IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Ocak 2010, 19:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kibris Cumhuriyeti Döneminde Vakiflar




Daha önce de açıklandığı gibi, 1956 yılında yapılan düzenleme ile İngiliz Sömürge idaresi evkafın idaresini yıllar sonra Türklere devretti. "Bir Yüksek Meclis" tarafından idare edilmeye başlanan evkafın statüsü 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla değiştirildi. Evkaf Yüksek Meclisi'ne ait yetkiler 12/6 Sayılı ve 21 Nisan 1961 tarihli Türk Cemaat Meclisi Vakıflar ve Din İşleri Teşkilat Kanunu ile Türk Cemaat Meclisi'ne devredildi.Bu kanunla Evkaf idaresi Türk Cemaat Meclisi'ne geçmiş oldu. 1970 yılında hazırlanan başka bir yasaya kadar da Vakıflar ve Din İşleri Dairesi Teşkilat Kanunu vakıfların idaresinde düzenleyici oldu.

1968 yılında çalışmaları başlayan, 13 Ekim 1970 yılında sonuçlandırılan ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "1970 Vakıflar ve Din İşleri Dairesi Teşkilat Kuralı" ile evkaf idaresinde köklü değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerin ortak noktasının evkafı ekonomik işletmecilik yönünden ticari bir kurum haline getirme çabası olduğu söylenebilir. Bu yönde özellikle 5. maddenin f bendinde "Türk cemaatinin iktisadi ve sosyal kalkınmasına matuf mesai ile hemahenk olarak" dairenin bu yönde her türlü ticari teşebbüse girebilmesine imkan tanıyan maddeler sıralanmıştır. Yine aynı kanunla "bir idare heyeti altında Din İşleri ile Ekonomik İşler ve Emlak İdaresi ayrılmıştır."

Çıkarılan bu kanunun 27. maddesinin 1. ve 2. bendine göre müftülük personeli ve din görevlilerinin maaş, ücret veya tahsisatları da dahil olmak üzere müftülüğün bütçesi evkaf bütçesine konulacak bir tahsisatla, camilerin bütçe açıkları ise bizzat daire bütçesinden karşılanacaktır. 1971'de bu kanuna ek olarak çıkarılan "1971 Din İşleri Dairesi Kuralıyla" müftü, Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısının teklifi üzerine Yürütme Kurulu Başkanı tarafından tayin edilen bir amme görevlisi olarak tanımlanır. Görevlerinin ifasından dolayı İdare Heyeti'ne karşı sorumludur."[182] Böylece uzun yıllar İngiliz idaresine karşı seçimle gelmesi için mücadele verilen Müftülük Makamı hem bütçe olarak, hem de görevlendirilmesi yönünden tamamiyle Evkaf İdare Heyeti'ne bağlanmış, yani yetkileri daraltılmış bir alt kurum olarak tamamen evkaf idaresine bağımlı hale getirilmiştir. Zira müftülüğün kendi belirlediği bir bütçesi olmadığı gibi, kendi görevlilerini tayin ve azl hususunda da kendi başına karar verme yetkisi elinden alınmıştır.

Söz konusu kanundan sonra evkafın dini hizmetleri ifa yönündeki duyarlılığının azaldığı söylenebilir. Zira kanun çerçevesinde gerek müftülüğe ayrılan bütçe, gerekse cami hizmetleri ve din görevlileri kadrosu ihtiyaca karşılık verecek ölçüde değildir. Çünkü 1971'de çıkartılan kanunda göre din görevlisi kadrosu "10" kişi olarak belirlenmiştir. Bu sayı gerçekten çok komiktir. Türk Cemaat Meclisi'nde, bu kanunun oylaması sırasında ret oyu kullanan üyelerden Kemal Deniz "Bu gün imkanlarımız yoksa dahi yapacağımız işlerde kendimize hedefler tayin edip; merhaleler koymamız lazım. Şöyle ki imkan zuhur edince inkişaf etmesi mümkün olsun. Bu kural tasarısı buna imkan ve ihtimal bırakmıyor. 187 adet imam ve müezzinlik mevkisi olan şimdiki teşkilat yerine bütün müftülük kadrosunu on imama bağlamaktan gaye nedir? Bizim atalarımız yaptıkları vakıfların yüzde altmış veya yüzde yetmişini din işleri için bağışlamışlardır. Bunu hatırdan çıkarmamak gerekir. Biz ezanlar du***** mı, yoksa çan sesleri işiterek mi yaşamak isteriz. Bu gün Saray oteller yapmaya para buluyoruz da imamlara verecek para mı bulamıyoruz." sözleriyle konunun garipliğine yönelik yaklaşımını ifade etmiştir. Gerçekten de günümüze kadar gelen bu durum, vakıfların asli görevleri olan dini hizmetlerin ikinci plana atıldığı gerçeğinin ifadesidir.

Vakıflarla ilgili 1991 yılına kadar bir değişiklik yapılmamış ve 1970 yılındaki kanun, 1991'e kadar yürürlükte kalmıştır. Yine vakıfların bünyesinde ayrı bir daire olarak çalışan Din İşleri Dairesi de, 1971 yılındaki kanun uyarınca 28 Mayıs 1993 yılına kadar idare edilmiştir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cumhuriyeti, doneminde, döneminde, kibris, vakiflar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kibris Cumhuriyeti Döneminde Türk Maarifi YapraK Tarih 0 04 Ocak 2010 19:45
Kibris Cumhuriyeti Dönemi YapraK Tarih 0 04 Ocak 2010 19:44
Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Tarihi YapraK Tarih 0 04 Ocak 2010 19:42