IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Aralık 2013, 21:14   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Abraham Lincoln Biyografisi




Amerika Birleşik Devletleri’nin 16. Başkanıdır. Amerikan Birliği’nin sağlanmasında önemli payı olmuş bir devlet adamıdır. Demokrasiye olan inancı ile tanınır.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Abraham Lincoln Kentucky eyaletinde bir çiftlikte doğdu. İngiltere’den Amerika’ya göç etmiş bir ailedendi. Babası dülgerdi. Annesi Abraham Lincoln henüz 8 yaşındayken öldü. Bu sırada Lincoln’lar İndiana’da bir kulübede yaşıyorlardı.

Lincoln 21 yaşına gelinceye kadar vahşi hayvanların dolaşıp durduğu balta girmemiş ormanların yakınındaki bu tahta kulübede çok zor şartlar içinde yaşadı. Arada sırada okula da gidiyordu. Kendisini daha çok çeşitli konularda kitaplar okuyarak yetiştirdi.

Lincoln 1831′de iki arkadaşı ile birlikte bir gemiye binerek New Orleans’a gitti. Bir süre sonra New Salem’deki bir dükkanda satıcı olarak çalışmaya başladı. 1837′ye kadar burada küçük bir köy evinde yaşadı. Bu sırada Amerikalılar’la Kızılderililer arasında savaş çıktı. Hükümet halk arasından asker topluyordu. Lincoln da gönüllü yazıldı. Böylece askerlik hayatına atılmış oldu. New Salem’li askerler Lincoln’u başkan seçmişlerdi. Savaştan sonra da halk onu milletvekiliğine adaylığını koyması için teşvik etti. Lincoln o seçimlerde kazanamadıysa da 1834′teki seçimlerde büyük bir çoğunluk sağlayarak kongreye seçildi.

Lincoln mecliste, ileri görüşlülüğü, çalışkanlığı, zekası, konuşma kabileyeti ile dikkati çekti. Bu arada köleliğin kaldırılması için savaşmaya başladı. Boş vakitlerinde hukuk çalışıyordu. 1836′da diploma aldı. 1846′da Whig Partisi adayı olarak millet meclisine üye seçildi. 1856′da İllinois’teki Cumhuriyetçi Parti teşkilatının başkanı oldu. Köleliği yeren ünlü söylevlerini bu sırada verdi. 1860′ da Amerikan Başkanlığına seçildi.

1861′de Güney Carolina eyaleti 6 eyaletle daha birleşerek Jefferson Davis’in başkanlığında Amerika Devletler Federasyonu’nu kurdu. Amerika Birliği’nden ayrıldı. Lincoln Birlik’in bozulamayacağını hiçbir eyaletin Birlik’ten kendi isteği ile ayrılmaya hakkı olmadığını ileri sürüyordu. Güney eyaletleri bunu bir savaş teklifi olarak yorumladılar. Böylece 1861′de Güney-Kuzey İç Savaşı başladı. Lincoln savaş için 75.000 gönüllü asker istiyordu. Halk Lincoln’un bu dileğini derhal yerine getirdi. Savaş 5 yıl sürerek 1865′te Kuzeyliler’in zaferiyle sona erdi.

Aynı yılın 14 nisan gecesi Lincoln Washington’daki Ford’s Tiyatrosu’nda verilen bir temsilde bulunuyordu. Saat 10′u bir iki dakika geçe tiyatronun tanınmış sanatçılarından biri Lincoln’un locasının arkasından ona tabanca ile ateş eti. Kurşun Lincoln’ün beynine raslamıştı. Başkan ertesi sabah öldü. Böylece Lincoln akıl dengesi bozuk bir artistin kurşununa kurban gitti. İllionis’te, Springfield’deki Oak Ridge Mezarlığı’na gömülmüştür.

A.B.D.’nin Washington’dan sonra en büyük başkanı sayılır. Emsalsiz bir sağduyu ile iç savaşı idare etti. Savaşı liberal Kuzey’e kazandırdıktan sonra Güney’e şefkatle davrandı. A.B.D. tarihinin en büyük krizini yendi. Ülkeyi parçalanmaktan kurtardı. İnsan haklarının ve hürriyetin savunucusu olarak bütün dünyada saygı kazandı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
abraham, biyografisi, lincoln


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Abraham Lincoln Suikastı Sevda Tarih 0 08 Nisan 2013 00:38
Abraham Lincoln ile akraba çıktı! Kalemzede Haber Arşivi 0 04 Kasım 2012 19:50
Abraham Lincoln: Vampir Avcısı Liaaa Tiyatro 0 28 Mayıs 2012 16:08
Abraham Lincoln'ün Saatindeki Gizli Mesaj. Frozen Esrarengiz Olaylar 0 22 Mart 2011 20:53
Abraham Lincoln ve John F. Kennedy Frozen Esrarengiz Olaylar 0 21 Mart 2011 03:17