IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 17 Kasım 2008, 16:51   #1
Kralice
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mutfak İçin Pratik ßilgiler...





-Annemizin Zeytinyağlıları

Zeytinyağlı yemek pişirirken bir türlü annenizin pişirdiği lezzeti yakalayamamaktan şikayet ediyorsanız... Bir adet kesme şeker eklemeniz yeterli

-Artan Pilav İçi

Bazen pilavınız fazla geliyor ve ertesi güne kalıyor. Ancak artan bu pilavı tadı bozulacağı için ısıtamıyorsunuz ama dökmek de istemiyorsunuz. Artan pilavıdeğerlendirmek için çorba ya da bazı sulu yemeklere ilave edebilirsiniz. Ancak pirinç ilavesini hep en sona bırakın. Aksi taktirde, zaten pişmiş olan pirinç lapalaşır.

-Bal Saklarken

Hem çok faydalı, hem de çok lezzetli olan bal, özellikle kahvaltı sofralarımızda büyük bir önem taşır. Fakat kısa sürede şekerlenmesi gerçekten çok sinir bozucudur. Oysa ki, bal kavanozunu karanlık bir yerde saklayıp, kapağını çok sıkı kapamaya özen gösterirseniz uzun süre lezzetini korur.

-Balık Kokusu

Eğer balık kokusunu mutfağınızdan pencereleri açtığınız halde çıkartamadıysanız ekmek dilimlerini tost makinesinde kızartın, kızartırken çıkan buhar balık kokusunu alacaktır.

-Bayat Ekmekler

Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın. Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun. Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın.

-Bayatlayan Bisküviler

Bisküviler, paketini açtıktan kısa bir süre sonra yumuşayıp, bayatlar. Bayatlayan bisküvileri atmak yerine, değişik tatlar elde edebilirsiniz. Bunun için, üzerine biraz çikolata sürün. Düşük ısıdaki fırında 5-10 dakika tutun. Çikolatalar, bisküvilerin üzerinde eriyip, hoş bir tadın ortaya çıkmasını sağlar...

-Böreklerin Kabarması İçin

Hazır yufkayla yaptığınız böreklerinizi kabartmak istiyorsanız, üzerine bir çay kaşığı soda dökün. Hem lezzeti artacak, hem de daha fazla kabaracaktır.

-Çayın Saklanması

Çayın tadının ve kokusunun bozulmaması için iyi saklanması gerekir. Çayı sımsıkı kapanabilen teneke veya tahta kutulara koymalısınız. Cam kavonozlar ve kağıt kutular çay saklanması için elverişli değildir. Çünkü ışık ve nem çayı bozar. Ayrıca çayı keskin kokulu maddelerin yanına koymamalısınız.

-Çikolatayı Saklarken

Çikolata çok dayanıklı bir besin maddesi değildir. İçindeki yağ ve kakao uygun şartlarda saklanmazsa çabuk bozulur. Bu nedenle çikolatayı, serin ve karanlık yerde muhafaza edin. Fazla ışık çikolatayı bozacağından, buzdolabı da çikolata saklamak için uygun bir yer değildir.

-Çöreklerin Püf Noktası

Kahvaltı veya çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha leziz olması elinizde. Hamura eklenen kabartma tozuna biraz tozşeker katın. Hem lezzetinin artacağından hem de daha iyi kızaracağından hiç şüpheniz olmasın.

-Dereotu ve Maydanozu Saklamak

Dereotu ve maydanozu taptaze saklamak istiyorsanız plastik bir kap içinde buzdolabında bulundurun.

-Dibi Tutan Yemekler İçin

Yemeğinizin dibi mi tuttu? Hemen lavabonun içini buz gibi suyla doldurun. Sıcak tencereyi, kapağını açmadan suya oturtup, 15 dakika bekletin. Yemeği temiz bir kaba alın. Soğuk şok hem tadını düzeltecek hem de yanmış kısmın tencerede kalmasını sağlayacaktır.

-Domatesin Kabuğu

Bir çok yemeğin ana malzemesi olan domatesin kabuğu yemeğin tadını ve görüntüsünü bozabilir. Çekirdekleri ise yemeğin ekşi bir tat almasına neden olabilir. Bu nedenle domatesi yemeğe ilave etmeden önce kabuğunu soyup çekirdeklerini çıkarmak gerekir.
Domatesi kullanmadan önce üzerine kaynar su döküp, bıçağın tersini kabuğunun üzerinde bastırarak gezdirin. Bu yöntemle kabuklarının daha kolay soyulduğunu göreceksiniz.
Çekirdeklerini kolayca çıkarmak içinse ikiye böldüğünüz domatesi, avucunuzda sıkmanız yeterli olacaktır.

-Et Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Eti Kaynamış Suya Atın
Hem tadı güzel olur hem de et suyu arı kalır. Et suyuna biraz baharat ekleyip çorba yerine sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.
Eti Haşlarken
Bırakın köpürdükçe köpürsün. Acılığı azalır.
Et yemeğinizi
Bir gün önceden hazırlayın. Pişirdikten sonra bekletin. Ertesi gün etsuyunun yağları daha çabuk çözlülür.
Patatesle eti
Ayrı tencerelerde (ikisi de tuzlu suda) haşlayın. Çünkü patates et suyunu bulandırır.
Eti dostlarından ayırmayın
İri deniz tuzu, değirmen karabiberi, kornişon, halka soğanlar, asortik hardal ve turşu. Yanında da taze köy ekmeği....
Kemikli eti
Ayrı pişirin. Tencerede çok az et suyunda haşlayın veya alüminyum folyoya sarıp fırına verin. Böylece et kemikten ayrılmaz. Kızarmış ekmekle ve bol tuzla tadın.

-Fazla Yağ Çekmeden Patlıcan Kızartmak

Patlıcan yağda kızartılmadan önce tuzlu suda 5 veya 10 dakika bekletilmelidir. Kararmaz ve fazla yağ çekmez.

-Hamur Kaşığa Yapışıyor

Kek yaparken malzemeleri karıştırdığınız kaşığa hamur yapışıyorsa bunu kolaylıkla önleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken hamuru karıştırmadan önce kaşığı süte batırmak olacaktır.

-İyi Kahve Nasıl Anlaşılır?

Bunun için, soğuk suyla dolu bir bardağa 1 tatlı kaşığı kahve boşaltın. İyi kahvenin tozu suyun yüzünde bulunur ve çok az renk verir, içinde yabancı madde bulunan kahve ise hemen dibe çöker ve suyu boyar

-Kahveyi Taze Saklamak İçin

Kahveyi cam kavanoza boşaltıp içine 2 adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.

-Keki Keserken

Evinizde yaptığınız veya dışarıdan aldığınız kekleri, kenarlarından kesecek olursanız olursanız çabuk kurur. İşte bu nedenle keki ortasından kesin, yiyeceğiniz kadarını yedikten sonra kalan parçaları tekrar birbirine ekleyin; bu şekilde kurumadan daha uzun bir süre saklayabilirsiniz.

-Limondan Daha Fazla Su Elde Etmek İçin

Limondan daha fazla su elde etmek isterseniz, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla 1 kez delin. Sonra suyunu sıkın.

-Makarna Haşlarken

Makarnayı tuz ilave edilmiş bir suda haşlayın. Ne kadarım pişirecekseniz aynı anda suya atın. 8-12 dakikadan fazla pişirmeyin. Süzdüğünüz makarnayı mutlaka soğuk sudan geçirin. Tencerede kızdırdığınız yağa makarnayı atmayın. Makarnanın içine yağı karıştırıp, bir-iki çevirin. Sonra hemen tencereyi ocaktan alın.

-Marul Yıkanırken

Marul ve yeşil salata yıkadığınız suya biraz limon sıkarsanız istenmeyen böceklerden eser kalmaz.

-Omletin Tavaya Yapışmaması İçin

Omlet yapacağınız tava eğer eskiyse yumurtaların yapışmasını önlemek için tavayı iyice kızardıktan sonra içine bir avuç tuz atın ve bir bezle ovun. Daha sonra tuzu döküp hiç bir kalıntı kalmaması için iyice silin ve tavanın soğumasını bekleyin. Artık omletiniz tavaya yapışmayacaktır.

-Pastaları Süslerken

Pasta süslerken kremanın, servis tabağının kenarına bulaşmasını istemiyorsanız, işte size bir öneri: Kullandığınız pasta tabağından daha büyük iki yağlı kağıdı, tabağın ortasında, kenarları üst üste gelecek şekilde yerleştirin. Daha sonra pastanızı bu kağıtların üzerine koyun. Pastanızı kremayla süsledikten sonra, yağlı kağıtları iki yandan çekip alın. Böylece, hem servis tabağınız kremayla bulaşmamış olur hem de ikinci bir servis tabağına ihtiyaç duymazsınız.

-Patatesin Kararmaması

Patatesleri karartmadan pişirmek mi istiyorsunuz? Pişme suyuna bir kaşık sirke koyarsanız, hem onların sapsarı rengini korur, hem de daha lezzetli duruma getirirsiniz.

-Patlıcan Kabukları

Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra, içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın. Göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak.

-Pişmeyen Etler İçin Ne Yapmalı?

Pişmek bilmeyen sert etleri çabuk pişirmek için tencereye bir parça ekmek içi atınız. Et ve ciğer kızartırken tuz koymayın sertleşir.

-Pratik Salata Sosu

Eşit miktarlarda limon suyu ve zeytinyağını bir şişeye koyun. Ağzını kapatıp dilediğinizde salatalarda kullanmak üzere buzdolabında saklayın. Kullanmadan önce iyice çalkalamayı unutmayın.

-Reçel Kıvamında Pişmedi İse

Reçel ya da marmelatı pişirdiniz. Ancak soğuduktan sonra çok sulu olduğunu farkkettiniz. Endişelenmeyin, çaresi var. Reçeli tekrar ateşe koyun. İçine dilimlenmiş bir elma ilave ederek koyulaşana dek pişirin. Eğer soğuduktan sonra ağdalaşmışsa bir limon ya da portakal suyu ilave ederek tahta bir kaşıkla devamlı karıştırmak suretiyle birkaç dakika pişirin. Kıvamında piştiğini kontrol etmek için reçelin içine temiz bir tahta kaşık batırıp çıkarın ve bir tabağın üzerine önce yatay sonra dikey olarak tutun. Eğer kaşığın üzerindeki reçelin hepsi birlikte tabağa akarsa ve yayılmazsa kıvamında pişmiş demektir. Veya bir kaşık reçeli soğuk bir tabağa dökün. Döker dökmez üzerinde sert bir tabaka oluşursa pişmiş demektir.

-Salçaların Küflenmemesi İçin

Salçalar açıldık tan kısa süre sonra havayla temas ettiği için küflenir. Her ne kadar küflü yerlerin üstünden kaşık yardımıyla alıp atsak bile, salçanın görüntüsü bozulur. Bunu önlemek için salçayı cam kavanoza aktarıp üzerine de zeytinyağı dökmelisiniz. Böylece havayla bağı kesileceği için salça hem küflenmez hem de uzun bir süre tazeliğini korur.

-Sarmısaklar

Sarmısakların daha çabuk ezilmesi için, cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır.

-Sirkenin Marifetleri

Dondurulmuş eti az sirkeli suda bekletmek daha kolay çözülmesini sağlar.

-Tavuk Nasıl Nar Gibi Kızarır

Nar gibi kızarmış bir tavuk elde etmek için pişmesine yakın üzerine tuzlu su sürülür.

-Tavuğa Limon Suyu

Tavuğu kızartmadan, haşlamadan ya da ızgara yapmadan limon suyu ile ovun. Buzdolabına koyup 1 gece bekletin. Ertesi gün pişirdiğinizde etinin çok daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
Ayrıca, tavuk pişirirken ince kıyılmış dereotu, maydanoz gibi taze otları derisinin altına yerleştirirseniz, bitkiler yanıp kavrulmadan lezzetli bir kızartma elde etmiş olursunuz.

-Un Bozuk Mu?

Bozulmuş unlarla yaptığınız hamur işleri hem kabarmaz, hem de lezzetsiz olur. Unun bozuk olup olmadığım ise şu şekilde anlayabilirsiniz; Çok beyaz ya da hafifçe sarıya kaçan ve ele yumuşak gelen unlar iyi undur. Ele kalın gelen un ise, bozulmuş ya da kalın öğütülmüştür.

-Yumurta Çırparken

Yumurta çırpmanın da püf noktaları var. Eğer yumurtayı alüminyum kapta çırparsanız siyahlaşır. Fakat porselen kapta hafif ısıtarak çırparsanız, kararmasını önlersiniz. Üstelik, bu şekilde çırptığınız yumurtayı kattığınız kek ve kurabiyeler çok daha güzel kabarir.

-Yumurtanın Tazesi... Bayatı...

Beyaz kabuklu yumurtaların taze, sarımsı renklilerin de bayat olduğu sanılır. Yumurtaların renginin tazelik ve bayatlıkla hiç ilgisi yoktur. Renk farkı, tavuğun ırkına bağlıdır. Bir yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için, kulağınızın yanı başında sallayın. Eğer çok hafif bir ses duyarsanız tazeliğinden hiç şüpheniz olmasın. Ya da yumurtaları soğuk suya koyun. Eğer sivrice ucu yukarıya gelecek şekilde suya batıyorsa, yumurtanız tazedir. Az ya da çok bayat yumurtalar iyi kötü yüzerler. Dahası, taze yumurta, bayatlara oranla daha ağırdır.


Alıntı...



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 12 Mart 2009, 13:27   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Mutfak İçin Pratik ßilgiler...




Paylaşım için tşkler yararlı bilgiler bayağ

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
mutfak, pratik, İçin, ßilgiler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Açık Mutfak İçin Öneriler AngeL Ev Dekorasyonu 0 05 Ekim 2014 11:14
Mutfak Dolapları İçin Dekorasyon Önerileri AngeL Ev Dekorasyonu 0 05 Ekim 2014 11:11
2014 Mutfak Barı İçin Sandalye Modelleri Violent Ev Dekorasyonu 0 02 Mart 2014 19:33
Toplu Bir Mutfak İçin 5 Öneri Kralice Yemek Tarifleri 1 12 Mart 2009 13:30
Sağlıklı Mutfak İçin 10 Önemli Uyarı! Kralice Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 12 Mayıs 2008 20:22