IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Eylül 2012, 16:54   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Windows XP Faydalı Bilgiler




Control Panel ( Kontrol Paneli Denetim Masası ) Sistemle ilgili çeşitli ayarlar bu bölümden yapılır
Bunlardan Bazıları : Add Remove Programs ( Program Ekle Kaldır ) Program eklerken veya sistemden silerken kullanılır . Bir programı yüklerken setup.exe dosyasını calıştırmanız da yeterlidir.


Add Hardware : Sisteme yeni bir donanım eklediğinizde eğer işletim sistemi otomatik olarak tanımadıysa aygıt yuklemesi buradan yapılır .

Accessibility Options : Görme veya işitme problemleri olanlar için çeşitli seçenekler yeralır .

Administrative Tools : Yönetici gereçleri Yönetimsel Araçlar : yani sistemi kuran kişinin sistemle ilgili gelişmiş ayarlarını yaptığı bölüm . Örnek local policyler atanması

Display : Görüntü : Ekran ayarlarını buradan yapabileceğimiz gibi , masaüstünde iken mouse u sag tıklayın , “properties” e girin Aynı pencereyi göreceksiniz .

Folder Options : ( Klasör Seçenekleri ) Sistemin tüm fontlarının yer aldığı klasör , Özellikle Grafik işiyle uğraşanlar sistemin kuruluşuda gelen hazır fontlar dısında font kullanacağı için bu klasörü ziyaret edebiliriz . Ben genelde gizli dosya ve klasorleri goster basit dosya paylasımını kullan tiklerini atmak veya kaldırmak icin ziyaret ederim


Folder options kısmına My Documents : Belgelerim Tools : Folder Options seklindede ulasabiliriz .


Internet Options : internet seçenekleri : internetle ilgili güvenlik , gizlilik , bağlantı gibi ayarlar yapılır Bu pencereyi açmak için : Internet Explorerda Menu > Tools > Internet Options tıklamanızda yeterlidir .


Keyboard : Klavye ayarları yapılır .

Mail : Kullancagınız E-posta hesaplarınızı buradan tanımlıyorsunuz .

Network Connections : ( Ağ Bağlantısı ) Networkle ilgili bağlantılar yapılır . Örneğin Bilgisayarın ip adresi verilir veya otomatik alması sağlanır .


Power Options : ( Güç Seçenekleri ) Güç ayarlarının yapıldığı yer örnek power dugmesine basıldıgında pc nasıl bir işlem yapsın veya kac dakika sonra standby moduna geçsin .


Printers and Faxes : ( Yazıcı ve Fakslar ) Yazıcı ve faksların yüklendiği yer . Aynı zamanda Start > Settings > Printer and Faxes kısmından ulasabilirsiniz .

Regional and Language Options : ( Bölge ve dil seçenekleri ) Bölgesel ve dil ile ilgili ayarlar yapılır . Hatırlayınız Windows Xp Veya 2003 veya farklı surumler kurarken yaptığımız ayar .


Scheduled Task : ( Zamanlanmış işler ) Otomatik olarak ve düzenli olarak çalıştırmak istediğiniz iş veya program ayarlarını buradan yapıyoruz .


System : Sistemle ilgili ayarlar yapılır . Ayrıca sistem özellikleri bilgisayar ismi baslangıc ve kurtarma gibi bilgilerede buradan ulasabiliriz . Bu pencereye aynı zamanda Masaüstündeki My Computer > sag tık > Properties > tıkladıgınızdada ulasabilirsiniz .


Taskbar and Start Menu : ( Başlangıç ve görev çubugu menüsü ) Başlangıç ayarları ve masaüstü ile ilgili bazı ayarlar yapılır . Bu pencereye aynı zamanda Masaüstünde ekranın altındaki şerit sağ tık > Properties > den de ulaşabilirsiniz .


User Accounts : ( Kullanıcı Hesapları ) kullanıcı hesaplarını gorebilir bazı ayarları yapabilirsiniz örnek password resetleme grup üyelik işlemleri şifre hatırlatma disketi olusturulması gibi gibi .


Özet : Control Paneldeki bir çok yere farklı yerlerdend ulaşabilirsiniz

Computer Management : ( Bilgisayar yönetimi ) Bilgisayarın yönetiminin yapıldığı ve gelişmiş ayarların yer alduğı yerdir .

My Computer > sag tık > Manage > Computer Management veya > Start > run > compmgmt.msc


Event Viewer : ( Olay Görüntüleyici ) Sistemdeki çeşitli kayıtlar burada tutulur Mesela Sistem logon , programlar veya sistem servisleri ile ilgili hatalar uyarılar bilgiler tutulur .

Shared Folders : ( Paylaşılmış Klasörler ) Shares , Bilgiayardaki paylaşımdaki klasör disk veya kaynakları gösterir .


Local Users and Groups : ( yerel kullanıcı ve gruplar ) Lokaldeki kullanıcı ve grupları ekleyebilir , çıkartabilir ve bilgilerini öğrenebilirsiniz

Start > run > lusrmgr.msc erişebilirsiniz


Performance Logs and Alerts ( Performans ve uyarılar ) Performansla ilgili logların ve uyarılarn tutulması için buradan ayar yapılır .

Start > run > perfmon.msc erişebilirsiniz



Device Manager : ( Aygıt Yöneticisi ) Sistem donanım bilgilerini görebilir , aygıtlarla ilgili hatalu yuklemeler varsa buradan öğrenebilirsiniz . donanım ( Driver ) sürücülerini buradan yukleyebilirsiniz . veya silebilir enable aktif veya disable pasif devre dışı bırakabilirsiniz

Start > run > devmgmt.msc erişebilirsiniz .


Storage ( Depolama ) Verilerin depolandığı aygıtların bilgisi yer alır . Removable Storage : Sisteme takığ çıkarabildiğimiz aygıt bilgisi burada yer alır .


Disk Defragment ( Disk birleştirme ) Diski düzenler . disk performansı artar


Disk Management : ( Disk Yönetimi ) Diski partitiona ayırmak , formatlamak veya çevrim yapmak ( basic disk ten dynamic disk e ) volume olusturmak ( simple , spanned striped , mirrored , raid5 volume ) vb vb gibi diskle ilgili işler buradan yapılır .
Start > run > diskmgmt.msc


Services and Applications : ( hizmetler ve uygulamalar ) Sistemin çalışmasını sağlayan servisleri buradan çalıştırıp durdurabilirsiniz .

Örneğin bilgisayarınızda yer alan MSN Messenger chat programı messenger servisi tarafından çalıştırılır . Siz eğer bu servisi durdurursanız . bilgisayarınızda artık MSN kullanılamayabilir .

Aynı sekilde şirket ici haberleşmede bazen it personelleri tarafından kullanılan bir arac olan net send komut larla mesajlaşma hizmetide bu servis tarafından calısmaktadır


Driver : ( Sürücü ) My Computer > sag tık Properties > Hardware > Device Manager Aygıt ve işletim sisteminin tanışması için gerekli olan yazılımlardır . Her aygıtın kendi yazılımı genelde aygıt ile beraber cd de gelir

Driver Rollback : Örneğin ekran kartı aldık 6 ay sonra ekran kartı uretici firmasının web sitesini ziyaret ettiğimizde güncel sürücünün çıkmış oldugunu görüyoruz . Bu dosyayı bilgisayarımıza indirerek güncel olan sürücüyü sisteme yükleriz . Ancak yüklediğimiz sürücü bir aksilik eseri sistemin yavaşlamasına sebep oldu bu durumda Driver Rollback seçeneği ile ekran kartımızın eski sürücüsünü tekrar geri getirebiliriz . Bu özellik Windows XP ile beraber gelmiştir .

Driver Uninstall : Sürücü bilgilerini bilgisayardan tamamen kaldırır .

Ayrıca aygıt kullanımını Enable ( Aktif ) veya Disable ( Pasif Devre Dışı ) hale getirebiliriz Disable konumu sistem aygıtın sistem tarafından tanınmasını engeller . Sistem aygıtı görmediği için o aygıt için kaynak harcamaz .



Hardware Profile : Farklı kullanıcı profili oluşturmak içindir .

Özellikle laptop kullanıcıları pilin uzun süreli dayanmasını isteyebilirler . Bazı aygıtlar bilgisayar çalıştıgında , kullanılmıyor olsalar dahi güç harcarlar . Buda pilin ömrünü kısaltır . Pil kullanım süresini az da olsa uzatabilmek için “Hardware Profile “ kullanarak yeni profil yaratır ve kullanılmayacak aygıtları Disable ( pasif devre dışı ) getiririz . Bilgisayar ilk başlatıldığı zaman bilgisayarı hangi profilden açmak istersek o profili seçeriz .

My Computer < sag tık > Properties > Hardware > Hardware Profiles > copy diyerek bir isim veririz ve pc miz acılırken bu profili secerek onunla sisteme login oluruz sonra aygıt yöneticisinden hangi donanımları disable yapmak istiyorsak yaparız




User Group : ( kullanıcı gruplar ) Bilgisayarı kullanacak kişileri buradan tanımlarız .

My Computer > sag tık > Manage > Local users and groups > Users > new user yeni kullanıcı eklenir şifre verilir veya şifre değiştirilebilir veya grup üyelik işlemleri yapılabilir .




Task Manager : ( Görev Yöneticisi ) Control + Alt + Delete 3 tuşa birlikte bastığımızda “Task Manager” penceresi açılır .

Application ( uygulama ) Sistemde çalışır durumda olan programların durumunu liste halinde gösterir . Sistem kilitlendiğinde veya tıkandıgında diyelim bir programı normal bir şekilde kapatamıyorsak Programı seçerek End Task” tıklatarak görevi sonlandırırız .


Processes : ( işlemler ) Sistemin çalışması için gerekli olan ve alt tarafta çalışan programları gösterir bu bölümdeki sistem dosyalarını sonlandırdığımızda sistem sorunlu bir şekilde kapanabilir .


Performance : Sistemin o anki kaynak bilgilerini gösterir . Örneğin işlemci yüzdesi veya bellek bilgilerini buradan takip edebilirsiniz


Networking : Bilgisayarın network bağlantı bilgilerini istatistiksel bir şekilde gosterir

Users : Bilgisayarda o anda çalışan veya uzaktan bağlanmış kullanıcıları gösterir baglantıyı kesme veya kullanıcıya mesaj gönderme imkanı sağlar

Örnek olarak remote desktop baglantılarında bu alanda aktif olarak baglı 2 kullanıcı listelenir

__________________
Her$eyimi saf dı$ı ßıraktım korkularımı ßiLe sancıLarım ipi kopan ßir Oltanın ucunda kaLdı ßeLki'de ßir ßaLığın ßoğazında sakLı..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilgiler, faydalı, windows, xp


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
En Faydalı Oyuncaklar Sue Aile Evlilik ve Çocuklar 0 31 Temmuz 2012 12:47
Windows 8'den taze bilgiler Ocean Windows 0 06 Eylül 2011 23:18
Chat İçin Faydalı Bilgiler Süslü Komedi ve Mizah 3 20 Ekim 2008 21:03
En Faydalı Bilgiler Not Edin... Kralice Genel Paylaşım 0 28 Haziran 2008 01:09
Faydalı İncir... Kralice Sağlık Köşesi 1 28 Mayıs 2008 09:20