IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Mart 2011, 10:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkçe Sesbilimi (fonolojisi)




Türk Dili'nde iki adet [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ya da [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] grubu vardır. Bunlardan ilki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sürekli ve engelsiz çıkan ünlü seslerdir. Türkçe'de dokuz adet ünlü ses bulunur. Bunlar /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/, /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/, /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/, /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/, /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/, /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/, /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/, /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/, /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/ sesleridir. Bunlardan beşi ince, dördü kalındır. Bunlardan, /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/, /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/, /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/, /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/ ve /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/ sesler, ince seslerdir. Diğer /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/, /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/, /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/ ve /[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]/ sesleri ise kalın seslerdir. Türkçede bulunan diğer bir [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] grubu ise ünsüz seslerdir.
Ünsüz sesler

Türkçe Standart Ünsüz
Türk dilleri arasında bazı ses farklılıkları vardır. Örneğin Arka Damaksıl Genizcil n sesi olan [ŋ] sesi Türkiye Türkçesinde, Azericede ve bazı diğer Türk dillerinde yoktur. Buna rağmen [ŋ] Öz Türkçe bir sestir. İlk Türkçe'de bu ses /nk/ olarak geçer. Bazı örnekleri şunlardır: menke (baŋa), bunk (buŋ), Tenkri (taŋrı), -nink (-niŋ)... Zaman içinde düşen [g] sesi [ŋ] sesinin de yok olmasını sağlamıştır. Bir başka farklılık ise [ʒ] sesidir. Öz Türkçe ve diğer Türk dillerinde bu ses bulunmaz; ancak Kazakça'da bu durum farklıdır. Öz Türkçe /j/ sesleri, yani "y" sesleri [ʒ] yani "j" seslerine dönüşür. Örneğin: yok → joq, yıl → jıl, yay → jay... Aynı durum Kırgızca için de geçerlidir. Öz Türkçe'de [d͡ʒ] yani "c" sesi olmamasına rağmen Kırgızcada baştaki [j] yani "y" sesleri bu sese dönüşmüştür. Örneğin: yol → col, yıldız → cıldız... Bunun dışında bazı sesler ise yalnızca Türkiye Türkçesi ve Azerice, Türkmence gibi daha batıda ve Oğuz öbeği içerisindeki dillere özgü sesler vardır. Örneğin ince ünlülerle kullanılan "ğ" sesi /ʝ/ ve kalın ünlülerle kullanılan "ğ" sesi /ɣ/ Öz Türkçede bulunmaz. Buna rağmen Oğuz grubu dillerde bulunur. Bu seslerin tümü "g" yani /ɟ/ sesinden gelir.
Ünlü sesler

Türkçe Standart Ünlü SeslerİnceKalınDüzYuvarlakDüzYuvarlakAçıkiüıuKapalıeöao

__________________
Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden..
BiLki "
yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana
En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü..
Bu dünya "
üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe
ELbet "
bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 03 Mart 2011, 19:17   #2
Çevrimdışı
glu
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Türkçe Sesbilimi (fonolojisi)




Tenkri şeklinde değilde Tengri şeklinde olur. "Nazal n" sesinin ifade ettigi harfler "ng" dir. Buna ek olarak hala anadolu agızlarında kullanılan "kapalı é" mevcuttur Türkçede. Örnegin Türkiye Türkçesindeki Haydar, Azerbaycan Türkçesinde Heyder diye okunur.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
fonolojisi, sesbilimi, türkçe


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkçe'nin Enleri Türkçe'nin Ilginç Yönleri Sue Türkçe 0 22 Temmuz 2012 14:03
Dünya Dili Türkçe: Hangi Dilde Kaç Türkçe Sözcük Var. Sue Türkçe 0 18 Temmuz 2012 20:38
Türkçe Bilgi Yarışması (Türkçe Bilginizi Sınayın) Violent Türkçe 1 14 Haziran 2012 21:32
Dünya Dili Türkçe: Hangi Dilde Kaç Türkçe Sözcük Var. Sevda Türkçe 0 25 Haziran 2011 00:48