şubat 2020, 18:33   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bitmeyen Planlar, Biten Savaş: 1917




Bitmeyen Planlar, Biten Savaş: 1917



1917, geçtiğimiz günlerde sahiplerini bulan 92. Akademi Ödülleri’nde “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen” dahil toplam on dalda Oscar adayı oldu ve bu ödüllerin üçünü (Görüntü Yönetmeni, Ses Miksajı, Görsel Efekt) kazanmayı başardı.

İngiliz yönetmen Sam Mendes imzalı film, Büyük Britanya adına savaşan kıdemsiz onbaşı Blake (Dean-Charles Chapman) ve yine kıdemsiz olan onbaşı Schofield’in (George Mackay), aralarında Blake’in kardeşinin de bulunduğu öncü birlikteki askerlerin hayatını kurtaracak bir bilgiyi iletmekle görevlendirilmesini konu ediniyor.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Hepimiz İkinci Dünya Savaşı’nın, Birinci Dünya Savaşı’na oranla sinema için daha ilgi çekici olduğunu, çekilen film sayısından anlıyoruz. İkinci Dünya Savaşı, her ne kadar ölen insan sayısı, savaşlarda yaşanan yenilikler vb. göz önüne alındığında daha ön plana çıkarılması normal gibi görünse de, özellikle Hollywood’un bu konuya daha fazla eğilmesinin en önemli nedeni ABD’nin bu savaşa daha fazla müdahil olması ve tabii Soğuk Savaş ve sonrası dönem için kendi kahramanlığını pazarlamak.

Kısaca “Hollywood effect” dediğimiz bu durumdan, 1917 kendini uzaklaştırmayı başarıyor. Öncelikle kahramanlarımız Blake ve Schofield Amerikan değil İngiliz askeri.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Filmin hakkında ünlü eleştirmenler “The Revenant” ve “Saving Private Ryan” filmlerinin birleşimi yorumları yapmış ve bu konuda çok da haksız sayılmazlar. Film uzun bir yolculuk filmi ve hikâyesinin barındırdığı çatışmalarla da (aynı anda kardeşlerin askerde olması gibi) yukarıdaki argümanı destekler nitelikte. Fakat 1917 bana başka bir savaş filmi olan “War Horse“ filmini de anımsattı. Kahramanlarımız düşman siperine doğru giderken dikenli tellerin olduğu bölgede at cesetleri çok belirgin bir şekilde göze çarpıyordu.



Tabi ki bu planın oluşturulmasında Birinci Dünya Savaşı’nın fotoğrafları arasında yer alan aşağıdaki kareden de esinlenilmiş olması kuvvetle muhtemel.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


1917 filmi, hikâyesinden daha çok, teknik açıdan üzerinde daha fazla mesai harcanmış bir film olma özelliği taşıyor. Kısacası hikâyenin ne anlattığından ziyade, eldeki hikâyenin nasıl anlatıldığına odaklanmamız isteniyor. Zaten kazandığı üç oscar ödülünü de yine teknik dallarda kazanmayı başardı.

Film boyunca bitmeyen plan sekanslar ve sürekli hareketli kamera kullanılıyor. Bunun yanında kurgu konusunda inanılmaz bir iş çıkarılmış ki filmde ayrı ayrı çekilmiş olan planlar kurguda birleştirilirken adeta yağ gibi akıyor. Geçişler arasında “cut” kullanılmadan ustalıkla yapılan bu işlemlerde herhangi bir problem varsa bile ilk bakışta izleyicinin gözüne batmıyor. Bu da işin ne kadar büyük bir beceriyle yapıldığının en büyük göstergesi oluyor.

Filmin bu özelliği, gün dönümüne rağmen, sanki gerçek süresi olan 118 dakikada çekilmiş gibi hissettiriyor.


Sürekli olarak hareketli kamera kullanılması izleyiciyi bir yerden sonra yoruyor. Sanki yola üç kişi birlikte çıkmış gibi hissettiren kamera takibi, seyircinin filmi takibini de biraz zorlaştıran bir durum. Ayrıca bu durum film genelinde yakın planların alınmasına sebep olduğu için bulunduğumuz ortamı birkaç yer dışında göremiyoruz. Öznel olarak izlemiyor olsak da, film bazen VR gözlük içindeymiş hissi yaratıyor.

Geneli net gördüğümüz, “Ecoust” adlı kasabayı gördüğümüzde de buranın set için kurulduğunu ve çok gerçekçi olmadığı hissine kapılıyoruz.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


‘nda, Anzak ve Türk askerlerinin birbirleriyle sigara ve ekmek takası yaptıkları hikâyelere çokça rastlamışızdır. 1917 filmi de bir savaş filmi olmasına rağmen buna benzer bir şekilde insani duyguları ön plana çıkarıyor. Örneğin Blake canı pahasına düşen Alman pilotun hayatını kurtarmaya çalışıyor. Bu biraz Blake’in karakter özelliğinden kaynaklansa da, askerlerin düşmana bakışının hepsi tarafından aynı olmadığını da gösterir nitelikte.



Sonuç olarak Sam Mendes vizyonu ile Lee Smith kurgusu birleşerek bizlere oldukça başarılı bir deneyim sunuyorlar.

1917 her ne kadar savaş filmi olsa da, şiddet ögelerinin az olduğunun ve bir kazanma hamlesi yerine, kaybetmeme hamlesi izlediğimizin altını tekrar çizmekte fayda var. Doğrusu asıl savaş zaten düşmanla değil zamana karşıydı. Kahramanımız da bu savaşı çeşitli yaralanmalar da yaşasa, derede de sürüklense, tek başına da olsa bitirmeyi başardı.





-Alıntıdır-

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
biten savaş: 1917, bitmeyen planlar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
1917 Sır Film Tanıtımları 0 03 Ocak 2020 10:20
YIL: 1917​ Zen Tarih 0 20 Mayıs 2014 19:31
Aslında biten değil bitmeyen aşklar acı verirler.. Rüzgar Aşk ve Sevgi Köşesi 0 20 Kasım 2011 16:02