![]() |
![]() |
![]() | #1 | |
Çevrimiçi ~ Bizimkiler.Net~ ![]() IF Ticaret Sayısı: (0) | Demir içeren besinler ve demirin sağlık için faydaları Demir, mineralinin insan vücudundaki başlıca görevi oksijen taşınmaktır. Tüm vücuda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretiminde kullanılan demir, aynı zamanda sağlıklı bir bağışıklık sistemi için de çok önemli bir role sahiptir. Demir eksikliği durumunda vücudunuz yeterli sayıda kırmızı kan hücresi üretemez ve bu durum, demir eksikliği anemisine neden olabilir. Yorgunluk, halsizlik hissi, huzursuz uyku, konsantrasyon bozuklukları gibi şikayetleriniz varsa bir kan testi ile demir eksikliği olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Vücudun temel yapı taşlarından olan demir minerali gereksiniminizi, günlük diyetinize dahil edeceğiniz demir yönünden zengin gıdalar ile karşılayabilirsiniz. Demir nedir? Demir, kırmızı kan hücrelerinin vücuda oksijen taşımasını sağlayan hemoglobinin kilit bileşenidir ve hücre büyümesinde anahtar rol oynar. Hemoglobin, vücuttaki demirin üçte ikisini temsil eder. İnsan vücudu, birçok hayati fizyolojik işlevi yerine getirmek için demire ihtiyaç duyar. DNA sentezi ve elektron transferi dahil olmak üzere çok çeşitli metabolik işlemlere katıldığı için demir, tüm canlı organizmalar için önemli bir elementtir. Metabolik süreçlerde çeşitli enzimlerin üretilmesinde, B vitamini kullanımında, bakır ve kalsiyumun vücut tarafından emiliminde gerekli olan temel bir mineraldir. Ancak fazla alınan demir, serbest radikaller oluşturabilir ve vücut dokularındaki yoğunluğu hasara yol açabilir. Bu nedenle demir içeren besinler dengeli tüketilmelidir. Demir içeren besinler Demir içeren besinler hayvansal ve bitkisel olarak ikiye ayrılır: Hayvansal gıdalardan gelen demir, “hem demir” olarak bilinir, ette ve balıkta bulunur. Kırmızı et ve deniz mahsulleri iyi demir kaynakları olmakla beraber birçok bitkisel gıda da bol miktarda demir minerali içerir. Bitkisel kaynaklı demir, “hem olmayan demir” olarak adlandırılır; baklagiller, koyu yeşil yapraklı bitkiler ve kahvaltı gevrekleri gibi demir takviyeli yiyeceklerde bulunur. Hem demir, hem olmayan demirden daha iyi emilir. Bu nedenle vejeteryanlar ve veganlar için önerilen günlük demir alımı miktarı et yiyenlere göre 1,8 kat daha yüksektir. Yetişkin erkekler ve menopoz sonrası kadınlar için önerilen günlük miktar 14 mg iken adet gören kadınlar için bu miktar 32 mg ve hamile kadınlar için 49 mg’dır. Kabuklu deniz ürünleri Bütün kabuklu deniz ürünleri demir bakımından zengindir. İstiridye ve midye özellikle iyi demir kaynaklarındandır. Kabuklu deniz canlılarında bulunan demir, vücut tarafından kolay emilen hem demir türüdür. 100 gr istridye porsiyonu 28 mg’a kadar demir içerebilir. Bununla birlikte, istiridyenin içerdiği demir miktarı oldukça değişkendir, bazı türleri düşük miktarlarda demir içerir. Tüm kabuklu deniz ürünleri yüksek besin değerine sahiptir ve kandaki sağlıklı kolesterol seviyesini arttırırlar. Bununla birlikte bazı balık ve kabuklu deniz hayvanlarında bulunan civa ve toksinler sebebiyle tüketiminde aşırıya kaçmamak önemlidir. Ispanak Ispanak kalorisi düşük, lifli, vitaminli, mineralli ve antioksidan özellikleri taşıyan koyu yeşil yapraklı bir bitkidir. İçerdiği C vitamini ıspanaktaki demirin iyi emilmesine yardım eder. 100 gr pişmiş ıspanak 3.6 mg demir içerir. Ispanak ayrıca, kanser riskini ve iltihaplanmaları azaltan, gözü hastalıklardan koruyan karotenoid denilen antioksidanlar açısından zengindir. Ispanağı zeytinyağı gibi sağlıklı bir yağ ile tüketmek taşıdığı antioksidanların aktif hale geçmelerini sağlar.(3) Karaciğer ve diğer sakatatlar Son derece besleyici olan sakatat etleri arasında yüksek miktarda demire sahip olanlar; karaciğer, böbrekler, beyin ve kalptir. 100 gr dana karaciğeri 6.5 mg demir içerir. Sakatatlar protein, B vitaminleri, A vitamini, bakır ve selenyum bakımından da zengindir. Sakatatlar ayrıca beyin ve karaciğer sağlığı için önemli bir besin olan kolin kaynakları arasında yer alır. Kalp rahatsızlığı bulunanlar kolesterol miktarı yüksek olduğu için sakatat tüketimine dikkat etmelidir. Bakliyat Özellikle vejetaryenler için ideal bir demir kaynağı olan baklagillerden yaygın olarak tüketilenleri fasulye, mercimek, nohut, bezelye ve soya fasulyesidir. Yaklaşık 200 gr pişmiş mercimek önerilen günlük miktarın %37’sini karşılar. Yüksek miktarda lif içeren baklagiller ayrıca folat, magnezyum ve potasyum bakımından da zengindir. Demir emilimini en üst düzeye çıkarmak için baklagiller, domates, yeşillik veya turunçgiller gibi C vitamini yüksek gıdalarla birlikte tüketilebilir. Kırmızı et Hem yüksek miktarda demir içermesi hem içerdiği demirin vücut tarafından kolay emilebilmesi kırmızı eti beyaz ete göre daha zengin bir demir kaynağı haline getirir. Kolaylıkla erişilebilen hem demir kaynaklarından birisi olan kırmızı et potansiyel olarak anemiye yatkınlığı olan insanlar için önemli bir besin kaynağıdır. 100 gr dana kıyması önerilen günlük demir miktarının %15’ini karşılar. Kırmızı et B vitaminleri, çinko, selenyum ve yüksek kaliteli protein bakımından da zengindir. Bunula birlikte doymuş yağ oranı yüksek olduğu için kırmızı etin yeterli ve dengeli tüketimine özen göstermek gerekir. aLinti
__________________ Kulun Adaleti Şaşar Ama ALLAH´in Adaleti Şaşmaz.. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Konu meLanie tarafından (16 Temmuz 2025 Saat 15:46 ) değiştirilmiştir. | |
| ![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
![]() | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Demir Emilimini Azaltan Besinler Nelerdir? | meLanie | Diyet ve Sağlıklı Beslenme | 1 | 08 Ağustos 2024 20:44 |
B12 eksikliği nasıl giderilir | B12 içeren besinler | Emre | Vitaminler | 0 | 08 Eylül 2020 03:24 |
D vitamini içeren besinler nelerdir? | Sanem | Vitaminler | 0 | 12 Şubat 2018 01:17 |
Mineraller: Demir Mineralinin Faydaları, Önemi ve Görevleri ile Demir Eksikliği | PySSyCaT | Sağlık Köşesi | 0 | 28 Mart 2016 16:52 |
Protein içeren besinler | Tufan | Sağlık Köşesi | 0 | 27 Ocak 2015 23:08 |