IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
2Beğeni(ler)
  • 2 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Mart 2012, 23:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İstanbul Fethi’nin Bilinmeyenleri






Tarihçi yazar Talha Uğurluel, İstanbul’un fethi ve Fatih Sultan Mehmet hakkında bilinmeyenleri Küçükçekmecelilere anlattı.

Tarihçi yazar Talha Uğurluel, İstanbul’un fethi ve Fatih Sultan Mehmet hakkında bilinmeyenleri Küçükçekmecelilere anlattı. Uğurluel, sinevizyon gösteri eşliğinde gerçekleştirdiği söyleşisinde, özel gravür, minyatür harita ve fotoğrafları seyircilerle paylaştı.

Küçükçekmece Belediyesi tarafından İstanbul’un fethinin yıldönümü kapsamında düzenlenen söyleşi büyük ilgi gördü. Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan söyleşide, tarihçi yazar Talha Uğurluel, Fatih Sultan Mehmet’in çağının ötesinde vizyonu, İstanbul’un Avrupalılar için önemi, kuşatmanın zorlukları ve Osmanlı’da dini değerlere olan saygı konuları üzerinde durdu.

İstanbul’un fethini herkesin bildiğini ama fethin gerçekleştirildiği İstanbul’un neresi olduğunun pek bilinmediğini söyleyen Talha Uğurluel, Ayasofya Camii’nin bulunduğu yarım adanın coğrafi olarak da fethedilmesi güç bir konumda olduğunu belirtti. Tarih boyunca pek çok millet ve kavmin İstanbul’u fethetmeye çalıştığını kaydeden Uğurluel, peygamberimizin de işaret ettiği bu şerefe Fatih Sultan Mehmet’in bir yığın plan ve hazırlıklar sonrasında eriştiğini söyledi.

II. MURAT’IN PAYI BÜYÜK

Uğurluel, Bizans’ın İstanbul’u üçlü sur sistemi, Haliç’i koruyan büyük zincir, suda sönmeyen Grejuva ateşi ile birlikte neredeyse fethedilmesi imkansız bir hale getirdiğini ileri sürdü. Fatih Sultan Mehmet’in başarılı olmasında babası II. Murat’ın payının büyük olduğunu öne süren Uğurluel, “II. Murat’ı çok iyi anlamak gerekiyor. II. Murat Varna’da ve Kosova’da iki büyük haçlı ordusunu yenerek Avrupa’ya büyük bir darbe vurmuştur. Fatih’in İstanbul’u fethederken Avrupa bu yüzden yardım gönderememiştir” diye konuştu.

LATİN İSTİLASI KİTAPLARDA PEK YER ALMADI

Avrupalıların İstanbul aşkını ve yaptıkları ince hesaplarını gündeme getiren Uğurluel, “O dönemde Bizans diye bir devlet yoktu. Bizans ismi Amerikalıların Fatih Sultan Mehmet, Doğu Roma İmparatorluğu’nu yıktı dedirtmemek için ortaya attığı bir şeydir” sözleriyle Hristiyan devletlerinin çevirdiği oyunlara dikkat çekti. 1204 yılında 4. Haçlı Seferi sırasında yön değiştiren Hristiyanların kendi dininden olan Bizans Devleti’ne saldırdığını iddia etti. Uğurluel, Latin İstilası olarak geçen bu olayın nedense tarih kitaplarında yer almadığını vurguladı.

FATİH GÖNÜLLERİ FETHETTİ

Fatih Sultan Mehmet’in fetih sırasında uyguladığı taktikleri detaylı bir biçimde seyircilere aktaran Talha Uğurluel, büyük fethin İstanbul’un ele geçirilmesinden sonra başladığını ifade etti. Fatih Sultan Mehmet bazılarının iddia ettiği gibi yakıp yıkmadı. O gönülleri fethetti” diyen Uğurluel, Fatih Sultan Mehmet’in Roma İmparatorluğu’na ve hristiyanlığa ait hiçbir yapıyı bozmadığını, tarihin kalıntılarını silmeden yeni bir İstanbul inşa ettiğine vurgu yaptı.

Uğurluel,“Fatih Sultan Mehmet büyük işlerin adamıdır. İstanbul’daki bütün hristiyan kalıntılarını kazıyabilirdi. Bugün hala Ayasofya Camii’nde bile haç işareti kabartmaları ve hristiyan ikonaları bulunur. Bir sürü kilise onun bu vizyonu sayesinde hala ayaktadır. Yaptığı camilerin etrafına mutlaka okul yaptırmıştır. Dünyanın en büyük üniversitesi olan 16 binalık sahnı semanın devasa Fatih Cami etrafına inşası onun 1453 yılındaki ufkunun kanıtıdır” dedi.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilinmeyenleri, fethi’nin, İstanbul


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ali Fethi Okyar (Ali Fethi Okyar Kimdir? - Ali Fethi Okyar Hakkında) Zen Tarih / Siyaset 0 20 Şubat 2012 22:44
İstanbul’un Fethi Ve Ayasofya’nın Camiye Çevrilişi Spammer Tarih 0 10 Temmuz 2009 02:01
Anıtkabirin Bilinmeyenleri YapraK Tarih 0 04 Mayıs 2009 05:41
Fatih Sultan Mehmed Ve İstanbul'un Fethi kont_dracula Kültür ve Sanat 1 12 Şubat 2006 02:23