IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
2Beğeni(ler)
  • 2 Post By İpek-

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Ağustos 2021, 13:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Radyoyu Kim İcat Etti? İlk Radyo Ne Zaman Yayına Başladı?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Radyoyu Kim İcat Etti? İlk Radyo Ne Zaman Yayına Başladı?

İlk radyo kavramı kablosuz telgraf ile ortaya çıkmıştır. Dünya’da ki kurumsal radyo yayınları 1920’li yıllarda başladığı bilinmektedir. İlk radyo yayını denemelerine 1921 senesinde İstanbul’da başlanmıştır. Resmi olarak Türkiye’de radyo yayınları 1927 yılında yapılmaya başlanmıştır. Telsiz telefon tecrübeleri ismi altında 19 Mart 1923 yılında Öğretmen Okulu’nda davetlilerin olduğu ve basının olduğu, halka açık ilk radyo deneme yayını yapılmıştır. Dünya’da ilk kez 1915 yılında konuşabilecekleri bir iletişim ağı bulundu. 24 Aralık 1906 yılında müziğin ve konuşmanın olduğu ilk radyo yayını, R.A Fessendon tarafından yapıldı. Dünya’da ilk üretilen radyo Marconi tarafından 1895 yılında icat edildi. 1898 yılında ilk radyo Marconi tarafından tamamlandı ve bir iletişim ağı olmayı başardı. Marconi radyo dalgalarını kullanarak alt kapının zilini çaldırmıştır ve bu olay Marconi’nin ilk başarısıdır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Marconi daha sonra Amerika’ya giderek kendine bir şirket kurmuştur ve gemilere telsizler üretmeye başlamıştır. Lee De Forest sayesinde Metropolitan Orkestrası’nın seslerini uzakta bulunan kişilere ulaşmasını sağlamıştır ve radyo yayıncılığı bir bakıma başlamıştır. Amerika’da 1920 yılında ilk radyo kurulmuştur. İngiltere’de 1922 yılında, Japonya’ da 1926 yılında, İngiltere’de 1922 senesinde ve Latin Amerika’da 1930’lu yıllarda ilk radyolar kurulmuştur.
Radyo icadının ilk denemeleri arasında 1886-1888 yılında Almanya vatandaşı olan Heinrich Herz, ilk radyo denemelerini yaptı. 1894 yılında İtalya’da bulunan Guglielmo Marconi ilk telsiz radyo’yu 1901 yılında Mors alfabesini kullanarak Atlas Okyanusu’nun ötesine mesaj iletebildi. Lee de Forest’ın icadı olan ‘boşluk tüpü’ sayesinde radyoların sesi daha kaliteli ve kesintisiz olarak yayınlanabildi. Amerikalı Edwin H. İlk telsiz mesajını 1918 yılında Avustralya’ya ulaştırmıştır. 1918 senesinden önce morsalfabesi kullanılarak sinyal iletilebilirken 1915 yılında konuşarak iletişime geçilebilmiştir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Radyo kullanım şeklinin önemi Hitler dönemi yayınlarda yapılan propagandalarda ya da Amerika’da bir tiyatro yazarının yayın sırasında uzaylıların istilasını anlatan bir tiyatro oyunu anlatması sonucunda halkın paniğe kapılmasından anlaşılmaktadır. 60’lı yıllarda televizyonun bulunması ve daha çok dikkat çekmesi ile radyo’ya olan ilgi gitgide azalmaya başlamıştır. Daha sonra radyolarda eğlenceli içeriklere yer verilerek insanların dikkatleri çekmeye çalışıldı. 80’li yıllarda birçok şehire yerel radyolar kurulmuştur.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Radyoyu Kim İcat Etti?

Elektromanyetik dalgaların uzayda ışık hızı ile yayılabileceğini ilk iddia eden kişi James Clerk Maxwell’dir. Bu konudaki ilk deneyi ise Heinrich Hertz yaptı.
Hertz, iki levhaya elektrik uygulayıp 75 MHz’lik bir frekans elde ettikten sonra levhaların yakınında bir metal halkanın iki ucu arasındaki karanlık hava boşluğunda kıvılcımlar meydana geldiğini fark etti. Bu sayede elektrik enerjisinin elektromanyetik dalgalar aracılığıyla uzaydan yayınlanabileceğini anladı.
Radyo yayını ilk olarak 1896 yılında Guglielmo Marconi‘nin, O. Lodge tarafından 1890 yılında start verilen çalışmalarını mors cihazına çevirmesiyle uygulamaya geçmiştir. Böylece İtalyan Mucit Guglielmo Marconi radyoyu icat eden kişi olarak kayıtlara geçmiştir.
Halktan alınan vergilerle şirketin Radyo, icat edildiği tarihten bu yana önemini hiç kaybetmemiş, her devirde ihtiyaç duyulan en önemli eğlence, bilgi ve haber kaynaklarından biri olduğunu göstermiştir.

Elektromanyetik dalgaların uzayda ışık hızı ile yayılabileceğini ilk iddia eden kişi James Clerk Maxwell’dir. Bu konudaki ilk deneyi ise Heinrich Hertz yaptı. ödenememiştir. Zarar eden şirket 8 Eylül 1936 tarihinde PTT’ye devredilmiştir. 1 Mayıs 1964 yılında Türkiye Radyo Televizyon Kurulumu kurulmuştur ve İstanbul Radyosu’da TRT’ye katılmıştır.

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ilk radyo ne, zaman yayına başladı?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İlk Radyo Ne Zaman Yayına Başladı? İpek- Yayındaki DJ'ler 2 01 Aralık 2021 21:18
Digitürk tekrar yayına başladı Seth Haber Arşivi 0 16 Temmuz 2016 06:08
Havayolu şirketleri reklamda radyoyu tercih etti Chelt Havacılık Haberleri 0 30 Mart 2011 18:40