IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Mayıs 2008, 11:54   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Microsoft SharePoint Portal Server Kurulumu




SharePoint Portal Server Nedir?

SharePoint Portal Server uygulaması, şirket içindeki departmanlar arasında dolaşmak ya da müşterilerin bulunduğu yere gitmek yerine, birbirlerinden uzak yerlerde çalışanlara yönelik portallar kurarak gereksinm duyulabilecek tüm bilgilerin paylaşılması için oluşan çözümlerin birleşmesi sonucu ortaya çıkan bir Microsoft Sunucusudur. Sharepoint Portal Server uygulaması üç önemli başlık altında düşünülebilir;
• Bilgi Paylaşımı
• Doküman Yönetimi
• Gelişmiş Arama Fonksiyonları.

Bu üç ana başlık Sharepoint Portal Server 2001 uygulamasının yapı taşlarını oluşturur. Ayrıca, şirket içinde kullanılan tüm bilgilerin son kullanıcı için kullanımı çok basit olan arama motorları aracılığıyla veya kategorileştirilmiş görünümler sayesinde kolayca ulaşılabilir hale getirilmesi SPPS 2001’in en büyük avantajlarından sayılabilir. Tüm bu işlemleri çalışanlar tarafından yeni bir program öğrenmeye gerek olmayacak şekilde yapmak ise çok önemli bir avantajıdır. Sadece Office, Internet Explorer ve Windows Explorer kullanım bilgisi, Sharepoint Portal Server kullanımı için yeterli olmaktadır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Portal ve Kurumsal Portal Nedir?

Portal:
Bütün bilgi ve servislere tek ara yüzden, tek noktadan ulaşılabilen web sayfalarına portal denir. Kurumsal Portal ise şirketlere özgü elektronik ortamlarındaki tüm kaynakları bir araya getiren ve herkesin mümkün olduğunca kolay kullanmasını sağlayan iş masaüstleri diye tanımlanır. Herşeyin bir portal olarak adlandırıldığı günümüzde, gerçek bir portal ancak farklı uygulamalardaki bilgileri toplayarak tek bir ortamda kullanıcılara toplam iş bakışını verebiliyorsa 'intranet' ya da 'kurumsal portal' olarak adlandırılabilir. Portalın kurulumu kolay olmalıdır ve portal, maksimum şekilde fayda sağlamak üzere kuruluşun özel ihtiyaçlarına göre ayarlanabilmelidir.

SharePoint Portal Server’ın Avantajları?

Microsoft Sharepoint Portal Server bir doküman yönetim sisteminde aşağıdaki özellikleri kapsamaktadır;
• Doküman check-in/check-out (belgenin üzerinde ortak çalışma) SPPS 2001Office 2000 ve Office XP’nin menülerinden direkt olarak erişilebilecek check-in ve check-out özelliklerini sunmaktadır.Office belgelerini açarken otomatik olarak check-out yapma ya da saklama durumlarında otomatik olarak check-in yapma özellikleri, kullanıcı hatalarından dolayı belgelerin sistemin dışında kalmasına engel olmaktadır.
• Versiyon kontrolü (istenen versiyona geri dönebilme ve versiyonların takibi) SharePoint Portal Server’ın belge düzenleme, düzenlenmiş belgeyi kısaltma ve eski haline geri çevirme gibi belge yönetimi ve takibi özelliklerinden yararlanarak belge üzerinde daha önceden yapılan değişiklikleri izleyebilirsiniz.
• Yayınlanma (belgelerin bir onay mekanizmasından geçerek intranette yayınlanması) Belge onay sürecini doğrudan uygulamadan planlayabilirsiniz. Bu süreçte kullanıcılar, belgelerle ilgili olarak doğrudan belge içerisinde seri veya paralel onay süreçleri belirleyebilirler.

•Güvenlik (belgelere herkesin hakları ölçüsünde erişebilmesi) Genel kullanıma yönelik belgeleri yayımlamak ve oluşturmak için tek adımlı bir süreç yardımıyla belge güvenliğini kolayca yönetebilirsiniz.. Erişim denetimi, çalışan kişi tarafından yönetilmektedir. Bu şekilde yöneticiler çalışma alanına üye ekleyebilir ve burada yayımlanan içerik ile ilgili olarak güvenliği denetleyebilirler.
•İndeksleme ve arama (belgelere birer profil atanması, belgenin içindeki kelimelere göre otomatik olarak kategorize edilmesi ve aranılan kelimelere göre gelen belgelerin görüntülenmesi)
•Belge içi tartışmalar ve Office belgelerine abonelik özellikleri, kullanıcıların değişikliklerden haberdar olmaları.
Yenilenmiş arama teknolojisi:

SharePoint Portal Server’ın esnek bir şekilde arama yapmaya olanak veren kullanıcı ara yüzü, kullanıcıların lokal dil, mantıksal ve diğer sorgu işlemlerini kolayca yapmalarına olanak sağlamaktadır. Ayrıca, kullanıcı ara yüzü sayesinde kullanıcılar arama içerisinde kolayca arama yapabilir; en iyi sonuç ve en ilgiliden en az ilgiliye göre sıralanmış sonuçlar alabilirler.
En önemli kurumsal içeriğe erişim:

Microsoft Sharepoint Portal Server, bir organizasyonun temel bilgi kaynakları için hazır destek sunmaktadır. Bir sihirbaz ile yönlendirilen ara yüz sayesinde, belirlenmiş koordinatörler (site coordinator) Windows Server dosya sunucularından, Exchange Server Public Folder’ları, Lotus Notes/Domino Server veya herhangi bir web sunucusunda saklanan bilgileri indexleyebilmektedirler.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Microsoft Sharepoint Portal Server 2001, organizasyonel içerik güvenliği talimatlarına uygun hareket ederek, Windows dosya sistemi, Exchange Server Public Folder veya Lotus Notes Server’da bulunan her türlü bilgi ile ilgili güvenlik bilgisini yakalayıp, arama sonuçlarını da kullanıcının güvenlik seviyesine göre sunmaktadır. Microsoft Sharepoint Portal Server 2001, uygulama geliştiricilerin diğer içerik kaynaklarını indeksleyebilmelerine olanak veren bir uygulama programlama ara yüzü (API) desteğini de sunarak, bu sayede organizasyonların tam olarak aradıkları içeriğe ulaşabilmelerini sağlıyor. SharePoint Portal Server, aynı zamanda Office 95, Office 97, Office 2000 ve Office XP belgeleri, HTML belgeleri, TIFF belgeleri ve metin belgeleri hazır desteği gibi en sık kullanılan belge türlerine erişim sağlıyor. WordPerfect, PDF gibi diğer belge türleri de endüstri standardına dayalı filtre modeli sayesinde kullanılabiliyor.

Bilgilerdeki değişikliklerden haberdar olma:

Microsoft Sharepoint Portal Server’ın kullanıcı üyelik teknolojisi, internet haber gruplarındaki yüz binlerce kullanıcı için tasarlanmıştır. Kullanıcıların takip etmek istedikleri aramalara, belge değişikliklerine veya belirli konu başlıklarına abone olmalarına olanak sağlamaktadır. Bir kullanıcı, portalda belirli bir konu başlığına üye olduğunda, değişiklikler kendisine düzenli aralıklarla veya değişiklik olduğunda hemen portal veya e-posta aracılığıylabildirilmektedir. SharePoint, web yöneticilerinin belirli belgeleri veya içeriği öncelikli veya en iyiler olarak belirleyebilmesine olanak vererek, kullanıcıların en iyi bilgiye en hızlı şekilde ulaşabilmesini sağlamaktadır. Bu şekilde belirli bir bilgiye ulaşmak isteyen bilgi çalışanları, ilk olarak aradıkları ile en ilgili olan bilgiye ulaşabilmektedirler.

İlgili içeriği otomatik olarak kategorilendirme:

SharePoint’in otomatik olarak kategorilere ayırma teknolojisi, belgelerin belirli bölümleri için bazı kurallar ve anahtar sözcüklerden oluşan ortak bir sözlük kullanıyor. Bu sayede koordinatörler SPPS’yi sunucu tarafından indekslenen içeriği otomatik olarak kategorilere ayıracak şekilde kurabilmektedirler.

Ölçeklenebilir ve yönetimi kolay arama özelliği:

SharePoint Portal Server, tamamıyla Web Part teknolojisinden oluştuğu için, kolaylıkla iş ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilebilir. Müşteriler, SharePoint Portal Server’ı genişletebilirler ve web uygulama işlevselliği ekleyebilirler. Esnek içerik sunum özelliği, yeni içeriği manuel modda, belirlenen belirli bir zamanda, artırmalı modda (bu şekilde yöneticiler yalnızca yeni içeriği ve yeni içerikte meydana gelen değişiklikleri indeksleyebilirler), uyarı modunda (diğer sunuculardan uyarı gelmesi şeklinde) veya uyarlama modunda (SharePoint paylaşımları ve konumları ölçer ve en sık değişen içeriği proaktif olarak indeksler) indekslemek üzere ayarlanabilmektedir. Microsoft Sharepoint Portal Server, performans ölçüm ve olay izleme destek araçları ve yedekleme/yeniden yükleme gibi standart sistem yönetim işlevleri için Microsoft Management Console (MMC) ek bileşenleri sunmektadır. Microsoft Sharepoint Portal Server’ın indeksleme teknolojisi, binlerce sunucu üzerindeki milyonlarca belgeyi indekslenirken, indeks ile ilgili olarak on binlerce kullanıcı tarafından sorgulama yapılabilme kapasitesine sahiptir.

SharePoint Portal Server için Minimum Donanımsal Gereksinimler? • İşlemci :Pentium III ve/veya üstü
• İşletim Sistemi: Windows 2000 Server + ServicePack1 veya Windows 2000 AdvancedServer + ServicePack1
• Internet Information Service (IIS) 5.0 (SMTP servisi dahil.)
• Sanal Bellek: Min. 256 MB Ram
• Sabit Disk Alanı: Min. 550MB boş alan

SharePoint Portal Server 2001 ile Microsoft Exchange Server 2000’in Uyumu:
SPS kurulacak makinede Microsoft Exchange Server 2000 SP1 sürümü bulunabilir. Ancak öncelikle Exchange Server 2000 kurulması ve üzerine en az SP1 kurulması şart. Bunun nedeni her iki uygulamanın da sisteme Web Storage Servisini kurması. SPS, sistemde varolan Web Storage Servisini güncelleyebilirken, Exchange server kurulum sırasında bu servisin sistemde olması durumunda kurulumu kesiyor. Ayrıca SPS Microsoft Search servisini de güncelliyor. Tüm bu servisler SPS’in daha iyi doküman yönetimi ve arama işlemlerini yapmasını sağlıyor. Ayrıca SPS kurulumu sırasında makinede Exchange Server bulunması durumunda, bir süre Microsoft Exchange Information Store (M***changeIS) servisinin durması gözlemlenebilir. SPS ve Exchange Server ortak bir çok servis çalıştırıyorlar. Eğer bu iki uygulama bir makinede çalışırken SPS’in makineden kaldırılmasına karar verilir ve uygulanırsa, makinede bulunan Exchange Server, SPS’in kaldırılmasından sonra normal bir şekilde çalışmasına devamediyor. Tam tersi bir durumda, makineden Exchange Server kaldırılmak istenirse, aşağıdaki listede bulunan tüm servislerin tek tek yeniden başlatılması şarttır.

--> Internet Information Service (IIS) Admin Servisi
--> Document Management Servisi
--> Exchange Information Store Servisi(ExchangeIS)
--> SMTP Servisi (Simple Mail Transfer Protocol)
-->
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Publishing Servisi (WorldWideWeb)
--> NNTP Servisi (Network News Transport Protocol)
--> Exchange Message Transfer Agent (MTA) Stacks
--> Exchange Post Office Protocol version 3 (POP3)
--> Exchange Internet Message Access Protocol version 4 (IMAP4)
--> Exchange Routing Engine

Microsoft SQL Server ve Sharepoint Portal Server 2001 Uyumu: Makinede SQL Server 7.0 veya 2000 versiyonları çalışırken Sharepoint Portal Server 2001 uygulamasını yüklemeniz halinde, Exchange Server senaryosunda olduğu gibi makinede bulunan MSSearch servisi güncellenecektir. Bu işlem tüm indexlerdeki full-text formatın güncellenmesine neden olacağı için, bir kaç saate kadar sürebilecek bir işlem olabilecektir. Bu da varolan indekslerin büyümesine sebep olabilir. Tam tersi bir durumda ise, yani SPS yüklü olan makineye SQL Server yüklenmesi durumundaysa, servislerde herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Onun yerine SQL Server sistemde varolan güncel MSSearch servisini kullanarak kuruluma devam edecek ve indeksleri o şekilde dizayn edecektir.


SharePoint Portal Server 2001 Hangi Dillerde Bulunmaktadır?

--> • English
--> • German
--> • Japanese
--> • French
--> • Spanish
--> • Italian

**SharePoint Portal Server Ürününün diliyle, uygulamanın üzerine yüklü oldugu sunucunun işletim sisteminin dili aynı olmak zorunda degildir.
**SharePoint Portal Server Ürünü ile uzerinde calısan Çalışma Alanlarının (Workspaces) dilleri aynı olmak zorundadır.

Sharepoint Portal Server 2001’in Kurulumu:
  1. Öncelikle SharePoint Portal Server 2001 uygulamasını yapacagınız sunucunun, yeterli donanımsal ve yazılımsal gereksinimlere sahip olup olmadıgı kontrolu yapılmalı. Ayrıca gereksinimlerin saglanması durumunda bile SPPS 2001 kurulmadan once İşletim Sistemi uzerinde gereken en son guvenlik ve virus guncellemelerinin yapılmıs oldugu kontrol edilmeli.(Virus guncellemeleri yapıldıktan sonra sunucu uzerinde herhangi bir anti-virus programı aktif olarak calısır durumda bırakılmamalıdır. bu adımda eğer bir anti-virüs programı çalıştırıyorsak kurulum sonrası yapacağımız çalışma alanı (Workspace) yaratımı ile ilgili adımlarda hata alma olasılığımız fazladır.)
  2. Sisteme local veya domain administrator haklı bir kullanıcı ile logon olunmalı.
  3. SharePoint Portal Server 2001 Cd’si takılır. Autorun olarak calısan CD’den Readme.txt Dosyası okunarak kurulum için gereken ayrıntılar ögrenilir.
  4. Daha sonra Server Installation seçeneği ile kuruluma başlanır.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sekil 1- Autorun ile gelecek ilk sayfada Server İnstallation secilerek kuruluma baslayınız.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sekil 2- SharePoint Portal Server Kurulum Sayfalarına hoş geldiniz bölümü NEXT yapılarak geciniz.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sekil 3 – Lisans Sözleşmesinin yayımlandığı sayfa okunduktan sonra sözleşme eğer kabul edilecekse “I agree” seçiniz ve NEXT ile geçiniz.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sekil 4 – SharePoint Portal Server’ın Sunucunuzda hangi klasore kurulmasını istediginizi belirtip NEXT ile geçiniz.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sekil 5 – SharePoint Portal Server üzerinde yapılacak İntranet ve Extranette edinilen bilgilerin indexleme işlemi sonucunda bu dosyalar üzerinde yetkili olacak kişinin kullanıcı ismini, şifresini ve elektronik-posta adresini girip NEXT ile geçiniz.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sekil 6 – Web Storage System, Microsoft Search ve SharePoint Portal Server kurulum dosyaları sunucunuza yuklenecektir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sekil 6 – Sekil 5’deki kurulum sona erdikten sonra, automatic olarak yeni bir “çalışma alanı” (workspace) oluşturma sihirbazı ekrana gelecektir.NEXT yaparak bu ekranı geçiniz.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sekil 7 – Yeni Kuracagınız Çalışma alanına (Workspace) vereceginiz isim ve bu çalışma alanı hakkında açıklayıcı bi yazı yazınız ve NEXT ile geçiniz.

pcguvenlik.com


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
microsoft, sharepoint, portal, server, kurulumu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Microsoft visual studio 2010 kurulumu aSpeNDos C# 0 08 Mart 2013 16:24