IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Ağustos 2021, 07:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dışkınızın Rengi ve Şeklinin Sağlığınız Hakkında Söylediği 12 Şey




Kulağa nahoş gelse de dışkınızın rengi ve şekli, vücudunuzun size gönderdiği sinyaller hakkında önemli bilgiler verir. Renk değişikliklerinin olası nedenlerini öğrendikten sonra artık dışkınızı daha dikkatli incelemek isteyeceksiniz.
Normal bir dışkının rengi bildiğiniz üzere kahverengidir. Yediklerinize bağlı olarak zaman zaman rengi değişebilir ancak belirgin bir neden olmaksızın ani bir renk değişikliği olduğunda bunu bir vücut alarmı olarak görmekte fayda var. Peki hangi renk ve şekil ne anlama geliyor olabilir? İnceleyelim:

Beyazımsı, grimsi veya kil rengi bir dışkı, karaciğer ve safra kesesi ile ilgili sorunlarla ilişkilidir. Tıkalı safra kanalları, safra taşları, siroz gibi pek çok sorunun işareti olabilir.




Kahverengi dışkı üzerinde beyaz mukus varsa Crohn hastalığının bir işareti olabilir.

Yeşil ağırlıklı bir renk, klorofil bakımından zengin sebzelerin (ıspanak gibi), içeceklerde bulunan yeşil gıda boyasının ve demir takviyelerinin fazla tüketilmesinden kaynaklanabilir. Yeşil rengin nedeni yiyecekler değilse dışkınızın sindirim sistemini çok hızlı geçtiği anlamına gelir.

Sarı renkteki dışkı, tıkalı safra kanallarının ve zayıf yağ emiliminin bir işareti olabilir. Kronik pankreatit, çölyak hastalığı ve kistik fibroz gibi sorunların da işareti olabilir. Pankreas tarafından üretilen enzimlerin eksikliğinden kaynaklanır. Sarı olması her zaman kötü bir nedenden dolayı olmayabilir. Havuç gibi yiyecekleri veya sarı renkli içecekleri çok fazla tükettiğinizin bir işareti de olabilir.

Siyah renkli dışkı, ilaç alımı (aspirin, ibuprofen ve demir takviyeleri gibi) veya bağırsaklarda kanama nedeniyle ortaya çıkabilir. İkincisi durumdankaynaklıysa acilen doktora görünmeniz gerekir. Yaban mersini veya meyan kökü gibi siyah ve mavi yiyecekler de bu rengin oluşmasına neden olabilir ki çok daha yaygın bir nedendir.

Kırmızı dışkı genellikle pancar, renkli içecekler, domates gibi yiyecekler tüketildiğinde oluşur ancak nedeni bu değilse doktorunuza görünmelisiniz. Çünkü anal fissür veya hemoroit, ülseratif kolit ve hatta kanser gibi daha ciddi bir nedeni olabilir. Dışkınızda kan olması ciddi bir sağlık sorunu belirtisidir.


Dışkı türlerini ayırt etmek için Bristol Kraliyet Hastanesi'nden bilim insanları bir dışkı çizelgesi oluşturdu. 7 tür dışkı bulunuyor ve her şeklin bazı nedenleri var. İşte dışkı şeklinin değişmesinin olası nedenleri:




Şekli: Fındık veya keçi dışkısını andıran katı topaklar.
Anlamı: Şiddetli kabızlık.
Bu tür dışkı, vücudunuzun lif içermediğini söyler. Bu sorunu düzeltmek için kepekli makarna, yulaf, ahududu ve mercimek gibi lif bakımından zengin ürünler tüketebilirsiniz.

Şekli: Sosis şeklinde, iri ve yumrulu.
Anlamı: Kabızlık.
Bu tür dışkı da lif eksikliğinden kaynaklanır. Uzun süreli ishal ilacı alımı ve fiziksel aktivite eksikliği de kabızlığa neden olabilir. Daha fazla meyve ve sebze yiyip egzersiz yaparak bu sorunu aşabilirsiniz.

Şekli: Çatlak sosis şeklinde.
Anlamı: Normal dışkı.
Bu tip bir dışkınızın olması iyiye işarettir. Yine de yürüyüş yapmaya ve daha fazla su içmeye devam edin.

Şekli: Yumuşak, sosis şeklinde ve pürüzsüz.
Anlamı: Mükemmel dışkı.
Beslenmenizi bu şekilde sürdürmeye ve stres altında olmamaya devam edin.

Şekli: Belirgin kenarlı yumuşak topaklar.
Anlamı: Hafif ishal.
İrritabl bağırsak sendromunun da bir işareti olabilir. Muz, kraker, patates gibi yiyecekler yemeyi deneyebilirsiniz..

Şekli: Düzensiz kenarlı kabarık parçalar.
Anlamı: Hafif ishal.
Daha fazla su için, haşlanmış patates ve muz yemeyi tercih edin. Imodium veya Pepto-Bismol gibi bazı OTC'leri(reçetesiz ilaç) de denemek isteyebilirsiniz. Sorun 2 günden fazla sürerse bir doktora danışın.

Şekli: Katı parça içermeyen sıvı.
Anlamı: Şiddetli ishal.
Gıda zehirlenmesi, laktoz intoleransı, bakteriyel enfeksiyon veya ilaç alımı gibi çeşitli nedenleri olabilir. Dehidrasyonu önlemek için bol bol su için. Belirtiler 2 gün içinde geçmezse veya ağrı hissederseniz bir doktora danışın.

Artık bu bilgileri öğrendiğinize göre bir sonraki tuvalet ihtiyacınızda dışkınıza daha bilmiş bir tavırla bakabilirsiniz.

Kaynak: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

__________________
Yazılanı' Yaşamaya Devam.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dışkınızın rengi ve şekli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türk milleti hakkında söylediği sözlerden dolayı tepki çeken Kim Kardashian'ın YouTube hesabı hacklendi Oktayy Magazin Haberleri 0 28 Nisan 2020 15:33
Dilinizin sağlığınız hakkında verdiği önemli ipuçları NerqiS Ağız ve Diş Sağlığı 0 22 Kasım 2018 21:45
Bebek Sarısı Saç Rengi Hakkında Beatrice Saç Modelleri ve Bakımı 1 27 Mart 2018 22:56
Tırnaklarınız sağlığınız hakkında ne söylüyor? Zen Kadın Sağlığı 0 18 Şubat 2012 16:33
Dekoratif Mum Rengi ve Şeklinin Seçimi Kalemzede Ev Dekorasyonu 1 30 Eylül 2011 14:49