IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Aralık 2009, 15:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sanat Eseri Dünyası Küçükayasofya Sanat Merkezi




Sanat Eseri Dünyası Küçükayasofya Sanat Merkezi

Küçükayasofya'da kısa bir süre önce açılan şirin bir merkez var. Küçükayasofya Sanat Merkezi, eğer meraklısıysanız sizin de dikkatinizi çekmiştir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Geleneksel sanatlara ait her türlü eseri burada görebilirsiniz. En değerli hatlar, tezhipler, levhalar, hilye-i şerifler ya da eski duvar kağıtları... Ancak bu merkezin pek bilinmeyen başka bir özelliği daha bulunuyor. Fiyatı çok yüksek olduğu için satın alamayacağınız ünlü bir hattatın, mesela Şeyh Hamdullah'ın, Hafız Osman'ın, Aziz Rufai'nin, Halim Özyazıcı'nın ya da Hamid Aytaç'ın eserlerinin tıpkıbasımını burada bulabilirsiniz. Ya da elinizdeki değerli bir eseri, merkezin sahibi Ömer Dinçer Kılıç'a verip çoğalttırabilirsiniz. Arkadaşlarınıza, dostlarınıza hediye etmek için...

Kılıç; hat, ebrû ve minyatür sanatına gönül verenlerin ilgisinden memnun olduklarını söylüyor. Müşterilerinin ağırlıklı olarak gayrimüslimlerden olmasından dolayı şaşkın. Küçükayasofya Sanat Merkezi, Türkiye de tıpkıbasım yapan ilk atölye. Elbette bunu yapmak çok basit bir iş değil. Öncelikle eserin sahibinden 'çoğaltılabilir' belgesi almanız şart. İmza, yaşamayan bir sanatçıya ait ise, ailesinden diğer kişilerin onayı gerekiyor. Şayet bir müzeden alındıysa, satın alma faturası yanınızda bulunmalı.

Peki bu eserler nerede, nasıl basılıyor? Türkiye'de ilk kez el yapımı kâğıda özel tekniklerle baskı yapan Mas Matbaa'da basılıyor. Matbaanın Pazarlama Müdürü Ahmet Taner Özer, işin ustalarının bile ortaya çıkan ürünleri gerçeğinden ayırt edemediğini söylüyor. Çoğaltılan eserlerdeki en dikkat çekici nokta, üzerindeki lekelerin ve tahrip olmuş kısımlarının dahi düzeltilmemesi. Yani orijinaline sadık kalınıyor. Bilgisayar ortamında baskıya hazırlanan eserler, en kaliteli sonuç elde edilene kadar farklı tekniklerde basılıyor. Arkasına, tıpkıbasım olduğunu belirten sertifika numarası veriliyor ki ne kadar çoğaltıldığı böylece kontrol edilsin. Yoksa Özer'in dediğine göre sahteciliğin önüne geçmek mümkün olmazmış.

Hindistan'dan ithal edilen el yapımı kâğıtların en büyük özelliği, yüzde yüz pamuktan üretilmesi ve asit içermemesi. Dünyaca ünlü ressamların tabloları da aynı kâğıtlara basılıyor. Asit içermediği için yüzyıllarca kullanılabilen bu kâğıtlar, hat ustalarının da vazgeçilmezi. Şu anda matbaada 2 bin 200 adet farklı kağıt var. Kağıtların Ortadoğu distribütörlüğünü Ömer Dinçer Kılıç yapıyor. Kılıç, dünyanın birçok yerine hat sergisi açtıklarını, şimdi ise tıpkıbasımlarla yeni sergiler hedeflediklerini söylüyor. Kılıç, sınırlı sayıda üretilen baskıların yıllar sonra koleksiyon özelliği taşıyacağını anlatıyor. "Kalın duvarlar arkasında saklanan değerli eserleri tıpkıbasım ile çoğaltmak istiyoruz. Müzeleri gezme şansı olmayan insanlar baskılar sayesinde ünlü ustalara ait sanat eserlerini yakından görme fırsatı yakalayacak." diyor. Koleksiyoner olmaya hevesleniyor ama parasızlıktan yakınıyorsanız, işte size güzel bir fırsat!

Tıpkıbasımları asıllarından ayırmak zor

Mas Matbaa'nın Pazarlama Müdürü Ahmet Taner Özer, tıpkıbasımları, işin ustalarının dahi orijinalinden ayırt edemediğini söylüyor. Matbaada basılan geleneksel sanat eserleri Küçükayasofya Sanat Merkezi'nde satışa sunuluyor. Eserleri burada istediğiniz şekilde çerçeveletme imkanına da sahipsiniz. Gidemeyenler ise internetten online alışveriş yapabilir. Ayrıntılı bilgi için; [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Hatların, tezhiplerin, hilye-i şerifelerin tıpkıbasımları Hindistan'dan getirilen özel asitsiz kağıtlara yapılıyor. Gerçeğinden ayırt edilemeyen eserler yıllarca dayanıyor.

AYHAN HÜLAGÜ

__________________
Rakı geçmişe, bira şimdiye, şarap geleceğe içilir..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dunyasi, dünyası, eseri, kucukayasofya, küçükayasofya, merkezi, sanat


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dünyanın En Eski Sanat Eseri Liaaa Kültür ve Sanat 0 10 Şubat 2012 12:18
Kürdanlardan Sanat Eseri (Muhteşem) Kalemzede Ev Dekorasyonu 0 09 Kasım 2011 09:52
sanat galerisi, sanat atölyesi, pedagojik eğitim merkezi haline getiren Türk sanatçı ahmetnuray Serbest Kürsü 0 30 Haziran 2008 23:54
Sanat Eseri Tablolar!!! Mazhochist Fotoğraf Kulübü 10 12 Temmuz 2005 03:29