IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Kasım 2012, 17:44   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hurriler ve Mittaniler




Hurriler

Hurriler MÖ III. binyıldan itibaren Doğu Anadolu Bölgesi'nde tarım ve hayvancılığa dayalı bir geçim ekonomisine bağlı olarak yaşamış bir devlettir. Günümüz Kürt milliyetçileri tarafından tarih saptırılarak bir Kürt devleti olarak gösterilmek istense de Semitik ya da Hint-Avrupa dilleri içerisinde yer almayan bükümlü eklemeli bir dile sahip olan Hurrilerin Kürtlerle hiç bir bağlantısı bulunmamaktadır. Artan nüfusun bir sonucu olarak MÖ 2500 'lerde bölgedeki otlakların yetersiz kalması nedeniyle güney yönünde yayılma göstermişlerdir. Bu göçler iki ana hat üzerinden, Urmiye Gölü çevresinden Mezopotamya'ta ve Elazığ - Malatya üzerinden Kuzey Suriye ve Filistin'e olmuştur.

Hurriler, MÖ 1400'lü yıllarda Hurri egemenliği altındaki bölge Hurriler ve Mittaniler olarak ikiye ayrılırdı. Babil'in kuzeyinde Dicle-Fırat arasındaki bölgede bir devlet kurmuşlardır. Diyarbakır çevresinin kuzeybatı, batı ve güneybatı bölümü de ülkenin sınırları içerisinde kalıyordu. Hurri adı kuzeyde kalan bölge için, Mittani ise güneyde kalan bölge için kullanılırdı. Egemenligi MÖ 1250'ye kadar davem eder. Harran Ovası'nda kurulmuş kadim bir devlettir. Sümer kültüründen etkilemiş ve Anadolu'da birçok kültürü etkilemiş yapısı vardır. Politeist bir inanca sahiptiler.
Hurrilerin yaşadıkları bölge yani Mezopotamya bölgesi tarıma ve ticarete çok elverişliydi. Tarımda ve ticarette baya ileri giden hurriler kendi içinde bir çok kabileden oluşuyordu. Her kabile kendi iç işlerinde serbest dış işlerinde hurri devletine bağlıydı. Hem ekonomik yönden hem de coğrafi koşullar bakımından çok iyi bir konumda olan hurriler her gecen gün daha çok düşman kazanıyordu. Çağdaşı olan devletler birleşerek Hurrilere saldırmışlardır ve Hurriler bu saldırılara karşı kendi ırkdasları olan Mitannilerle birleşmişlerdir. Mitanni devletinin yıkılmasıyla hurri devletine mensup kabileler Toroslara çıkarak kendilerini korumaya almışlar. Habur nehri yakınlarda bulunan mağaralarda hurrilere ait bir çok tarihi eser bulunmuştur. Şırnak'ın Silopi ilçesinin sınıra yakın bir köyünde hurrilerin ticarette kullandıkları altınlara rastlanmıştır.


Mittaniler

Mitanniler, B
aşkentleri Weşukani idi. Son krallarının adı II. Şattuara'dır. Kayıp prens (veya kral) Jiar-Jıara (mitanni kral listesinde adı geçmez II. Şattuara'nın oğludur). Prens Jiar efsanevi bir kişiliğe sahiptir. Mitannilerin Aryan kökenli oldukları biliniyor. Mitanniler'e Asuriler bazı kaynaklarında Guti diye hitap etmektedir. Mitanniler'in egemenliğine son veren asur kralı I. Salmaneser Mitannilere atfen şöyle demiştir "Ararat sınırından Tur abidin'e kadar bu ülke içinde su gibi Guti kanı aktı". Guti ve Elamlar'ın akraba oldukları biliniyor. Bu iki topluluğun Aryaların ortak ataları oldukları da biliniyor. Bu kabileler İran'da ve Mezopotamya'da yaşamışlardır. Gutiler'le Mitanniler dil, gelenek ve kültür olarak aynı halktır. Aslında Mitanniler Guti'dir.

Kültür Mirası

Washshukanni'nin Asurlular'a kaybedilmesinden birkaç asır geçtikten sonra Mitanni tamamıyle Asurlulaşmış oldu. Hurricenin kullanımı ise bütün Yeni Asur İmparatorluğu'nun hudutları içerisinde caydırılmağa başlandı ve netice olarak konuşulan dil bu zaman dilimi içerisinde tamamıyle Aramiceye dönüştü. Bununla beraber, Hurricenin yakın akrabası ve lehçesi olan Urartuca kuzetde dağlık araziler üzerinde kurulan yeni Urartu devleti hudutları içerisinde yaşamağa devam etti.[1] M.Ö. X. ve IX. yüzyıllardaki Asur kralları II. Adad-Nirari and III. Şulmanu-Aşared'in yazıtlarında Hanigalbat ismi coğrafî bir bölgenin adı olarak kullanılmağa devam etti.

Mittani Hükümdarları

1- Kirta MÖ 1500
2- I. Şuttarna I : Kirta'nın oğlu
3- Parshatatar veya Parrattarna : Kirta'nın oğlu
4- Şauştatar : Alalah kralı İdrimi'nin akranı, Asuru yağmaladı
5- I. Artatama : Mısır Firavunu IV. Thutmose ile antlaşma imzaladı, Mısır Firavunu II. Amenhotep'in akranı
6- II. Şuttarna : İktidarının onuncu yılında kendi kızını Mısır Firavunu II. Amenhotep ile evlendirdi
7- Artaşumara : II. Şuttarna'nın oğlu, iktidarı kısa sürdü
8- Tuşratta MÖ 1350 : Hitit kralı I. Şuppiluliuma ve Mısır Firavunları III. Amenhotep ile IV. Amenhotep'in akranı; devrinde Amarna mektupları yazıldı
9- II. Artatama : Hitit kralı I. Şuppiluliuma ile antlaşma imzaladı, Tuşratta ile ayni dönemde hüküm sürdü
10- III. Şuttarna : Hitit İmparatoru I. Şuppiluliuma'nın akranı
11- Şattiuvaza veya Kurtiuvaza : Mittani Krallığı, Hitit İmparatorluğu'nun himayesi altına girdi
12- Şattuara : Mittani Krallığı, I. Adad-Nirari'nin yönetimindeki Asur İmparatorluğu'nun himayesi altına girdi
13- Uvasaşatta : Şattuara'nın oğlu
14- Jiar : Şattuara'nın oğlu olan kayıp şâh-zâdeh.

Kaynak: Wikipedia

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hurriler, mittaniler, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık