IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Eylül 2013, 13:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Friglerde Dil Yazı




Frig uygarlığını kuranların, bir türlü aydınlığa kavuşturulamayan yazı ve dilleri üstüne bilgilerimiz oldukca sınırlıdır. Friglerin başlı başına bir yazı sistemi vardı.

Kaynağı ve gelişimi henüz aydınlatılmamış olan bu yazı bir taraftan Arami, diğer taraftan Ege yazı sistemlerinin etkisi altında meydana gelmişe benzemektedir. Frig yazısı henüz tümüyle çözülememiş olmasına karşın okunabilmektedir. Ancak bu okuma, “Midas” ya da “Ana Tanrıça” gibi çok bilinen sözcükler için geçerlidir.

Gordion’da bulunan bronz vazoların bazılarında Erken Yunan yazısının alfabesine benzeyen Frigçe yazılar görülmüştür. Kayalara yazılmış yazıtlarda da aynı yazıları görmek mümkündür. Bunların hepsi, tarih olarak MÖ VII. yüzyıla kadar çıkar. Frig ve Yunan alfabelerinin aynı Fenike kaynağından gelmesi olasıdır.

Frig alfabesi MÖ V. yüzyıla kadar kullanılmıştır. Frig dili ise Yunanca ile karışarak MS II. ve III. yüzyıllara kadar yaşamıştır. Frig diline ait kalıntılarla Yunan yazarlarından gelme otuz kadar sözcük bu dili tam olarak açıklamaya yetmemektedir. Fakat genel olarak bu dilin Hint-Avrupa dilerinden olduğu ve içinde İslav, Arami ve hatta Frig öncesi Hitit dillerinden de sözcükler bulunduğu söylenebilir.

Onlardan kalan yazılı belgeler yok denecek kadar az olduğundan, edebiyatları hakkında da bir bilgimiz bulunmamaktatır; fakat Frigyalılar hayvan öykülerinin bulucuları olarak kabul edilir.

Frig alfabesi ve bir Antik Yunan alfabesinin benzer aslında Yunan elde edilmiş görünüyor. Ancak, eğer bir son redating Erken Frig Gordion, siteden dokuzuncu / erken M.Ö. sekizinci yüzyılın sonuna atanabilecek en eski grafitiler (G-104, G-237 ve G-249) ve imha için kabul takip eğer bir kenara bir mağara beş harf ayarlar: Lazio bir mezar belirsiz dil ve tarih (ve-belki sekizinci yüzyılın ilk çeyreğinde bulundu.

Hint-Avrupa dil Fenike alfabesinin ilk adaptörler bir kimlik sorunu haline Bu gözlem bağlar. Yunan ve Frig alfabesi arasındaki tarihsel bağlantısını asla bir dörtgen şeklinde tarafından (I), diğer deliller arasında sağlanır.

Daha sonra şimdiki görüş ters meli ve Yunan alfabesi Frig bağımlı yapmak? Bu gerekli değildir. Ama birkaç göstergeler bize iki veya üç açıdan bu adaptasyon bir Frig katkı öneririz izin verir.

Ayrıca, Gordion gelen üç grafiti Yukarıdaki dokuzuncu sonunda / sekizinci yüzyılın başlarında M.Ö., Greko-Frig alfabesinin tamamen kendi Semitik model ücretsiz, yapısal ve resmen olduğunu göstermek ve bunun zaten bir söz etmişti uzun bir geçmişi. Bu bize önemli ölçüde önceki dokuzuncu yüzyılın (M.Ö. başında olmasa onuncu) borçlanma ve komut adaptasyonu yer ister.

Taş üzerinde yazıtlar soldan sağa veya boustrophedon içinde (çizgiler alternatif bir tarafından diğer kesinti olmadan) yazılır.

Üçte ikisi soldan sağa yazılır grafiti olduğu yönünde kesin olarak tanımlanabilir olduğunu, ve üçte bir soldan sağa arasında.

G hariç-02, tüm taşları parçalar vardır

Mağara iki formül kişisel ismi ile başlayan kafiye oluşan Mamutas.

Gordion olan Hitit kontrolü veya ikinci binyılda M.Ö. etkisi altındaydı gibi bir yerde, bu gibi bazı Hitit-Luvi adlarını bulmak için şaşırtıcı değil

Mamutas.

Bir notları ismi Midas kraliyet ailesi için, ortak bir iç gemide bulunan belirli değildir

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dil, friglerde, yazı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yazı remotesi? ßerKant mIRC Scripting Sorunları 3 27 Mart 2012 14:58
Helal Yazı N999 Haber Arşivi 4 10 Şubat 2012 17:11
yazı,çeşitleri Voodo mIRC Scripting Sorunları 4 15 Eylül 2011 02:06
Yazı,Tura Nedir? / Yazı,Tura Atmanın Tarihçesi. Sevda Merak Ettikleriniz 0 11 Ağustos 2011 22:37
Yazı Kalemzede İslamiyet 0 11 Temmuz 2011 17:01