IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Eylül 2013, 22:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Üç Kral Savaşı - Vadiü's-Seyl





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Vadiü's-Seyl Savaşı (Üç Kral Savaşı diye de isimlendirilmiştir.)

Fas'ın Tanca şehrinin güneyindeki ovada yapılan Osmanlı-Portekiz Meydan Savaşı (4 Ağustos 1578).

Kuzey Afrika'da hakimiyet kurmak isteyen Portekizlilere karşı, Fas şeriflerinden Abdülmelik'in davetiyle bölgeye Osmanlı kuvveti gönderildi. Portekiz Kralı Sebastiao, yanında Şürefa-ı Sadiyeden Mevlay Muhammed de olduğu halde Osmanlılara karşı harekete geçti. Sebastiao 360 topla takviyeli 80.000 kişilik kuvvet ve kuvvetli bir donanmayla Kuzey Afrika'ya çıkarma yaptı. Cezayir-i Garb Beylerbeyi Halil Paşa kumandasındaki Osmanlı ordusu ve Abdülmelik'in kuvvetleri, Portekizlilere karşı cephe alıp, Vadiü's-Seyl Ovasının Kasrü'l-Kebir mevkiinde karşılaştı. Çok şiddetli bir muharebe oldu. Portekizliler müthiş bir bozguna uğradı. Kral Sebastiao ve Mevlay Muhammed bozgundan kaçarken nehirde akıntıya kapılarak boğuldular. Portekiz ordusundan 20.000 asker muharebe meydanında öldürüldü. 40.000 esir alındı. Gemilerle kaçmayı başaran Portekiz askerlerinden bir kısmı, Cezayir'den kalkan bir Osmanlı filosunun taarruzuna uğradı. Bu sırada Abdülmelik de, büyük zaferin sevincinden muharebe meydanında vefat etti (Aslında Abdülmelik çarpışmanın başında ağır hasta idi). Osmanlılar, Abdülmelik'in yerine oğlu Ahmed el-Mansur'u Fas Şerifi tanıdılar.

Vadiü's-Seyl Savaşı neticesinde, Osmanlı hakimiyeti Kuzey Afrika'nın batı sahillerine kadar genişledi. Sultan Üçüncü Murad Han (1574-1595), Ahmed el-Mansur'u Magrip Sultanlığına tayin etti. Muharebe sonunda pekçok ganimet alındı. Ahmed el-Mansur hazinelerle altınları Osmanlı merkezine gönderdi. Altınların çokluğundan Ahmed el-Mansur'a (ez-Zehebi) lakabı takıldı. Vadiü's-Seyl mağlubiyeti Portekiz Krallığının çok gerilemesine sebep oldu. Sebastiao'nın yerine amcası Hanri geçti. Genç Sebastião’nun bir varis bırakmadan ölmesi Portekiz Krallığı’nın sonraki 60 yıl boyunca İspanyol denetimine girmesine neden oldu. Çünkü 1580'de İspanyol kralı İkinci Filip, Portekiz krallığını ele geçirdi. Hindistan sahillerine kadar uzanan Portekiz sömürgeciliği de geriledi.

Piyadelerle süvarilerden oluşan ve Portekizliler kadar iyi techiz edilmemiş olmakla birlikte sayıları 50 bin kişiyi bulan Müslüman kuvvetleri Sebastião’nun ordusunu kıyıdaki Larache’a (El-Araiş) çekilmeye zorladılar, ama Müslüman askerlerin çoğu o sırada gelgit yükselmesinin etkisindeki Vadiü’l-Mehazin’i geçmeye çalışırken boğuldu ya da teslim oldu.
Ayrıca Sebastião ile el-Mütevekkil de boğularak öldüler; çarpışmanın başında ağır hasta olan Abdülmelik ise ertesi sabah öldü.

Bu çarpışma Fas askerlerinin önemli ganimet elde etmesine ve Ahmed el-Mansur’un (ez-Zehabi) tahta çıkmasına yol açtı; Fas savaştan sonra Avrupa’daki diplomatik ve ticari konumunu güçlendirdi.Öte yandan, genç Sebastião’nun bir varis bırakmadan ölmesi, Portekiz Krallığı’nın sonraki 60 yıl boyunca İspanyol denetimine girmesine neden oldu.

Üç Kral Savaşı Ve Sevinçten Ölen Sultan

Tunus’tan sonra Kuzey Afrika’da Osmanlı üstünlüğünün sağlanması için Cezayir Beylerbeyi Ramazan Paşa, Osmanlı taraftarı olan Abdülmelik’i Fas Sultanı olarak seçtirdi. Portekizliler Fas’ta Osmanlıların etkili olmasını istemedikleri için Fas’ı kendilerine taraftar bir kralın yönetmesini istediler. Portekizliler, Osmanlıların Fas’a kadar gelerek Atlas Okyanusu kıyılarına ulaşmasını engellemek istediler. Osmanlı Devleti de denizlerde mağlup edemediği Portekizlileri kara savaşında mağlup ederek direncini kırmak istiyordu. Böylece Portekiz’in Hint Okyanusu’ndaki gücü de azaltılacaktı. İspanya Kralından da yardım alan Portekiz kralı ile Osmanlı kuvvetleri 1578 tarihinde Vadiüs-seyl denen yerde savaştı. Portekizlilerin Kralı Sabestian ve Portekizlilerin desteklediği Fas Kralı Mustansır savaşta öldürüldü. Osmanlıların desteklediği Fas sultanı Abdülmelik de Ramazan Paşa’nın böyle bir zaferi kazanmasından duyduğu sevinç nedeniyle öldü. Bu nedenle Vadiüs-seyl savaşı Üç Kral Savaşı diye bilinir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kral, savaşı, vadiüseyl, Üç


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
KraL Her zaman KRAL'dir ( demi inferno ) toXic Serbest Kürsü 9 20 Nisan 2010 20:41
kral Berna Serbest Kürsü 11 10 Nisan 2007 17:44