IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Haziran 2008, 00:21   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
ÖSS'de bu sendroma dikkat edin...




ÖSS'de bu sendroma dikkat edin...
Sınavda yoğun stres, performans kaybı ve bitkinlik yaşamak istemiyorsanız...


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.






Vücudun sıcaklıklara henüz uyum sağlama aşamasında olduğu bu dönemde sıcakların etkisi ile daha yoğun stres, konsantrasyon zihinsel .performans kaybı ve bitkinlik görülüyor. Sınav stresi ile sıcak birleşince de sorun yaratıyor.ÖSS'de sıcaktan etkilenmemek için neler yapılması gerektiği konusunda Dr. Nihat Dik'le görüştük. Dik, sınava girecek öğrenciler için şu açıklamaları yaptı: "Sıcak sendromları daha çok, vücudun henüz sıcaklara uyum sağlayamadığı, sıcak hava dalgasının ilk günlerinde görülüyor. Vücut sıcaklara 1-2 hafta içinde uyum sağlayabiliyor.

Oysa ÖSS sıcakların gerçek etkisini göstermeye başladığı haziran ayının ortasında başlıyor. Tıpta ‘aklimatizasyon’ denen, vücudun sıcaklıklara uyum sağlama aşamasında olduğu dönemde sıcakların etkisi ile daha yoğun stres, konsantrasyon ve zihinsel performans kaybı görülebiliyor. Dış ortam ısısının yükselmesine karşı en önemli savunma araçları, derideki damarların genişlemesi ve terleme ile sıvı kaybedilmesidir. Sınav süresince sıcak ile stres birleştiğinden terleme daha da artıyor. Terle atılan suyu yerine koymak, vücut ısısını düşürmek için çok su içmek, aşırı tuvalet ihtiyacına sebep oluyor.

VELİLER DE ZOR DURUMDA

Sınav dönemleri sadece öğrencilere değil, dışarıda bekleyen velilere de zor anlar yaşatıyor. Güneş altında çocuklarının, arkadaşlarının, torunlarının sınavını bitirmesini bekleyenlerde heyecan ve stresin de etkisi ile yoğun su kaybı yaşanıyor. Sınavlarda yaşanabilecek sıcak sendromları sıcak krampları ve sıcak bitkinliği olarak tanımlanabilir.

SOĞUK DUŞ KRAMP NEDENİ

Sıcak krampları sınav süresince kol, bacak ve karın kaslarında görülebiliyor. Kramplar, kısa fakat tekrarlayıcı ve can yakıcı olabiliyor. Sıcak krampı yaşayanlarda vücut ısısı normal olsa da terleme yüksek oluyor. Sınav öncesi yürüdüğünüzde, sıcakta beklediğinizde ya da stres içinde sıcakta sınava girmeyi beklerken sınıfa geçildiği zaman başlayabilir. Sabah alınan soğuk duş da kramplara neden olabilir. Karın kaslarındaki kramplar mide delinmesi sanılabilecek kadar güçlüdür.

TERLEMEYİN

Sıcak bitkinliğinin belirtileri aşırı susama hissi, yorgunluk, halsizlik, sinirlilik ve konsantrasyon bozukluğudur. Vücut ısısı 39 o'ye kadar çıkabilir. Aşırı halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, kas krampları ortaya çıkar. Bazı kişilerde bulantı, kusma ve karın ağrıları da görülebilir. Tansiyon düşer, nabız hızlanır. Her iki durum da aşırı terleme sonucu su kaybından oluşur. Bu sebeple öncelikle terlemeyi önlemek gerekir.

SOĞUTUCU JEL VAR

Tüm dünyada ferahlatıcı ve soğutucu etkisiyle sıcak havalarda konfor sağlayan, poşetinden çıkartılıp, vücuda yapıştırılarak kullanılan soğutucu hidrojel bantlardan yardım alınıyor. Bu bantlar yoğunlaştırılmış su ve bitkisel (mentol) özler içeriyor. Vücudun su kaybını dengeliyor sıcağın etkisini azaltarak konsantrasyon ve zihinsel performansı artırıyor.

SENDROMA KARŞI

Açık renk, bol, pamuklu kıyafetler giyin.Sınava giderken ve sınava gireceğiniz yerde beklerken geniş çeperli şapka ve güneş gözlüğü kullanın. Sınava bir araçla gidin, efordan kaçının. Sabah kahvaltısında sindirimi kolay yemekleri tercih edin. Fazla kahve ve çaydan uzak durun. Sınav sırasında soğutucu gel bantlar kullanın. Ilık duş alın.
Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dikkat, edin, sendroma, Össde


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık