IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Aralık 2012, 17:14   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hacı İlbeyi





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Hacı İlbeyi, Rumeli’yi fetheden Osmanlı uç beyleri arasında önemli bir yere sahiptir. Balıkesirli olan Hacı İlbeyi, Orhan Gazi ve I. Murad Hüdavendigar zamanındaki zaferlerin kazanılmasında kahramanlığıyla ün yapmış bir Türk serdarıdır. Karesi Beyi Dursun Bey’in emirlerindendi. Orhan Gazi zamanında 1336’da Karesi Beyliği, Osmanlı Devleti’ne katılınca Osmanlıların hizmetine girdi. Orhan Gazi’nin bu bölgenin sancakbeyliğine oğlu Şehzade Süleyman’ı tayin etmesi sonrasında, onun en yakın adamlarından biri haline geldi. Şehzade Süleyman’ı Rumeli’ye geçmesi için teşvik etti. Bunun yanında Rumeli fetihlerinde bizzat yer aldı.Gelibolu’nun kuzeydoğusunda ve Tekirdağ’ın Şarköy kaza merkezi civarındaki eski bir kale olan Konurhisar’ın fethinden sonra bu kalenin muhafızı oldu. Bu bölgeyi kendisine üs yapan Hacı İlbeyi, Malkara ve İpsala’nın alınmasında önemli rol oynadı. Dimetoka, Hayrabolu, Lüleburgaz ve Çorlu bölgelerine akınlar düzenledi. Şehzade Süleyman’ın ölümü ile başlayan buhranlı dönemde Lala Şahin Paşa ile beraber dirayetli duruşuyla gerilemeyi önleyen bir rol oynadı. Edirne’nin muhasarası sırasında Meriç nehri üzerinde bulunan Pythion’u (Kuleliburgaz) fethetti. Dimetoka ve Edirne’yi baskı altında bulundurmaya devam etti. 1359 yılında Dimetoka’yı alarak Edirne’ye güneyden, deniz yolu ile Enez üzerinden gelecek yardımı kesti. Murad Hüdavendigar, Lala Şahin Paşa ve Evrenos Bey ile beraber Edirne’yi baskı altında tutmaya devam etti. Osmanlı ordusunun sol kolunu idare eden Hacı İlbeyi, emrindeki kuvvetlerle Edirne üzerine yürüyerek şehri fethetti. Bunun yanında Lala Şahin Paşa ile Zağra ve Filibe'nin zaptında bulundu.

Hacı İlbeyi bir avuç askerle büyük ordulara gece baskınları yapmakla meşhurdur. Bir gece baskınında Dimetoka beyinin oğlunu esir almış ve Dimetoka beyi oğlunu kurtarmak için şehri vermeye mecbur olmuştur.

Hacı İlbeyi en büyük başarısını Sırp Sındığı muharebesinde göstermiştir. Türklerin Trakya’yı fethederek, Avrupa’ya doğru ilerlemesi Hristiyan alemini tedirgin etmişti. Papa’nın teşvikiyle Macar Kralı, Sırp Voyvodası, Bosna ve Hersek beylerinin katılımıyla büyük bir Haçlı ordusu oluşturuldu. 1364 yılında Macar Kralı Layoş liderliğindeki Haçlı ordusunun Edirne’yi geri almak için harekete geçmesi üzerine Edirne’de beylerbeyi olarak bulunan Lala Şahin Paşa durumu padişaha bildirdi. Bu sırada Murad Hüdavendigar Bursa’da bulunuyordu. Lala Şahin Paşa, bunun yanında Hacı İlbeyi’ni sekiz ila on bin kişilik bir kuvvetle düşman üzerine gönderdi. Hacı İlbeyi, düşmanın kuvveti ve vaziyetini tetkik etti. Zaferden emin olan Haçlı ordusu ihtiyatsız bir halde olup içki ve eğlenceye dalmışlardı. Hacı İlbeyi çok hızlı hareket ederek Haçlı kuvvetlerini Çirmen bölgesinde Meriç nehrini geçtikten sonra gece konakladıkları yerde karanlıktan da yararlanarak bozguna uğrattı. Bu baskında Haçlı Ordusunun büyük kısmı imha edildi. Macar Kralı Layoş canını zor kurtardı. Kurtuluşunu boynunda asılı olan Meryem tasvirine bağlayan Layoş, bunun karşılığı olarak daha sonra Meryem Ana adına bir kilise yaptırdı.
Sırp Sındığı Savaşı, Hacı İlbeyi’ni Türk-İslam tarihinde unutulmaz şahsiyetlerden biri haline getirmiştir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hacı, İlbeyi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Petrus Haçı InTheDarK Hristiyanlık 0 14 Nisan 2012 05:03
Hacı Taşan Düş Halk Ozanlarımız 0 02 Mayıs 2011 15:58