IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Şubat 2011, 10:46   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tarihte Kadın Ressamlar




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Müfide Kadri
1889'da doğan Müfide Kadri, küçük yaşta resim ve musikide gösterdiği kabiliyetle dönemin sanat üstadlarını hayrete düşürmüştür. Bu arada meşhur Osman Hamdi Bey resimlerini görünce gözlerine inanamamış ve gözü önünde resim yaptırarak Müfide Kadri'nin kabiliyetini görmüş ve ikna olmuştur.

Müfide Kadri, Osman Hamdi'nin tavsiyesi ile bir süre Halil Paşa'dan ders almıştır. Çok genç yaşta ilk kadın resim öğretmeni olmuştur. Resim çalışmalarının yanısıra beste çalışmaları da vardır. Ancak çok genç yaşta (22 yaşında) 1911'de aramızdan ayrılmıştır. Yakın akrabası, ünlü müzisyen Rauf Yekta Bey tarafından Karacaahmet'teki mezarına özel bir mezar taşı yaptırılmıştır.

Ölümünden sonra Müfide Kadri'nin güzel resimleri satışa çıkarılmış, bazıları da Almanlar tarafından satın alınmıştır.

Türk resminde önemli bir yere sahip olan sanatçı 1889 yılında Üsküdar’da doğdu. Çok küçük yaşta anne ve babasını yitirdi. Kadri bey tarafından evlatlık olarak alındı. Anne ve Babası da muhtemelen Kadri Bey’in yakın çevresindendir. Kadri Bey, o yıllarda dini bilgisi ve büyük serveti ile tanınan Altunizade’nin bütün mal varlığının gelir ve gider hesap işlerine bakan ünlü bir zattır.

Müfide Kadri’nin iyi bir eğitimden geçmesi için çok çaba sarf edildi.Bu durum o yılların varlıklı ailelerin başvurduğu bir yöntemdir. Bu yüzden Müfide hanımın hiç okula gitmesine gerek kalmaz.Daha 7-8 yaşlarından itibaren güzel sanatların her alanında olağanüstü bir yeteneği bulunduğu ortaya çıkan Müfide Kadri’nin bu yetenekleri çevresinde dikkat çeker. Aldığı özel eğitimin ardından 10 yaşına geldiğinde yaptığı resim çalışmaları resim yeteneğinin de ortaya çıkıp anlaşılmasını sağlar.Suluboya ile yaptığı ilk eserler görenleri bir hayli şaşırttı.

Müfide Kadri hanım,dönemin ressamları içinde öne çıkan ve Malik Aksel tarafından ilk kadın ressam olarak değerlendirilen bir sanatçıdır. Kısa süren hayatına baktığımızda Müfide Kadrinin yoğun bir resim hayatı olduğu görülmektedir. Bu durumda anne ve babasını bebek yaşta kaybetmesinin sonucunda adeta resme sığındığını gösterir.

Bir rastlantı sonucu Müfide Kadri’nin resimlerini gören dönemin müze müdürü ve büyük ressam Osman Hamdi bey gördüklerine inanamaz ve ona yanında resim yaptırır.Osman Hamdi bey Kadri beyinde aile dostu olduğundan ona özel der vermeye başlar ve kendi tavsiyesi ile bir sürede Halil paşadan ders alır. Osman Hamdi çok başarılı bulduğu Müfide hanımın bu yeteneği akademinin İtalyan asıllı profesörü Valeri tarafından da taktir edilir. Müfide hanım bir süre prof, Valeri’den de suluboya ve kara kalem desen dersleri alır. Müfide’nin bir resmine karma bir sergide yer verir. Resim görenlerin ilgisini çeker. Daha sonra Osman Hamdi bey teşvikleri sonucu bir başka resmi Almanya’da sergilenir, orada ilgi görür ve bir ödül kazanır. Ödül olarak kazanılan altın madalya Maarif Nezareti kanalıyla eve kadar gönderilir ve bu olay büyük ilgi uyandırır. Bu sergiden kazandığı altın madalya resim sanatında daha büyük bir tutkuyla yönelmesine yol açar.

Müfide Kadri’nin resim alanındaki başarıları ve üstün yeteneği ona resim öğretmenliği yolunu açar. Fransızca konuşan doğu ve batı edebiyatı üzerinde zengin bilgisi bulunan ve resim yapan Müfide Kadri Nümune mekteplerine bir yıl kadar resim dersleri verir. Daha sonrada Süleymaniye de Nümune-i İnas adlı kız okullarında resim, nakış ve musiki hocalığı yapar. (Resminde olduğu kadar müziktede başarılı olmuştur. Ud, keman ve kemençe çalmanın yanı sıra bestelerde yapmıştır. Sözleri Selahattin Bey’e ait olan “Tenan-i Şebap” adındaki bestesi döneminde ünlü sanat dergilerinde yayınlanmıştır.) Bu sırada II.Abdulhamit’in kızı Adile Sultan’a sarayda resim derleri verilir.

Müfide Kadri hiç evlenmemiştir. Bir ara asker ressamlardan Sami Yetik ile evlendirilmek istenmişsede ileri derecede tüberkiloz olması nedeniyle bu olay gerçekleşmemiştir. Müfide Kadri, 1912 yılında 22 yaşında yaşamını yitirir. Ölümü üzerine devrin kültür ağırlıklı gazete ve dergilerinde duygusal yazılar yayınlanır. Yakın akrabası, ünlü müzisyen Rauf Yekta bey tarafından Karacaahmet’deki mezarına özel bir mezar taşı yaptırılır.

Ölümünden sonra yakınları Müfide Kardi’nin geride kalan 40 dolayındaki resmini, sergilenip satılmak üzere Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’ne verdi. Resimler 1912’de sergilendi elde edilen gelir cemiyete bağışlandı. Resimlerin bazıları Almanlar tarafından satın alındı. Müfide Kadri’den kalan pek az resim de özellikle kadın portrelerinde modelin fizik yapısı kadar iç dünyasını dışa vurmakta başarılı bir yol izlediği görülür.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


BELKIS MUSTAFA

1896'da İstanbul'da doğdu. İnas Sanayi-i Nefise Mektebi'nin ilk öğrencilerindendi. Okuldaki başarısı farkedilince eğitim için Berlin'e yollandı. Oradaki eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye'ye döndü. Ancak üstün yeteneği nedeniyle ikinci kez Berlin'e yollandı. 1925 yılında orada öldü

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

MELEK CELAL

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Tepedelenli Ailesi'nin kültürlü kızlarından biri olan Melek Ziya, 1896 yılında İstanbul'da doğdu. Sanayi-i Nefise'de ve yurtdışındaki Güzel Sanatlar Okulları'nda eğitimini tamamladı. Kıbrıs'ın tanınmış kişilerinden Celal Sofu ile evlilik yaptı. uzun yıllar İstanbulda Moda'da oturdu. İkinci evliliğini Almanya'nın ünlü doktorlarından Lampe ile yaptı. Melek Celal son yıllarını yerleştiği Münih kentinde geçirdi ve 1976 yılında orada öldü. Eski eserlere derin tutkusu dolayısıyla el işlemelerinden ve giysilerden oluşan geniş bir koleksiyonu vardı. Kitaplar ise, bir diğer merakıydı, Fransızca, İngilizce ve Almanca yayınlanmış kitapları da vardır.




EMİNE FUAT TUGAY



Geniş kültür bilgisi ve İngilizce yazdığı Oxford tarafından basılan kitabı ile tanınan Emine Fuat, meşhur Mareşal Gazi Ahmed Muhtar Paşa'nın torunu ve ünlü Kumandan, Bakan ve Büyükelçilerden Mahmud Muhtar Paşa'nın kızıdır. 1897 yılında İstanbul'da doğdu. Resim eğitimini Zürih'te ve Almanya'da yaptı. Eşi, ünlü elçilerimizden Ahmet Hulusi Tugay'dı. Emine Fuat hayırseverliği ve özellikle de hayvanlara olan düşkünlüğü ile de tanınmıştı. Tarih ve sanat bilgisi, değişik kültürler ve insanlara olan alakası ile devletimizi de muhtelif ülkelerde olgunlukta temsil etmiş, değerli sefirelerimizdendi. 1975 yılında vefat etti.


GÜZİN DURAN

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Güzin Duran'ın Portresi, Kağıt Üzerine Pastel, 38.5x28 cm


Musiki ve hat sanatkârlarının soyundan gelen Güzin Hanım, 1898 yılında İstanbul'da doğdu. İnas Sanayi-i nefise mektebinin ilk öğrencilerindendi. Burada tanıştığı hocası Prof. Feyhaman Duran'la evlendi.

Az sayıda resim çalışması olmasına rağmen el işlemeleri ve Karagöz malzemelerinin koleksiyonu ile de tanınır. Güzin ve Feyhaman Duran çifti evlerini ve eserlerini müze olarak bağışladılar. 1981 yılında Güzin Duran aramızdan ayrıldı.


NAZLI ECEVİT


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Asker kökenli bir aileden gelen Nazlı Ecevit, 1900 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Albay Emin Bey, büyükbabası Ferik Salih Paşa'dır. Annesinin babası ise padişah yaverlerinden Kirat Paşa'dır.

Nazlı hanım, meşrutiyet döneminde kızlar için açılan İnas Sanayi-i nefise mektebi'nin ilk öğrencilerindendi. Ankara ve İstanbul'da resim öğretmenliği yapmıştır. Her tarzı başarı ile fırçasına aktarmıştır. Mesleği ile ilgili derneklerde başkanlık yapmıştır. 1985 yılında vefat etti.

Manzara, portre ve ölü doğaları ile tanınır. 1922-1947 yılları arası verdiği aradan sonra tekrar resme başlamış. 1948-75 arası Devlet Resim ve Heykel Sergi'lerinin hemen hemen hepsine katılmıştır. Eserleri çoğunlukla yağlıboya, suluboya, pastel ve karakalemdir.

<B>Tarihte Kadın Ressamlar
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

FAHRÜNNİSA ZEİD

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Şakir Paşa ailesinden yetişen ünlü bir sanatkâr da Fahrünnisa Hanım'dır. 1901 yılında Büyükada'da Şakir Paşa Konağı'nda doğdu. Dame de Sion'dan sonra Sanayi-i nefise mektebi'ne girdi.

İlk evliliğini tanınmış yazar Edip İzzet ile yaptı. İkinci eşi ise Ürdünlü Prens Zeid'dir. Eşinin görevi dolayısıyla Avrupa'nın sanat merkezlerinde yaşama fırsatı bulmuş ve resim çalışmalarına aralıksız devam etmiştir. Kendi yaşamı ve sanatını anlatan bir kitabı da bulunmaktadır. 1991'de Ürdün'de vefat etti.

Lirizm ve romantizme dönük resimleriyle ve son döneminde yoğunlaştığı portreleri ile tanınmıştır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

ALİYE BERGER


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

stanbul'un ünlü ailelerinden Şakir Paşa'nın son kızıdır. 1903 yılında İstanbul'da doğdu. Küçük yaşta keman çalışması ile musikiye yöneldi. Daha sonra resme yönelmesi, belki de yine ressam olan ağabeyinden kaynaklanmıştır. Bir konjurda birinciliği alan tablosu ile kendine özgü bir üne kavuştu. Eşi İstanbul'un tanınmış ailelerinin çocuklarına ve Osmanlı Sarayı'ndaki müzikseverlere özel dersler veren Macar kökenli virtüöz Berger'di. Yaşamlarını daha çok babasının adını taşıyan Büyükada'daki köşkünde sürdürdü. Son yıllarını, daha sonra kapısına plaketi konulan, Narmanlı Yurdu'ndaki dairede geçirdi. 1974 yılında aramızdan ayrıldı.

Dışavurumcu oyma baskıları ile tanınır. 1954'de Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneğinin açtığı yarışmada "Güneş" adlı kompozisyonu ile birincilik,1955'te de Tahran Biennalinde ikincilik almıştır.1951-54 arası oyma baskı tekniğini yaymak amacı ile, İstanbul manzaraları ve tebrik kartları da üretmiştir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

SABİHA BOZCALI

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

1903 yılında geçmişi paşalarla dolu olan bir ailenin kızı olarak dünya'ya geldi. Dört ayrı ülkede resim eğitimi alan tek ressamımızdır. İlk olarak 16 yaşında Münih'e gönderildi. Yurda döndüğünde ise Sanayi-i Nefise mektebine gitti. Kazandığı burs ile 1930-33 yılları arasında Paris'te ressam Paul Signac'ın öğrencisi oldu. Yurda döndükten sonra Mısır'a davet edilerek sarayın duvarlarını süsleyen tablolar yaptı. Daha sonra Roma'da Papalık Müzesi'nde de aynı tarz çalışmalar yaparak ününe ün kattı. 1998 yılında aramızdan ayrıldı.


HALE ASAF

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
1905 yılında İstanbul'da doğdu. Soylu bir ailenin kızıydı. Anne ve babasının şiddetli geçimsizlikleri yüzünden evden uzaklaştırılarak, 16 yaşındayken Almanya'ya gönderildi. Annesi'nin İsviçre'de veremden ölümü üzerine bir süre İsviçre'de yaşam sürdü. Daha sonra yurda dönerek kısa bir süre istanbul Güzel sanatlar Akademisine devam etti.

Kısa yaşamı süresince meydana getirdiği çoğu eseri Fransa'da kaldığı için (eldeki verilerden yola çıkarak) tarzının Matisse görüş ve tekniğine bağlı kaldığını varsayabiliriz. Matisse'de olduğu gibi Hale Asaf da şematik, biçimleri fazla belirlenemeyen,kroki, niteliğinde bir desen, boya katları arasında sızan cizgileri örten parlak, az karışımlı renkler belirir. Hale Asaf'ın bir süre, Paris'te Jeune Europe Galerisinde çalıştığı da bilinmektedir.

FÜRUMET TEKTAŞ

Ünlü diplomat, Büyükelçi Suat Davaz'ın kızıdır. 1912 yılında İstanbul'da doğdu. Eğitimini Roma ve Paris'te müzik ve resim üzerine yaptı. 1938'de Türkiye'ye dönerek Afif Tektaş ile evlendi. Türkiye'de ilk Flarmoni Derneğini kurdu ve galeri açtı. Fürumet, 1961 yılında genç yaşta hayata veda etti.


MİHRİ MÜŞFİK

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
İstanbul doğumlu-Tahmini 1950 yılında ABD'de ölmüş.

İlk Türk kadın ressamlarından olan Mihri Müşfik, Portre ve Figür çalışmaları ile tanınmıştır. Önce ressam Zonaro'da ders almış, daha sonra Roma ve Paris'te özel atölye ve sanat okullarına devam etmiştir. 1914'te Inas (kız) Sanayi-i Nefise müdürlüğüne getirtilmiştir. Daha sonra ABD'ye yerleşen sanatçı,1938-1939-1943 Dünya sergilerine katılmıştır.ABD'de öldüğü bilinmesine rağmen kesin bir tarih bilinmemektedir.

EREN EYÜBOĞLU

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
1912. Yaş. Romanya-1988 İstanbul

Anadolu insanının yaşamını işlediği resimleri ile tanınır. Yaş Güzel Sanatlar Akademisinden sonra Paris'e, Julien Akademisi'ne gitmiş, oradan sonra da André Lhote ile 4 sene çalışmıştır. Manet ve Cézanne'dan etkilenmiştir. 1936'da Bedri Rahmi ile evlenip İstanbul'a yerleşmiştir.

Eren Eyüboğlu yapıtlarında foklorik özellikleri plastik değerlerle bütünleştirmiş, biçim olgunluğunu ve anıtsallığı yeğleyerek süslemecilikten kaçınmıştır. Eren Eyüboğlu resim yanında Mozaik çalışmaları da yapmıştır. Ankara Etibank, Mozaik Pano (1956) 4. Levent Mah. Konut duvarları. (1956-7) Ankara Cocuk Hastahanesi, Hacettepe (1955) İstanbul Manifaturacılar çarşısı. (1963-65) Cerrahpaşa Hastahanesi (1978) Haydarpaşa Göğüs Hastalıkları Hastahanesi için Mozaik Pano Kompozisyonları gerçekleştirmiştir.
</B><B>Ressamlar
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


ŞÜKRİYE DİKMEN


1918-?

Tek figürlü kadın ve genç kız portrecisidir. Genellikle kontrplak üzerine çizdiği, sınırları belli, iri gözlü, minyatürleri, Japon estamplarını hatırlatan kadın başları, yüzleri çevreleyen ovalleri, dış dünyaya açılmış birer aydınlık pencere gibi duran gözleri, ince boyunları, kavuşturulmuş elleriyle Şükriye Dikmen&#39;in kadın figürleri, tartışılmaş kişiliğinin ürünleridir. (Resim; Portre. 54x114cm. Kontrplak üstü yağlıboya)


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...][Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Ayşegül KORA


1956 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Ayşegül Kora, biçimlerin ve renklerin uyumlu birlikteliklerini sembolist yaklaşımla betimleyen figüratif bir sanatçıdır. Eserlerinde aynı zamanda kavramsal imgeler de bulunmaktadır.



Sanata yatkınlığı ilköğrenim döneminde ortaya çıktı ve o yıllardan itibaren resim dersleri almaya başladı. Orta ve Lise öğrenimini İstanbul’da Özel Şişli Terakki Lisesinde tamamladı. Okul yıllarında resim öğretmeni, şimdinin ünlü heykeltıraşı olan Şermin Güner ile çalışmalarını ilerletti ve sergilere katılmaya başladı. Üniversite de İşletme öğrenimi gördü. Daha sonra resim ve sanat tarihi dersleri alarak, atölye bazında resim çalışmalarına başladı.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Uzun yıllar ressam Gülay Sevsevil&#39;in atölyesinde desen ve yağlı boya çalışmaları yaptı. 1990 ve 2000’li yıllarda kişisel sergilerin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında birçok karma sergiye ve Sanat Fuarlarına katıldı.



Son dönemlerde Prof. Süleyman Saim Tekcan’ın baskı atölyesinde gravür ve linol baskı çalışmalarına yaptı.



Halen kendi atölyesinde çalışmalarını sürdürüyor.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


</B>

__________________
Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden..
BiLki "
yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana
En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü..
Bu dünya "
üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe
ELbet "
bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kadın, ressamlar, tarihte


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Osmanlı Ressamlar Cemiyeti AftieL Tarih 1 17 Ağustos 2014 18:19
Kübist ressamlar AftieL Tarih 0 17 Ağustos 2014 17:13
Çerkes Ressamlar Katherina Ressamlar 0 02 Ekim 2012 12:48