IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 24 Ocak 2024, 09:30   #1
Çevrimiçi
~ EylulSohbet.Net ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
ATICILIK




Bir mermiyi veya oku bir silah aracılığıyla mümkün olduğu ölçüde hedefe ulaştırmayı gaye edinen bir hüner yarışması . Çok çeşitli silahlarla ( Karabina , Tabanca , Yay ) yapılır . Hedefler sabit veya hareketli olabilir . İyi bir atıcı olmak için gözlerin keskin ve kendine hakim olunması gerekir .

Bazı bölgelerde , atıcılık yarışmaları gelenek halinde muhafaza edilmiştir . Mesela , İsviçre'nin bazı kantonlarında okçular , mahalli bayramlarda boy ölçüşürler . Kuzey ülkelerinde zıpkın atışları , meraklıların pek değer verdiği bir yarışma olarak sürüp gitmektedir .

Tabanca ve tüfekle yapılan atıcılık sporu , hedefe atış ve av silahlarıyla atış şeklinde yapılır . Hedefe atışta , “karabina” ismi verilen silah ve değişik yapıya sahip tabancalar kullanılır . Atışlar iç içe geçirilmiş birden on ikiye kadar numaralanmış daire şeklindeki Nişan ( hedef ) tahtalarına yapılır . Bu dairelerin çapları atış uzaklıklarına göre değişir . Atış mesafeleri havalı karabina için l0 m , küçük kalibreli karabina için 50 m , büyük kalibreli tabanca için 25 m , serbest tabanca için ise 50 metredir .

Av silahlarıyla yapılan atış sporunun baltrap ve skeesi olmak üzere değişik şekilleri vardır . Bu yarışmalar , Olimpiyat Oyunları arasında da yer alır . Ortasında hedefin bulunduğu nişan tahtası genellikle sabittir ve eş merkezli on iki daireye bölünmüştür . Bu dairelerin çapı , atıcı ile hedef arasındaki uzaklığa göre değişir . Mesela , 300 metreden Tüfek atışı için , her bölümün genişliği 60 cm olarak tesbit edilmiştir . Bu genişlik 2 santimetreden 12 metreye kadar değişir . Yarışmaların türüne göre , atıcı ayakta , diz çökerek veya yatarak atış yapar . Atıcı , yarışmadan önce bir Deneme atışı yapmak hakkına sahiptir . Uzun mesafeli müsabakalarda nişan tahtasının yanındaki sipere yerleşmiş gözlemciler siyah veya ışıklı bir sırık yardımıyla , atıcıya hedefin yerini gösterirler . Böylelikle yarışmacı , daha sonraki atışlarda hatalarını düzeltmek ve iyileştirmek imkanını bulur .

Hareketli hedeflere atışlar , hele hedef farklı noktalar halinde bir görünüp bir kaybolduğu Zaman çok daha zordur . Kilden yapılma güvercinlere atış , reflekslerin hızını ortaya koyar . Zira , baltrap denilen araçların havaya fırlattığı bu hareketli hedefe sıkılı bir çiftenin Mermi veya saçmalarıyla isabet kaydetmek oldukça zordur .

Ancak tüfek veya tabanca çeşitleriyle yapılan atış sporları , dünyanın en iyi nişancılarını karşı karşıya getiren yarışmaların düzenlenmesine imkan verir .

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık