IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Ocak 2014, 12:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Adana'nın Kurtuluşu 5 Ocak 1922




1915'te Avrupa Devletleri arasında başlayan 1. Dünya Savaşı kısa sürede tüm kıtalara yayılmış ve Osmanlı Devleti de bir şekilde bu savaşın içinde yer almak zorunda kalmıştır. Yıllarca süren savaşın sonunda ittifak devletlerinin yenilgisiyle, zaten çökme sürecinde bulunan Osmanlı Devleti de yenilmiş sayılmış ve bu savaştan toprak kaybederek çıkmıştır. Diğer yenilen ülkelerin aksine Osmanlı Devleti topraklarında savaş bitmemiş ve eskinin imparatorluğu, yerini parçalanmış ve işgal altında bir Osmanlı'ya bırakmıştır.

Galip devletlerden Fransa, Adana ve çevresini işgal planları kurmuştur. 1915'te yaşanan karmaşayı fırsata çevirerek Doğu Anadolu'da isyan çıkartan, bu isyan yüzünden çıkartılan Tehcir Kanunu sebebiyle Suriye'ye zorunlu göç eden Ermeniler'den 150.000'e yakını, 1918'de Adana ve Çukurova'yı işgal eden Fransız birliğinde yer alarak -Fransız eliyle- Adana ve çevresine yerleştirilmişlerdir. 1918, 1919 yıllarında Adana'da çok canlar yanmış, cinayetler ve toplu katliamlar yaşanmıştır.

Sadrazam İzzet Paşa'nın, grup komutanı Limon Van Sanders'e gönderdiği bildiride "elindeki tüm komuta ve koordinasyon yetkisini Suriye Cephesi Yıldırım Orduları Komutanı Mustafa Kemal'e devretmesi" gerektiği yazıyordu. Bu bildiri üzerine 31 Ekim 1918'te görevi devralmak için Adana'ya gelen Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı'nın başlayacağı sinyalini o tarihte Adana'da vermiştir. Alman Komutan Limon Van Sanders'in "Yenildik... Bizim için her şey bitti" şeklindeki sözlerine; "Müttefikler için bitmiş olabilir ama bizi ilgilendiren savaş, kendi istiklalimizin savaşı, ancak şimdi başlıyor" sözleriyle karşılık veren Mustafa Kemal, gelecekten umutlu olduğunu ve kararlılığını bu konuşmayla göstermiştir. 11 gün Adana'da kalan ve gözlemlerini, fikir ve uyarılarını Genelkurmay Başkanlığı'na bildiren Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı'nın ilk emrini de Adana'da vermiştir. Verilen emir ise: "İskenderun'a çıkartma yapmayı düşünen İngiliz ve Fransızlar'a ateşle karşılık verileceği"dir

Adanalılar, İstanbul Hükümeti'nin 23 Kasım 1918'de aldığı "Adana ve çevresinin boaşltılması"nı zorunlu kılan karara şiddetle karşı çıkmıştır. İşgalci güçler tarafından hunharca öldürülen, toplu katliamlara kurban giden binlerce Adanalı ve onlar gibi Kurtuluş mücadelesinde şehit düşen yüzbinlerce şehidimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Kurtuluş Savaşı şehit ve gazilerine şükran ve minnet borçluyuz.

Verilen kayıplar rağmen yılmayan Adanalılar düşmana baş kaldırmış, çok büyük mücadeleler sonucu 5 Ocak 1922 tarihinde Fransızlar ve yanlarında getirdikleri Ermeniler Çukurova'dan kovularak, Adana düşman işgalinden kurtulmuştur. O günden bu yana her 5 Ocak'ta Büyük Saat ile Ulu Cami arasına büyük bir bayrak çekilir ve her taraf bayraklarla donatılarak Adana'nın Kurtuluşu tüm Adana'da coşkuyla kutlanır.

Milli Mücadele başarıyla sonuçlanmış, ülke kurtulmuş, İstiklal Savaşı kazanılmış ve Mustafa Kemal Paşa 15 Mart 1923'te Adana'ya gelmiş ve şu sözleri sarf etmiştir: Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur. Atatürk'ün bu sözleri, Kurtuluş Savaşı'nın ilk tohumlarının Adana'da ortaya atıldığının en önemli kanıtıdır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Öte yandan milletvekilleri de Adana'nın düşman işgalinden kurtulusunun 92nci yıldönümünde mesajlarını bildirdi:

AK Parti Adana milletvekilleri Fatoş Gürkan, Necdet Ünüvar ve Mehmet Şükrü Erdinç ile CHP Milletvekili Ali Demircalı, kentin düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümü dolayısıyla masaj yayımladı.

Gürkan, mesajında, bu onur ve gururu sonsuza kadar taşıyacak ve gelecek nesillere anlatacaklarını vurguladı.

Kahraman ecdadın, üstün cesareti ve büyük fedakarlıkları ile esaret gömleğini yırtarak, tüm işgalci devletlere tarihi ders verdiğini, milletin canı pahasına özgürlüğünü koruyacağını tüm dünyaya haykırdığı belirten Gürkan, şunları kaydetti:

"Kurtuluş mücadelemize şöyle bir baktığımızda millet olarak ne kadar zorlu bir sınav verdiğimizi, bu günlerimizi bizlere armağan eden ecdadımıza ne kadar borçlu olduğumuzu daha iyi anlıyoruz. Şanlı kurtuluş mücadelesi ateşinin Adana'da yakılmış olması, bizim için övünç kaynağıdır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 15 Mart 1923'te Adana'yı ziyaretinde, Türk ulusunun bağımsızlık mücadelesinde Adana'nın önemli yeri olduğunu vurgulamıştır."

Milletvekili Necdet Ünüvar da asırlık kentin bir çok öyküsü bulunduğunu, bu öykülerden birinin de 5 Ocak olduğunu belirtti.

Ünüvar, "Kurtuluş Savaşı esnasında halkımız çok acılar çekse de halkımızın üstün direnişi, dirayeti ve diplomatik kararlılığı, 5 Ocak 1922'de Adana'yı düşman işgalinden resmen kurtarmıştır" ifadelerini kullandı.

Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç ise Adana'nın, Gazi Mustafa Kemall'in Kurtuluş Savaşı'ndaki mücadele fikrinin ilk filizlendiği yer olarak gösterildiğini vurguladı.

Adana'nın, kendi bağrından çıkardığı kahraman ve yiğit evlatlarının Sinan Paşa'sı, Tufan Bey'i, Kara Fatma'sı ve Doğan Bey'i ile destan yazdığını belirten Erdinç, mesajında, "Milletimiz hiçbir zaman sömürgeci, işgalci olmadığı gibi esaret altında kalmaya da asla rıza göstermemiştir, bundan sonra da göstermeyecektir. Sergiledikleri kahramanlıklarla bereketli topraklı Adana'yı düşman ayaklarına çiğnetmeyenleri bir kez daha minnetle anıyorum" dedi.

Milletvekili Ali Demircalı işgalin, çetelerin elinde zor günler geçirmiş Adana'nın özgürlük ve bağımsızlığının değerini en iyi bilen illerin başında geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Adana'nın kurtuluşu, milli mücadelenin zaferiyle taçlanmıştır. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bizlere bu günleri canları pahasına armağan edenleri saygı ve rahmetle anarken, cumhuriyetimizi ve onun ilkelerini sonsuza kadar koruyacağımızı bir kez daha vurguluyor, kurtuluş gününüzü kutlayarak saygılarımı sunuyorum."

(Kaynak:milliyetblog,haberlercom)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
1922, 5, adananın, kurtuluşu, ocak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İki kardeşin mucize kurtuluşu PassioN Haber Arşivi 0 29 Nisan 2012 11:23
11 Nisan Şanlıurfa'nın Kurtuluşu Liaaa IF Ekstra 0 11 Nisan 2012 13:42
İstanbul’un Kurtuluşu. Sihir Tarih 1 06 Ekim 2011 14:01