IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Haziran 2013, 20:55   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çin Yazısının Tarihçesi




Yapılan araştırma ve incelemeler göre, Çin yazısının kendi kültürel yapısı içinde bağımsız olarak gelişmiş olduğu görüşü öne çıkmaktadır. Çin yazısı sırasıyla, piktografik yazı, damga yazısı ve sözcük yazı gelişimini izlemiştir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İşaretlerin oluşturduğu yazı

Çinliler M.Ö. 2000 – 1000 yılları arasında, kağıt üzerine yazı yazmaya başlamadan önce, kaplumbağa kabuklarının içine ve sığır kemiklerinin üzerine yazı yazıyorlardı. Çin yazısını oluşturan işaretlerin, birer logogram olduğu konuşunda genel bir kanı mevcuttur. Çince tek heceli bir dildir. Buna bakılarak, her işaretin bir heceye ve bir sözcüğe karşıt geldiği görülmektedir. Şekiller, resimden daha ziyade damgaya benzemektedir. Ön-Türkçe’nin de tek heceli bir dil olduğunu düşünürsek, Çin yazı şekillerinin Ön-Türk yazı şekilleriyle yakından ilişkili hatta akraba oldukları mümkün olabilir.

Çin yazısı ve Ön-Türkçe

Zamanımızda kullanılan Çin yazısının adının Hanci ya da Hanca olması tesadüfi değildir. Hanca yani hanların yazı tarzı manasında olup, hem anlam hem de –ca ekinden dolayı Türkçeyle olan ilişkisi gözler önüne serilmektedir. Çincede imparator kelimesi Huang’tır. Ön-Türkçe’de de Khang denmektedir. Çin logogramları olan Hanci yazısında, 56.000 farklı işaret vardır. Normal bir gündelik gazetenin okunabilmesi için 3.000 farklı işaretin bilinmesi gerekmektedir.

Japonların kendi dillerine uyarladıkları Kanji yazı tarzında, pek çok işaret iki farklı okunuş türüne sahiptir. Bunlar KUN ve ON okunuş tarzı olarak bilinmektedir. KUN okunuşu Japonca’nın kök sözcükleri için, ON okunuşu da Çince kökenli sözcüklerin okunuşu için kullanılmaktadır. Japonca, Altay dil grubuna ait olduğundan, KUN tarzında okunan sözcüklerde Ön-Türkçe’nin belirtilerine rastlamak olasıdır. KUN okunuş tarzında su kelimesi Mizu olarak okunmaktadır. Bu kelimenin tam karşılığı meyve suyu’dur. Mi, Japonca’da meyve, Zu ise su demektir. Aynı işaret Çince’de Sui olarak okunmaktadır ve Ön-Türk kökenli su ile doğrudan ilişkili olduğunu göstermektedir.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
cin, tarihcesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ağ Tarihçesi CeSaRCripS Ağ, Network ve Networking 1 21 Şubat 2014 10:24
Coca Cola Yazısının Sırrı noLove Genel Paylaşım 3 27 Nisan 2009 10:28
Coca Cola Yazısının Sırrı noLove Haber Arşivi 1 31 Mart 2009 03:40