IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Eylül 2012, 17:03   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ekrandan görüntü alma




Ekrandan görüntü alma

Bir oyun oynayacaksınız; hevesle gidip bir dükkândan oyun aldınız ve bilgisayara kurdunuz. Oyuna tam girerken ekranda bir hata belirdi ve İngilizceniz olmadığından ve de hatanın tam olarak neyi ifade ettiğini anlamadığınızdan ne yapacağınızı bilemediniz ve aklınıza bilen birinden yardım istemek geldi. Ancak bilen birisi bile olsa hatanın ne olduğunu görmeden bir şey yapabilmesi söz konusu değil. Hatanın ne olduğunu uzun uzadıya elle yazmak yerine, ekrandan bir görüntü alıp bilen arkadaşınıza bu görüntüyü gönderdiğinizde hem vaktinizden tasarruf eder, hem de sorununuzu daha çabuk çözebilirsiniz.

Peki, bilgisayar ekranından görüntü nasıl alınır?


Windows Paint

Elbette verdiğimiz basit bir örnek. Günümüz bilgisayar kullanıcıları kendilerini bu alanda yetiştirirken Windows’un sayısız hatalarıyla boğuşmak durumunda kalabiliyorlar.

Onların da ilk başvurduğu yöntem resim alma yöntemidir.
Ancak bunun dışında da elbette ekrandan görüntü almak için birçok nedenimiz var. Nedenimiz her ne olursa olsun, ekrandan görüntüyü en kolay şekilde alacak ve bunu bir görüntü dosyasına çevirecek bir yazılıma ihtiyacımız var. Ancak aslında bir yazılım kurmaksızın da Windows’un bizlere sunduğu bir yazılımla ekrandan kolayca görüntü alabiliyoruz.



Paint ile resim çekme

Paint yazılımından hemen her Windows kullanıcısının az çok haberi vardır. Yazılım, basitçe resim düzenleme yazılımı olsa da, aslında Paint, daha çok ekrandan görüntü almak için kullanılan basit bir araç niteliğinde. Paint ile görüntü kaydetmek oldukça basit olsa da, sunduğu özellikler bakımından oldukça kısıtlı bir yazılım.

Paint ile ekranınızdan resim çekmek için yapmanız gereken tek şey görüntüsünü almak istediğiniz ekrandayken klavyenizin ’Print Screen’ tuşuna basmak. Print Screen’e bastıktan sonra hiçbir şey olmayacaktır görünürde, ancak o an ekranınızda olan görüntü aslında kaydedilmiştir bile. Fakat Print Screen’e basmak, görüntüyü elde etmemiz için yeterli bir adım değil. Bundan sonra Paint yazılımını açıp Düzen>Yapıştır ’ı seçmemiz gerekiyor.

Bu sayede ekrana çektiğiniz ekranın karesi gelecektir. Ölçülerini basitçe değiştirebileceğiniz resimi kaydetmek için ise yapmanız gereken şey sadece Dosya>Farklı Kaydet yolunu kullanmaktır. Ancak resmi kaydederken dosya formatının JPG olmasına dikkat edin. BMP, sıkıştırılmamış görüntü formatı olduğundan fazla yer kaplayabilir.



SnagIt

Windows’un altında yer alan Paint, resim çekme işlemini basitçe icra edebiliyor. Ancak bu konuda daha profesyonel ve pratik yazılımlar da yok değil. Bu yazılımlar sayesinde resim çekmek gerçekten çocuk oyuncağı.

Resim karesi alabilme konusunda oldukça hüner sahibi olan SnagIt yazılımının 8. Versiyonu bugünkü makalemizin konusunu oluşturuyor. SnagIt ile resim çekmek çok kolay.

SnagIt yazılımının son sürümünü indirmek için tıklayın.

SnagIt ile ekrandan görüntü alma (1)

SnagIt yazılımını kurduysanız artık resim çekmenin kolaylığını yaşamanızın vakti gelmiş demektir. Oldukça pratik hale gelen resim çekme işlemi için gene Print Screen tuşunu kullanıyoruz.

Ancak SnagIt, elbette Paint gibi tekdüze bir yazılım olmadığından ve ana işlevinin resim çekmek olmasından ötürü bazı farklı opsiyonları mevcut.

Şimdi sırasıyla SnagIt’in kullanıcılarına sunduğu bu farklı ve de kullanımı pratikleştiren opsiyonlarını inceleyelim.



SnagIt ile ekrandan görüntü alma (2)

Öncelikle SnagIt Windows altında çalışırken Windows Saat’inin olduğu çubukta yer alır ve yazılımın devrede olduğunu bu şekilde görebilmeniz mümkün.

Karşımıza gelen ilk ayarlar ise şunlar: Region, Windows, Full Screen, scrolling Windows ve web page.

İlk olarak Region özelliğine bir göz atalım. Region opsiyonunu seçtikten sonra yazılımı görev çubuğuna indirin. (Bunun için ’X’ tuşuna tıklayabilirsiniz, yazılım kapanmayacaktır). Ardından Print Screen tuşuna basın. Bu tuşa bastığınız anda ekrana yazılımın imleci gelecektir. Ekranı o an donduran SnagIt yazılımı, sizin ekranda bulunan görüntünün dilediğiniz bölgesini alabilmenizi sağlar. Bu işlemden sonra yapmanız gereken tek şey bölgeyi seçtikten sonra farenizin tuşundan elinizi çekmek. Ardından program sizi kendi menüsüne ***ürecektir. Bu adımda Farklı Kaydet ile aldığınız kareyi kaydedebilirsiniz.



SnagIt ile ekrandan görüntü alma (3)

Windows seçeneği aktifken ise durum biraz daha farklıdır. Print Screen tuşuna bastığınızda ekranda yer alan pencereler arasında bir seçim yaparsınız. Bu sayede dilediğiniz pencerenin, özellikle el ile kendiniz uğraşmadan, dilediğinizce resmini çekebilirsiniz.



SnagIt ile ekrandan görüntü alma (4)

Full Screen özelliğini açtığınızda ise aynen Windows Paint yazılımında olduğu gibi o an ekranda ne görüyorsanız o ekranın tamamı hafızaya alınır ve bu şekilde size sunulur. Yani bu opsiyon ile Paint’in size sunduğu özellik arasında bir fark yok.



SnagIt ile ekrandan görüntü alma (5)

Scrolling Windows ise bu yazılımın sunduğu bir diğer çarpıcı özellik aslında. Bir Word dosyası üzerinde çalıştığınızı varsayalım. Ancak belgedeki yazılar uzun olduğundan çubukla aşağıya doğru kaymanız gerekebilir. Peki, bir tek karede birkaç sayfa dokümana nasıl yer verebilirsiniz?

Bunun için yapmanız gereken bu opsiyon aktifken Print Screen tuşuna basmak ve ardından araç çubuğunu aşağıya doğru kaydırmak. Farenin tuşunu bırakana kadar, ekranda ne gördüyseniz aynen hafızaya alınacaktır.



Resim formatlarını çevirme

SnagIt ile resim formatlarını da birbirine çevirme şansınız var. Yazılım penceresi açıkken pencerenin solundaki Related Tasks kısmına gelelim. Burada Convert Image seçeneğini göreceksiniz. Bu kısma tıkayın ve devam edin. Ardından hangi dosyanın formatını çevirmek istiyorsanız ’Add Files’ bölümünden onu seçin. Bir sonraki adımda ise seçtiğiniz resim dosyasını hangi formata çevirmek istediğinizi ’File Format’ kısmından ayarlayabilirsiniz.

__________________
Her$eyimi saf dı$ı ßıraktım korkularımı ßiLe sancıLarım ipi kopan ßir Oltanın ucunda kaLdı ßeLki'de ßir ßaLığın ßoğazında sakLı..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
alma, ekrandan, görüntü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mavi ekrandan korkmayın! Slipknot Windows 0 05 Mayıs 2010 16:38
Web Cam'den Görüntü Alma Spacely Delphi 1 26 Nisan 2010 21:10
Web Cam'den Görüntü Alma Dilaold Delphi 0 16 Nisan 2010 12:35
kanal mesajlarinda bir nickin yazdigini ekrandan silebilirmiyiz? Flyman mIRC Scripting Sorunları 10 14 Aralık 2008 13:11