IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Mayıs 2011, 23:27   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cumhuriyet Dönemi Genel Özellikleri




Osmanlı Devleti’nin siyasi, askeri ve ekonomik açıdan Avrupa’nın gerisinde kalması devlet büyüklerini bazı tedbirler almaya zorlamış, bu alanlarda Avrupa’nın nasıl geliştiğinin öğrenilmesi için bazı gençler oraya gönderilmiştir. Avrupa’ya özellikle Fransa’ya giden gençler oradaki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]a hayran kalmış ve dönüşlerinde, gördükleri yenilikleri [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ında uygulamaya başlamışlardır. Değişiklikler önce siyasi alanda görülmüştür. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] alanında yapılan değişikliklerle belli dönemler halinde günümüze kadar süren yeni bir [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başlamıştır.
Bu dönemlerden biri de Cumhuriyet dönemi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ıdır. Cumhuriyet dönemi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ı, Milli [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ‘tan kesin hatlarla ayrılmamaktadır. Çünkü Milli [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sanatçıları, Cumhuriyet’in ilk yıllarında en önemli eserlerini vermişlerdir. Yakup Kadri, Halide Edip, Reşat Nuri, Refik Halit ve daha birçoğu Cumhuriyet’in ilk elli yılına damgalarını vurmuşlardır. Ancak Cumhuriyet’in ilanıyla çok hızlı bir şekilde yapılan devrimlerler, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] aydını takip etmekte zorlandığı bir siyasi değişim yaşamıştır. Latin harflerin kabulü, eski yazı ve yeni yazı kargaşası ortalığı karıştırmaya yetiyordu. Böyle bir ortamı, öncekilerden ayırmak için 1923 yılını hala devam eden bir [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] döneminin başlangıcı olarak kabul edilir.

Cumhuriyetin ilanından sonra [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ımız, çağdaş anlayışlar doğrultusunda gelişmesini başarıyla sürdürmüştür. Cumhuriyetin ilk yıllarında ‘Beş Hececiler’ olarak adlandırılan şairler topluluğu, en parlak dönemlerini yaşamaktaydı. Yine bu yıllarda Kurtuluş Savaşı’nın etkisiyle [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ta genel olarak Anadolu’ya bir yönelim başlar.
Cumhuriyet dönemi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ı, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ının terk edilmesinden sonra teşekkül eden [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve Millî [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adlarıyla anılan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarzları vasıtasıyla oluşturulan zemin üzerine kurulmuştur. Cumhuriyet devri [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ının ilk dönem eserleri değişen siyasî, sosyal ve kültürel çerçevenin etkilerini taşır. Dildeki sadeleşme hareketi artık yerleşmiştir. Aruz bırakılarak [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kullanılmıştır. Şiirde ve düz yazıda toplumun her kesiminden gelen sanatçılar sayesinde konular oldukça genişletilmiştir. Buna bağlı olarak mekânlar da çeşitlilik kazanmıştır. Anadolu’ya daha çok yer verilmiştir. Roman ve hikâyelerde toplum sorunları, gözleme dayanan bir gerçeklikle anlatılmıştır. Kurtuluş Savaşı ve bu dönemdeki toplum hayatı da konu edilmiştir. Tiyatro eserlerinde de millî konular işlenmiştir.
1) Yazı diliyle konuşma dili arasındaki fark ortadan kalkmış dildeki sadeleşme çama.arı aralıksız olarak sürmüştür.
2) Edebiyatımız bu dönemde toplumcu bir karakter kazanmış gerçekçi bir anlayış güdülmüştür.
3) Aruz [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]sünün yerini [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]sü almış, şiirlerde de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] konuşma dili kullanılmıştır. Yine bu dönemde şiirin biçimce daha da serbestleşmesi sağlanmıştır.
4) Şiir, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], hikaye ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gibi türlerde önemli gelişmeler olmuştur.
5) Cumhuriyetin kuruluşuyla 1940 (İkinci Dünya Savaşı) yılları arasında eser veren şair ve yazarlar genellikle daha önceki Milli [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] akımının etkisinde tam anlamıyla ‘yerli’ ve ‘halka doğru’ ; veya Batı’nın, özellikle Fransız [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ının etkisinde kişisel yollarında yürümüşlerdir.
6) Cumhuriyet [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ının temelinde İstiklal Savaşı ve Ata[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] devrimleri vardır. Şiirler, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]lar, hikayeler bu iki konu ile doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılır.Milli duygu ve heyecan geliştirmeye yönelik bu çabalar Milli [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ın bir devamı niteliğindedir.
7) Milli [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]la başlayan halka inme, Anadolu’yu tanıma çabası bu dönemin [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ında ana ilkelerden olmuş, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] halkının her kesimi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]a girmiştir. Artık [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İstanbul’un sınırlarını tamamen aşmıştır.
8) Yeni kurulan devlet ile yapılan bazı devrimleri halka tanıtmak ve benimsetmek görevi Cumhuriyet dönemi sanatçılarına düşmüştü. Sanatçı, siyaset ile [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] arasında bir köptü olmuş, devrimleri yorumlamış, açıklamış ve savunmuştur.
9) Yeni dil ve eski dil tartışmaları Cumhuriyet ile noktalanmış, siyasi güç, olayı tekeline almış ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Dil Kurumu’nu kurarak dilde geri dönülmez bir yenileşmeye yoluna gidilmiştir.Ancak bazen çok aşırıya gidilerek halkın anlayamadığı kelimeler dile konularak [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yabancı bir dil haline gelmiştir.
10) Cumhuriyat’tan önce sadece sempati duyulan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sanatları ve folklörü ön plana alınmış, öncekilerin küçümsediği Karacaoğlan’ın, Yunus’untarzı örnek alınmıştır. Artık harf benzerliği de kurulan Batı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ı daha yakından takip edilmiştir.[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ı, batı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ının yeniliklerini, akımlarını uygulamaya başlamıştır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
cumhuriyet, dönemi, genel, Özellikleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Cumhuriyet Dönemi Türk Resim Sanatı AftieL Tarih 0 17 Ağustos 2014 18:20
Cumhuriyet dönemi edebiyati Sır Türk Dili ve Edebiyatı 0 22 Ağustos 2013 18:26
Cumhuriyet Dönemi Hukuk oneofgirl Tarih 0 24 Temmuz 2013 17:37
Cumhuriyet Dönemi Ekonomi MateJaN Tarih 0 28 Ocak 2013 17:36