IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Haziran 2008, 13:19   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Üniversitelinin Hayatı Karardı




Her yıl yüzbinlerce mezun katılıyor aramıza. Piyasaya giren üniversiteliler umduğunu bulamıyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ankara Ticaret Odası (ATO), her 100 yüksekokul mezunu gencin 36'sının atıl durumda bulunduğunu, bunların yüzde 72'sinin de işsiz ve iş aramaktan ümidini kesmiş gençlerden oluştuğunu açıkladı.

ATO'nun, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yararlanarak hazırladığı "İş'te Yüksek Öğretim" başlıklı rapora göre, Türkiye'de 20-24 yaş grubunda, askerlik görevini yapmakta olanlar ile hastane ve cezaevinde bulunanlar hariç, 510 bin yüksekokul mezunu genç bulunuyor.

Sadece 281 bini çalışan bu gençlerin 44 bini yüksek lisans, dil ve mesleki eğitim gibi çeşitli kurslarla eğitim ve öğretim hayatına devam ederken, geri kalan 185 bin genç ise atıl durumda bekliyor.

Yüksekokul mezunu atıl gençler içinde en büyük grubu işsizler oluştururken, bu 185 bin gençten 109 bini günlerini iş arayarak geçiriyor. Bu da her 100 yüksekokul mezunu gençten 21'inin işsiz olduğu anlamına geliyor.

24 bin yüksek okul mezunu genç ise iş bulmaktan ümidini kestiği için iş aramıyor. Atıl yüksekokul mezunu gençlerin yüzde 72'si, işsiz ve iş aramaktan ümidini kesmişlerden oluşuyor. Yüksekokul mezunu gençlerin sadece yüzde 55'i iş bulabiliyor.

En yüksek işsizlik oranı okumuş genç kızlarda

ATO'nun raporuna göre, yıllardan beri gençlerin işsizlik oranları toplam işsizlik oranlarının çok üzerinde seyrederken, işsizlikten en fazla bunalan gençler de yüksekokul mezunları oluyor.

2007 yılı sonuçlarına göre, yüzde 19,9 ile toplam işsizlik oranının 10 puan üzerinde olan 20-24 yaş arası genç işsizlik oranları yüksekokul mezunlarında yüzde 28'e yükseliyor.

Çalışma hayatı içinde çok az yer alan kadınların eğitim seviyesi arttıkça işgücü piyasası içinde yer alma talepleri de artıyor. Bu olgu, hem istihdam hem de işsizlik rakamlarında kendini gösteriyor.

Yüksekokul mezunu genç kızlarda işsizlik oranı yüzde 30,4 ile en yüksek seviyeye ulaşıyor.

Tüm gençlerin üçte ikiye yakını (yüzde 65) daha önce bir işte çalışırken işsiz kalanlardan oluşuyor. Bu oran, yüksek eğitimlilerde tersine dönüyor ve yüksekokul mezunu işsizlerin üçte ikisini ilk kez iş arayanlar teşkil ederken, bu gençlerin yüzde 27,5'i bir yıl ve daha uzun süredir iş arıyor.

ATO Başkanı: "Durum içler acısı"

Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün, yüksekokul mezunu genç işsizlerin durumunun içler acısı olduğunu belirterek, "Okul sıralarında 13-15 yıl dirsek çürütüyor, gelecek hayalleri kuruyor, mezun olduktan sonra iş bulamadığı için tüm hayalleri suya düşüyor. Gençlerin hayalleri ile birlikte Türkiye'nin geleceği de suya düşüyor" dedi.

İstihdam yaratılamadığı için gençlere yapılan yatırımın karşılıksız kaldığını vurgulayan Aygün, gençlerimizi atıl bırakılması durumunda kalkınmanın hayal olduğunu ifade etti.

Eğitim sisteminin ilk öğretimden başlayarak günün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden düzenlenmesi ve teknik liselerle birlikte üniversitelere ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Aygün, "Hedef, üniversite açıp, diplomalı işsiz yaratmak değil, ihtiyaç duyulan mesleklerde eğitim verecek üniversite açmak olmalı. Eğitimin, insan kalitesindeki ve ülke kalkınmasındaki pozitif etkisi göz ardı edilemez" dedi.
AA

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hayatı, karardı, Üniversitelinin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kimliğini kaybetti hayatı karardı Seth Haber Arşivi 0 12 Kasım 2014 15:17
Facebook'tan şarkı paylaştı hayatı karardı yaSmin Facebook Haberleri 0 03 Şubat 2014 04:59
Kimliğini çaldırdı hayatı karardı PassioN Haber Arşivi 0 11 Mart 2012 15:25
Attığı twit'le hayatı karardı Zen Haber Arşivi 5 11 Şubat 2012 16:26
Kimliğini kaybetti, hayatı karardı Angel Haber Arşivi 2 03 Ekim 2008 11:38