IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Temmuz 2008, 13:01   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bizi Yanlış Anladınız!




Windows Vista henüz beta aşamasında olduğu dönemlerde XP ile kıyaslanarak sevdirilmeye çalışılmıştı. Microsoft, kendi işletim sistemi olan Windows XP'yi kötüleyerek ve kötülediği o özelliklerin Vista'da daha iyi olduğunu söyleyerek XP kullanıcılarını Vista'ya terfi ettirmek istiyordu. Bu yöntem işe yaramayınca, daha makul bir yol seçildi; Vista'yı XP'nin halefi olarak değil, kendi başına Vista olarak tanıtmak.

Yayınlanan makalenin giriş cümlesi şu şekilde:

"Hiç kimse yeni bir işletim sisteminin, özellikle farklı bir masaüstü altyapısı olan Vista gibi bir işletim sisteminin benimsenmesinin kolay olmasını beklemez. Bu makalede, Windows Vista'nın sıkça yanlış anlaşılan 5 özelliğine, onların gerçekte ne olduğuna ve bu özellikleri nasıl kullanmamız gerektiğine değineceğiz."

Devam eden cümlede Microsoft, "belki de bu beş özelliği tahmin ettiniz bile, ama biz tahminlere göre değil, yazılım uzmanlarından (IT Pro) gelen geribeslemelere göre konuşuyoruz" diyerek durumun vehametini gözler önüne seriyor.


"Bizi Yanlış Anladınız" Denilen 5 Özellik

1- Kullanıcı Hesap Yönetimi (UAC - User Account Kontrol)
2- İmaj yönetimi (Image management)
3- Görüntü Sürücü Modeli (Display Driver Model)
4- Arama Ne kadar ilginç değil mi?
5- 64 bit teknolojisi

Microsoft, bu beş özelliğin, Vista'nın benimsenme sürecini yavaşlattığını ifade ederek, aslında hepsinin nevi özelliklerine münhasır faydalarının olduğunu eklemeyi de unutmadı.

Kullanıcı Hesap Yönetimi (User Account Control - UAC)

Micorosft, kullanıcıların "bilgisayarı yavaşlatıyor" gerekçesiyle sistem kurulumunun hemen ardından UAC özelliğini kapatmalarına çok içerlemiş olacak ki, "eğer gerçekten kötü puan alan bir özellik varsa, o da UAC dir" diyerek dert yandığı makalede, bu özelliğin tek başına bir özellik olmayıp, aksine önemli bir teknolojik özellik seti olduğunu vurguladı. Bu özelliğin en önemli fonksiyonu, kullanıcıların bilgisayarı standart yetkilerle kullanabilmesini sağlamak. Bu sayede, yönetici hesaplarının sadece yazılım geliştiriciler tarafından kullanılması amaçlanıyor.

Peki Neden?

"Peki neden" diye sorulduğunda, alacağınız cevap kuşkusuz "güvenlik için" olacaktır. Hepinizin bildiği gibi, Microsoft uzun yıllardır işletim sistemlerindeki ciddi güvenlik açıklarıyla boğuşuyor. Bu açıkların en önemli özelliği ise, bilgisayara sızan kötü niyetli kişilerin, tüm yönetici yetkilerine sahip olabilmesi dolayısıyla, bilgisayarın uzaktan yönetilebilmesini mümkün kılması. Microsoft, UAC ile, yetkilendirme sistemini bütünüyle değiştirmiş ve aslında tam olarak Linux sistemlerini kendisine bu konuda örnel almış. Zira Linux'te hiç bir zaman root yani yönetici hesabıyla oturum açılmaması gerektiği vurgulanır. Hatta gerekli olduğu zaman bile root hesabıyla oturum açılmadan, sadece komutlarla işlem yapılması gerektiği savunulur.

"UAC Yoksa Kendinizi Güvende Hissetmeyin!"

Microsoft, kullanıcıları biraz da korkutmak için olsa gerek, "UAC kapalıyken kendinizi güvende hissetmeyin" dedi. Makalenin devamında şöyle deniliyor:

"Yazılım geliştirenler hala yönetici hesaplarını baz alarak program yazıyorlar. Oysa Vista, bir programın tüm kayıt defterini (registry) yönetmesine, dosya sistemine, kernel katmanlarına müdahale etmesine izin vermek yerine, programın veri yazabileceği yerleri kısıtlıyor. Bunu da standart yetkilendirme yaparak sağlıyor. Bu şekilde amaçladığımız şeyin, yazılmların standart yetkilerle çalışabilmesini sağlamak olduğunu söyleyebiliriz.

UAC kapalı iken, sisteminizde çalışan tüm programlara yönetici yetkileri vermiş olursunuz. Bu sayede, kötü niyetli programlar sisteminizi kolayca ele geçirebilirler. Ancak standart yetkilendirmede, son kullanıcının sisteme müdahale etmesi şöyle dursun, değişiklik yapabileceği ayarlar dahi kısıtlanmıştır."
alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anladınız, bizi, yanlış


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık