IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Şubat 2013, 13:25   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
James Brendan Connolly Kimdir?




James Brendan Connolly Kimdir? James Brendan Connolly biyografisi

James Brendan Bennet "Jamie" Connolly (28 Ekim 1868; Boston, Massachusetts - 20 Ocak 1957; Brookline, Massachusetts), ABD'li atlet, muhabir ve yazar. 1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki atletizm müsabakaları kapsamında yapılan üç adım atlama etkinliklerinde birinci olarak tarihteki ilk Olimpiyat şampiyonu olmuştur.

İlk yılları

28 Ekim 1868 tarihinde, Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaletinin başkenti Boston'da, İrlanda'ya bağlı Alan Adaları'ndan gelerek ABD'ye yerleşen dokuz çocuklu ailenin altıncı çocuğu olarak dünyaya geldi.Babası balıkçılık yapan John, annesi ise Ann Connolly (kızlık soyadı O'Donnell) idi. Liseye kadar eğitim gören Connolly, Boston'daki bir sigorta şirketinde kâtip olarak çalışmasının ardından merkezi Georgia eyaletindeki Savannah şehrinde bulunan ABD Ordusu Mühendisler Birliğinde görev aldı.
Çalışması sebebiyle yarım bıraktığı eğitimine ekim 1895'te kabul edildiği, Harvard Üniversitesi'ne bağlı Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu'nda devam etti.
1986 Yaz Olimpiyatları
1894 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesinin kurulmasının ardından ilk Olimpiyat Oyunları'nın 1894'te, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenmesi belirlendi. Oyunlara katılmaya karar veren Connolly, üniversitesinden oyunlara katılması konusunda izin istese de bu istek reddedildi.Connolly'nin sonradan yazdığına göre eğitimine devam etmek şartıyla oyunlara katılmasının tek yolu önce okuldan ayrılmak, dönüşte ise tekrardan üniversiteye kabul edilerek eğitimine devam etmekti. Olimpiyatlara katılabilmek için okulunu yarıda bıraktı ve okul yönetimine, tekrardan Harvard'a dönmek için uğraşmayacağını belirten bir cevap yazısı yazdı. Sonrasında ne olduğu kesin olarak bilinmese de üniversite kayıtlarında Connolly'nin 19 Mart 1896 tarihinde mezun olduğu bilgisi yer almaktadır.
Masraflarını kendisi karşılayarak, ABD kafilesinin büyük bir kısmıyla beraber Barbarossa isimli yük gemisiyle oyunlara katılmak için yola çıktı. İtalya'nın Napoli şehrine ulaştıktan sonra kafile, trenle Atina'ya gitti.
Oyunların ilk günü olan 6 Nisan'da düzenlenen üç adım müsabakalarına katıldı. 13,71 metrelik atlayışıyla en yakın rakibi olan Alexandre Tuffèri'ye 1,01 metre fark atarak yarışmayı birinci sırada tamamladı. Böylece ilk kez yapılan modern Olimpiyat Oyunları'nda, herhangi bir spor dalında şampiyon olan ilk sporcu olarak tarihe geçti. İkinci olarak yüksek atlama yarışmalarında mücadele etti. Vatandaşı Ellery Clark 1,81 metrelik atlayışıyla birinci olurken; 1,65 metre atlamayı başaran Connolly ile vatandaşı Robert Garrett ikinciliği paylaştı. Son olarak uzun atlama yarışlarına katılan Connolly, bu etkinliği üçüncü sırada tamamladı.
Yazarlığı, savaş yılları ve spora dönüş

Olimpiyatlar dönüşünde Boston'da yayımlanan iki gazete ile birtakım spor dergilerinde yazarlık yapmaya başladı.25 Nisan 1898 günü patlak veren İspanya-Amerika Savaşı'na, 9. Massachusetts Gönüllü Piyade Alayı'nın bir parçası olarak katıldı.Küba'da görev alan Connelly, bu esnada bir arkadaşına askeriye hayatını anlatan mektuplar yazdı.Bu mektuplar The Boston Globe gazetesinde yayımlandı.Küba'daki İspanyol birliklerinin teslim olmasıyla birlikte savaş sona erdi ve diğer askerler gibi Connelly de ülkesine döndü. Kısa bir süre sonra ise hayvan taşıyan bir gemiyle İngiltere'ye gitti. Önce Londra, ardından ise trenle Liverpool'a uğradı. Kısa bir süre sonra yine hayvan taşıyan bir gemiyle ABD'ye döndü ve bu gezisi hakkında Boston Evening Transcript gazetesinde bir yazı yazdı.
Sonraları, ikamet ettiği Gloucester merkezli spor kulübü Gloucester Athletic Club'da çalıştı. Aynı zamanda kulüp çatısı altında, 1899 sonu ile 1900 başı arasında Amerikan futbolu oynadı. 1900 yılı başlarında Londra'ya, oradan da Paris'e gitti.Paris'te olduğu sırada düzenlenen 1900 Yaz Olimpiyatları'na üç adım atlama branşında katıldı. Fakat burada Olimpiyat şampiyonluğu unvanını koruyamadı ve 13,97 metrelik atlayışla, vatandaşı Myer Prinstein'ın 14,47 metrelik atlayışının gerisinde kalarak ikinci oldu. Oyunlar esnasında yaşadığı maddi sıkıntıdan, 1896 Olimpiyatları'nda tanıştığı sporcu Robert Garrett'in yardımları sayesinde kurtuldu. Garrett'e olan borcunu ödemek için ilk hikâyesini Paris'teyken yazdı.
İkinci Olimpiyatlar sonrası ve diğer çalışmaları

Oyunların ardından Gloucester'e döndü ve bu noktadan sonra denize karşı ilgi duymaya başladı. Deniz ve yaşadığı yer hakkında yazdığı hikâyeler Scribner's Magazine isimli dergide yer aldı. Daha sonra ilk altı hikâyesini Out of Gloucester isimli kitapta topladı ve bu kitap, Charles Scribner's Sons adlı yayınevi tarafından ABD ve İngiltere'de yayımlandı.Scribner's Magazine ve Harper's Magazine gibi bazı dergilerden gelen istek üzerine çeşitli ülkelerine seyahatler düzenledi.1912 ABD Senatosu seçimlerinde İlerlemeci Parti'den aday oldu; fakat seçilemedi.
1914'te, Collier's dergisi adına Meksika'da muhabirlik yaptı. Aynı yıl dergide düzenlenen ve yaklaşık 8.000 katılımın olduğu hikâye yarışmasına anonim olarak katıldı. Yazdığı "The Trawler" adlı hikâyesiyle yarışmada birincilik elde etti. I. Dünya Savaşı sırasında yine Collier's dergisinin Avrupa muhabiri olarak çalıştı.1921 yılında ise İrlanda Bağımsızlık Savaşı sırasında İrlandalı sivillere finansal yardım amacıyla kurulan komitede yer aldı.
Yazarlık kariyeri boyunca çoğu denizle ilgili olmak üzere 200'ün üzerinde hikâye ile 25 kitap yazdı. Yazdığı hikâyeler ülke çapında yayın yapan dergilerde yer aldı.
Kişisel yaşamı ve vefatı

Harvard Üniversitesi'ne geri dönmemesine rağmen 1948 yılında üniversite tarafından kendisine onursal Harvard kazağı verildi. Bir yıl sonra kendisine fahri doktora unvanı önerilse de bu teklifi reddetti.
Evli olan ve Brenda adında bir kızı olan Connolly 20 Ocak 1957 tarihinde; Jamaica Plain, Brookline, Massachusetts'te vefat etti. Olimpiyat madalyası da dahil kendisine ait birtakım eşyalar Maine eyaletindeki Colby College isimli liberal sanat kolejinin kütüphanesinde bulunmaktadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
brendan, connolly, james, kimdir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Batman katliamcısı James Holmes kimdir PassioN Haber Arşivi 0 22 Temmuz 2012 09:06