IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Kasım 2011, 18:54   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Linux ve Windows 8 çelişkisi.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Linux’un Windows 8′li makinelere yüklenebilmesini uman Red Hat, Canonical ve Linux Foundation, donanım üreticileri için birtakım öneriler yayınladılar.
Daha önceden de söylediğimiz gibi, Windows 8′li bilgisayarların UEFI güvenli önyükleme özelliğinin açık bulunması, Windows’u Linux ile değiştirmeyi veya çift-önyükleme yapmayı daha zor hale getirebiliyordu. Bir PC’nin “Windows 8 için tasarlandı” logosunu elde etmesi için, güvenli önyükleme açık olarak sunulması gerekiyor ve bu da Sertifika Yetkilisi tarafından imzalanmayan sistemlerin açılmasını engelliyor.


Donanım üreticileri, kullanıcılara güvenli önyükleme özelliğini kapatma şansı veriyorlar. Ancak bunu vermemek de ellerinde – dolayısıyla dilerlerse Windows dışında bir işletim sistemini çalıştırmaya tamamen engel olabilirler. Pratikte çift önyüklemenin tamamen engellenmesi olası görünmese de Linux üreticileri ve Linux Foundation, UEFI’nin nasıl kullanıma geçeceği konusunda endişeliler.


Red Hat ve Canoncial, “UEFI Secure Boot Impact on Linux” adındaki raporda Microsoft’un güvenli önyükleme önerisinin donanım sahibinin denetimini ortadan kaldırdığına ve açık kaynak kodlu yazılımları çalıştırmaya engel olabileceğine dikkat çekiliyor. Windows 8 2012′nin ilerleyen aylarında ortaya çıkacak, ancak rapor, UEFI destekli sistemlerin Windows 8′e hazırlık olarak 2012′nin birinci çeyreğinde çıkabileceğini vurguluyor.
Red Hat ve Canoncial, UEFI güvenli önyüklemenin zararlılara, rootkit’lere karşı avantaj sağladığını kabul ediyor. Ancak Linux ve diğer alternatif işletim sistemlerinin yüklenmesine olabilecek potansiyel etki nedeniyle, açık kaynak üreticileri bazı önerilerde bulunuyorlar.


Bu öneriler arasında “OEM’lerin güvenli önyüklemenin bir firmware yapılandırma arayüzü yoluyla kolaylıkla açılıp kapatılabilmesine izin vermesi”, “sistem firmware’indeki anahtarları yapılandırmaya yönelik standartlaştırılmış bir mekanizma sunulması” ve “donanımın kurulum modunda sevk edilmesi”, dolayısıyla kullanıcıya daha fazla denetim sağlanması var.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
8, çelişkisi, linux, ve, windows


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Windows'a var, Linux'a yok! Dilara GNU, Linux ve UNIX 0 07 Ağustos 2010 23:48
Windows mu Linux mu? Dilara Windows 1 08 Nisan 2009 15:26