IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Eylül 2012, 17:11   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Erişilebirlik Seçenekleri




ERİŞİLEBİLİRLİK SEÇENEKLERİ

Erişilebilirlik Seçenekleri, engelli bilgisayar kullanıcılarına daha fazla kullanım kolaylığı sunmak için hazırlanmış ilave fonksiyonların bütünüdür. Buna rağmen, özel durumlar için düşünülmüş olan bu ilave özellikler, bilgisayar uzmanları için bazen hayal kurtarıcı bazen de zaman kazandırıcı olabilirler. Bu özellikler bazen de fayda sağlamaktan ziyade, yaptığınız işlemleri daha eğlenceli ve kolay bir hale getirebilmektedirler.

Erişilebilirlik Seçenekleri penceresine ulaşmak İçin "Başlat" menüsündeki "Denetim Masası" satırına tıklayın. Burada "Erişilebilirlik Seçenekleri" simgesinin bulunduğunu göreceksiniz. Simge üzerine tıkladığınızda ekrana gelecek olan yeni pencere, farklı ayarlara ulaşmanızı sağlayan sekmelere ayrılmıştır.

1- Klavye

• Yapışkan Tuşlar

Windows ile çalisirken, çesitli işlemleri yerine getirmek için birden fazla tuşa aynı anda basmanız gerekebilir. Örnegin seçili bir veriyi kopyalamak için "CTRL" ve "C" tuşlarına aynı anda basılmalıdır. Çesitli sebeplerden dolayı aynı anda iki veya daha fazla tuşa basma yeteneğinden mahrumsanız, Windows’un "Yapışkan Tuşlar" özelligini kullanabilirsiniz. Bu özellik, her seferinde sadece tek bir tuşa basarak, klavye kısayollarını kullanmanızı sağlar. Diğer bir İfadeyle; "CTRL" tuşuna baslığınızda, başka bir tuşa basıncaya kadar "CTRL" tuşunun (sanal olarak) basılı kalması sağlanır. Bu sayede, seçili bir veriyi kopyalamak için öncelikle "CTRL" tuşuna basmanız ve bırakmanız, daha sonra da "C" tuşuna basmanız ve bırakmanız yeterli olacaktır.

• Süzme Tuşları

Az önceki durumun aksine, bazen de aynı karaktere yanlışlıkla birden fazla kez basılması veya aynı karaktere uzunca bir süre basılması söz konusu olabilir. Bu gibi bir durumda, klavyenizin hareketlerinize karşi daha kaba ve duyarsız hale gelmesini isteyebilirsiniz. Windows’un "Süzme Tuşları", tam da bu noktada devreye girer ve tekrarlanan klavye vuruşları ile uzun süre basılı kalan klavye tuşlarının görmezlikten gelinmesini sağlar.

• Geçiş Tuşları

"Geçiş Tuşları" olarak adlandırılan bu özelligi aktif hale getirdiğinizde; klavyedeki "CAPS LOCK", "NUM LOCK" veya "SCROLL LOCK" tuşlarına her basışınızda Windows sizi sesli olarak uyaracaktır. Sistem tarafından üretilen sesler PC kasasından çikan basit bir "bilip" sesinden ibaret olacaktır. Bu özellik, klavyedeki bu üç tuşa yanlışlıkla basmanızı önlemek için güzel bir çözümdür. Böylece, yanlışlıkla "CAPS LOCK" tuşuna bastığınız İçin farkında olmadan büyük harfle yazı yazmak gibi sorunları kolaylıkla ortadan kaldırabilirsiniz.

2- Ses

• Ses Nöbetçisi

"Ses Nöbetçisi’ni kullan" seçeneğini aktif hale getirdiğinizde, Windows içerisindeki her sesli uyarıya karşilık olarak, ekrana bir görüntü efektinin gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu sırada ekrana gelecek görüntülü efektler, farklı yoğunlukta ve tipte olabilirler: Özellikle işitme güçlüğü çektiginiz veya sisteminize bağlı bir hoparlörün bulunmadığı durumlarda, "Ses Nöbetçisi" özelligi çok kullanışlı olabilir.

• Ses Göster

"Ses Göster" özelligi, aslında "Ses Nöbetçisine oldukça benzer. "Ses Göster’i kullan" seçeneğini aktif hale getirmeniz durumunda görüntü efektlerine ek olarak, ekranda yazılı bir uyarı da belirecektir.

3-4- Ekran

• Yüksek Karşitlık

"Görüntü" sekmesindeki "Yüksek Karşitlık Kullan" kutucuğunu işaretleyerek ve "Uygula" düğmesine basarak aktif hale getirebileceğiniz bu seçenek, Windows’un arayüzünün yüksek karşitlık ilkelerine uygun olarak ekrana gelmesini sağlar. Yani siyah fon üzerinde beyaz yazılar, büyük harfler ve net görünen simgeler... Tabii ki, Windows’un standart olarak sunduğu "Yüksek Karşitlık" ayarına ek olarak kendi belirlediğiniz bir görsel temayı da aktif hale getirmek isteyebilirsiniz. Bunun için penceredeki "Ayarlar" düğmesine basmalı ve onlarca farklı tema arasından seçiminizi yapmalısınız.

5- Fare

• Fare Tuşları

Bu özellik, ekrandaki fare işaretçisinin klavyedeki sayısal (nümerik) tuşların yardımıyla yönetilmesini sağlar. Fareniz aniden bozulduğunda veya ekran üzerinde dikkat isteyen küçük ve kesin kaydırmalar yapmanız gerektiğinde, "Fare Tuşları" özelligi çok faydalı olabilir ve işinizi bir hayli kolaylaştırabilir. Eğer dilerseniz, daha ayrıntılı ayarlara ulaşmak İçin "Ayarlar" düğmesinden de yardım alabilirsiniz.

6- Genel

Bu sekme içerisinde, "Erişilebilirlik Seçenekleri" ile ilgili genel ayarlar bulunmaktadır. Örnegin Erişilebilirlik Seçeneklerinin belli bir süre kullanamazlarsa kapatılması için gerekli olan ayarı bu sekmenin yardımıyla gerçekleştirebilirsiniz. "Seri Tuş Aygıtları" başlığı ise, engelliler için tasarlanan özellesmis çevre birim ünitelerinin kullanımıyla ilgili ayarları yapmanızı sağlayacaktır.



İPUCU: TÜM KULLANICILAR İÇİN

Normalde sadece engelli kimseler tarafından kullanıldığını düşündüğümüz Erişilebilirlik Seçenekleri, aslında günlük hayatta hepimiz için faydalı olabilirler. Örnegin kullanıcının klavye veya fare gibi bir çevre birim ünitesine çesitli sebeplerle ulaşamadığı durumlarda, Erişilebilirlik Seçenekleri can kurtaran görevini üstlenebilirler ve işimizin yanda kalmasını engelleyebilirler.

__________________
Her$eyimi saf dı$ı ßıraktım korkularımı ßiLe sancıLarım ipi kopan ßir Oltanın ucunda kaLdı ßeLki'de ßir ßaLığın ßoğazında sakLı..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
secenekleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
2011 Bot Seçenekleri Afrodit Ah Kadınlar 0 01 Ekim 2010 21:02
HTML menü seçenekleri Yaramazjocuk HTML/CSS/JavaScript 1 16 Eylül 2010 18:01
Görünüm Seçenekleri (theme) 7610 mIRC Scripting Hazır Kodlar 7 23 Haziran 2007 14:23